Letem krimi světem

krimi
Máme tu další knižní tipy – tentokrát plné napínavých příběhů. Příznivci kriminálek jistě ocení pokračování hned několika skvělých sérií od oblíbených autorů, mezi které patří např. Juraj Červenák, Tim Weaver či Richard Osman.

Fanoušci slovenského spisovatele Juraje Červenáka si opět přijdou na své! Napsal totiž další díl série s hlavními hrdiny Steinem a Barbaričem – vyšel pod názvem Lovec čertů.

Po událostech v Plzni Bohdan Jaroš přestal věřit, že se ještě někdy setká se Steinem a Barbaričem. Na vlastní pěst putuje po České cestě, která spojuje Prahu s Budínem, a živí se jako nájemný kat a lovec zločinců. V Trnavě si ho předvolá hrabě Stanislav Thurzo, který pátrá po veliteli svého husarského pluku. Kapitána Galoviče naposledy viděli ve společnosti krásné nevěstky a zároveň s ním se ztratilo i pět set zlatých z výkupného za zajatého tureckého důstojníka. Jaroš přijme úkol a dá se do hledání, přestože tuší, že kapitán už není mezi živými. Sám seržant se brzy ocitne v ohrožení, když mu cestu zkříží zloději dobytka, zrádní hajduci, zběhlí žoldnéři a lovci otroků.

Lovec čertů

Autor: Juraj Červenák
Přeložil: Robert Pilch

Počet stran: 248
Vazba: vázaná
Formát: 150×215 mm
ISBN: 978-80-257-4376-8
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Lovec čertů vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Po několika deštivých, protivně sychravých dnech se nečekaně vyčasilo. Obloha byla od rána blankytná a slunce hřálo, jako by se na sklonku října znenadání vrátilo léto. Dokonce i Bohdan Jaroš si sundal klobouk, narovnal se v sedle a nastavil paprskům tvář. Kdyby ho někdo sledoval a díval se skutečně pozorně, v jednom okamžiku by na jeho rtech postřehl něco jako úsměv. (str. 5)

Podívejte se na celou ukázku.

O autorovi

Juraj Červenák (1974) pochází z obce Vyhne, ale už od dětství žije v nedaleké Banské Štiavnici. První kniha mu vyšla v roce 1993, od té doby publikoval více než dvacet románů v žánru historické fantasy, převážně z dob starých Slovanů (série ČernokněžníkBohatýrBivoj) a protitureckých válek (cyklus Dobrodružství kapitána Báthoryho), ale i román z doby bronzové Sekera z bronzu, rouno ze zlata. Získal povícero žánrových ocenění a jeho knihy pravidelně vycházejí v češtině a polštině, publikoval ale i v ruštině či angličtině. Od roku 2005 je spisovatelem na plný úvazek. Kromě beletrie sporadicky píše filmovou publicistiku, rozhlasové hry a filmové nebo komiksové scénáře. V autorově tvorbě je zřetelný postupný odklon od fantastiky k čistě historickým příběhům. V Argu vyšla série Dobrodružství kapitána BáthoryhoMrtvý na Pekelném vrchuKrev prvorozenýchOhnivé znameníĎábel v zrcadleVlk a dýkaLes přízraků a Anděl v podsvětí.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Nejnovější thriller Tima Weavera Poslední sbohem je již třináctým dílem série s hlavním hrdinou Davidem Rakerem. Tentokrát se na Davida s prosbou o pomoc obrátí žena, jejíž matka před lety zmizela…

Rebece byly tři roky, když se její matka Fiona jednoho dne nenápadně vytratila ze dveří a už se nikdy neukázala. Rodina o ní neslyšela skoro čtyřicet let. Po bratrově pohřbu však Rebeka obdrží nepodepsané kondolenční přání. Neví, jestli ho poslala její matka… ale něco jí říká, že ano.
Rebeka se rozhodne zjistit, co se před lety s Fionou stalo, proč ji tak náhle opustila a proč se s ní nikdy nepokusila spojit. Obrátí se proto na soukromého vyšetřovatele Davida Rakera. Ten souhlasí, že jí pomůže, přestože je to pro něj v mnoha ohledech neobvyklý případ. Čím víc ale rozplétá vlákna celé hádanky, tím detailněji se před ním skládá příběh plný tajemství, bolesti, ztráty a smrti. A netvor, který ho začal psát, ještě zdaleka neřekl poslední slovo.
Démoni Fioniny minulosti jsou až příliš živí, a aby toho nebylo málo, musí se David popasovat s kostlivci z vlastní skříně. Takovými, kteří by ho mohli poslat za mříže… nebo rovnou do hrobu.

Poslední sbohem

Autor: Tim Weaver
Přeložila: Alžběta Lexová

Počet stran: 504
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-7588-613-2
Doporučená cena: 569 Kč

Knihu Poslední sbohem vydalo nakladatelství Mystery Press. Přečtěte si naši recenzi knihy.

Ukázka z knihy

Rebeka bydlela v hotelu dvě minuty chůze od stanice Embankment, a tak jsem v Kew nasedl na metro a půlhodinovou cestu strávil pročítáním poznámek z našeho posledního telefonátu. Popravdě jsem toho moc neměl. Rebeka si toho o osobě, kterou se snažila najít, vybavovala jen velmi málo, a navíc od jejího zmizení uplynula už spousta let.
Mí klienti obvykle znali zmizelé velmi důvěrně.
Jenže tentokrát to bylo jinak.
Tentokrát jsem se honil za stínem.

Stáhněte si celou ukázku.

O autorovi

Tim Weaver je bývalý novinář a redaktor řady časopisů. Přestože byla jeho novinářská kariéra úspěšná, rozhodl se psát raději thrillery. Počínaje Honem na mrtvého tak vzniklo zatím jedenáct knih, které uvedly na scénu soukromého detektiva Davida Rakera, specialistu na hledání pohřešovaných osob. Weaverův čtvrtý a desátý román, Není cesty zpět a Nikdo není doma, byly prezentovány v prestižním britském knižním pořadu Richard and Judy Book Club. Jeho knihy se pravidelně objevují v žebříčku nejprodávanějších titulů podle Sunday Times a dvě z nich, Žena mého života a Nikdo není doma, se v něm udržely dokonce několik týdnů za sebou. V sérii dále vyšly knihy Němé obětiZlomené srdceÚdolí mrtvých či Muž bez minulosti. Dosud jediným autorovým románem mimo sérii s Davidem Rakerem je krimi thriller Ztracené střípky. Žije s manželkou a dcerou nedaleko Bathu v jihozápadní Anglii.

Zdroj informací: nakladatelství Mystery Press

————————————————

Richard Osman píše příběhy o čtveřici důchodců, kteří se ani chvilku nenudí! Založili totiž Čtvrteční klub amatérských detektivů a právě se chystají pustit do nového případu…

Je obyčejný čtvrtek a život na jihu Británie běží ve všedních kolejích. Čtvrtečnímu klubu amatérských detektivů ale klidný život v příjemné seniorské vesničce ani tentokrát rozhodně nehrozí. Elizabeth, Joyce, Ron a Ibrahim se chystají vyřešit další případ, vraždu, která souvisí s místní televizní legendou. Schází však nejen pachatel, ale i tělo oběti. A jako by toho nebylo dost, Elizabeth osloví tajemný cizinec s nabídkou, jaká se těžko odmítá: buď spáchá krvavý zločin, nebo sama skončí pod zemí. Podaří se partě postarších přátel a jejím osvědčeným i novým spojencům najít řešení? A zachrání společně Elizabeth, ještě než vrah zaútočí znovu?

Střela mimo cíl

Autor: Richard Osman
Přeložila: Barbara Hajná

Počet stran: 392
Vazba: vázaná
Formát: 140×218 mm
ISBN: 978-80-276-0878-2
Doporučená cena: 469 Kč

Knihu Střela mimo cíl vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

„Mejkap nepotřebuju,“ říká Ron. Sedí na židli s rovným opěradlem, protože podle Ibrahima se v televizi nesmí hrbit.
„Vážně ne?“ opáčí jeho maskérka Pauline Jenkinsová, která si z tašky vytahuje štětce a pudřenky. Na stůl ve Skládačkové místnosti si už postavila zrcadlo. To je po obvodu posázené žárovkami a jejich záře se odráží od třešňových náušnic, které Pauline při pohybu poskakují v uších.
Ron cítí, jak se mu mírně zvedá hladina adrenalinu. Tohle je ono. Ukázat se v televizi. Ale kde jsou ostatní? Řekl jim, že se můžou připojit, „jestli se jim bude chtít, o nic moc nejde“, ale pokud to neudělají, bude zklamaný. (str. 11)

O autorovi

Richard Osman je kreativním ředitelem ve společnosti Endemol UK. Pracoval jako výkonný producent na nespočtu pořadů včetně 8 Out of 10 Cats a 10 O’Clock Live. Richard se proslavil uváděním televizní soutěže Pointless s Alexanderem Armstrongem. Jeho popularita a neuvěřitelné znalosti vedly k tomu, že začal na BBC uvádět vlastní soutěž Two Tribes along with Insert Name Here and Child Genious. Richard je také pravidelným hostem panelových diskusí jako Have I Got News For You a píše sloupek pro The Radio Times. V roce 2021 získal ocenění Autor roku v soutěži The British Book Awards. Napsal např. Čtvrteční klub amatérských detektivů a Muž, který zemřel dvakrát.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Leitch Fiona ve své knize Vraždy v Cornwallu – Svatební přípravy vypráví o hlavní hrdince, která se z velkoměsta vrací do Cornwallu. Brzy však zjistí, že život na venkově zdaleka nemusí být tak poklidný, jak někteří tvrdí…

Jodie dala sbohem práci u policie v hlavním městě a vrací se do rodného městečka v Cornwallu, aby si mohla splnit sen a vést cateringovou firmu. První zakázka – svatba bývalého přítele, okořeněná zmizením nevěsty a vraždou jeho exmanželky – ji vyvede z iluzí, že život na venkově plyne poklidně.

Vraždy v Cornwallu – Svatební přípravy

Autor: Leitch Fiona
Přeložila: Jana Vlčková

Počet stran: 248
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7695-175-4
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Vraždy v Cornwallu – Svatební přípravy vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Všechny tři jsme vylétly z kuchyně na dvorek za provozní budovou hotelu. Šly jsme za vyděšeným hlasem, který začal volat o pomoc. Oběhly jsme nároží a pokračovaly na zahradu. Mířily jsme k jezírku, u kterého jsem si včera večer povídala s Mel a kde se začal tvořit hlouček, sestávající z hotelového personálu a hostů.
Tony, napůl oblečený do ranního obleku, dorazil ve stejnou chvíli jako my. „Co se tu u všech čertů děje?“ vyhrkl.
„Nevím,“ odpověděla jsem, avšak v žaludku se mi začala rodit strašlivá předtucha. Ať se tu stalo cokoliv, očividně to není nic dobrého. „Ozvala se ti Cheryl?“
Podíval se na mě a šokem otevřel pusu. „Ne. Snad si nemyslíš…?“ Otočili jsme se ke skupince lidí. (str. 1)

Nezapomeňte si dočíst ukázku.

O autorce

Fiona Leitch je ženou mnoha profesí. Píše pro fotbalové a motoristické magazíny, dělá dýdžejku na ilegálních rautech a je stálicí nízkorozpočtové televizní reklamy. Kromě toho se věnuje tvorbě filmových scénářů. Po životě v Cornwallu se usadila na Novém Zélandu, kde spokojeně žije obklopena milovanými kočkami, jimž předčítá dokončené kapitoly připravovaných knih, a náramně si to užívá. Sní o tom, že se bude na stará kolena procházet po větrných plážích západního Aucklandu a nadále psát o bystrých – sice nedokonalých, zato úžasných – hrdinkách.

Zdroj informací: nakladatelství Alpress

————————————————

Rebecca Zanetti napsala další díl ze série s hlavní hrdinkou Laurel Snowovou. Svérázná mladá žena s výjimečnou pamětí má před sebou další komplikovaný případ!

Na americkém severozápadě panuje obzvláště vražedná zima a vycházející hvězda FBI Laurel Snowová loví sériového vraha s děsivým modus operandi. Poblíž kostelů, charitativních organizací a poradenských center byla nalezena těla – každému z nich vrah strčil do krku valentýnské bonbony ve tvaru srdce. Oběťmi jsou dobří muži s rodinami a silnou vazbou na komunitu – alespoň to tak vypadá, dokud Laurel a její tým nezačnou vyšetřovat. Poté případ nabere šokující osobní obrat, když se mezi mrtvými objeví Laurelin otec, kterého nikdy nepotkala, bývalý pastor.

Nyní se kromě vyřešení vraždy svého otce agentka snaží odhalit pravdu o jeho minulosti. Věci komplikuje její problémová polovlastní sestra Abigail, brilantní sociopatka odhodlaná dokázat, že obě zdědily zhoubný narcismus svého otce.

Agentce pomáhá Huck Rivers, samotář, jehož důvěra v přirozený instinkt ho staví do rozporu s Laureliným chladným analytickým přístupem. Ale co když se vrah zaměří na Huckova vlastní temná tajemství?

Přežij dokud můžeš

Autorka: Rebecca Zanetti
Přeložila: Zdenka Lišková

Počet stran: 392
Vazba: vázaná
Formát: 124×200 mm
ISBN: 978-80-7625-333-9
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Přežij dokud můžeš vydalo nakladatelství Metafora.

Ukázka z knihy

„Tohle je šílený,“ zamumlal vedle ní Ryan s rukama v kapsách a hlavou skloněnou proti dešti, který mu lepil vlasy k hlavě.
„Já vím,“ zašeptala. „Přestaň si stěžovat a pojď.“ Sledovala pípající červenou tečku na displeji svého mobilu a zažívala zvláštní pocit odloučení od těla, jako by se právě účastnila námořního výsadku nebo něčeho podobného.
Ryan se rozhlédl. „Není to tu bezpečný. No tak, Viv. Pojďme zpátky do auta.“
„Ne.“ Jeho staré pomačkané subaru nechali na opačném konci mostu; snad ho nikdo neukradne. (str. 11)

Stáhněte si celou ukázku.

O autorce

Rebecca Zanetti vyrostla na americkém severozápadě a první příběh napsala už v šesti letech. Vystudovala žurnalistiku a práva a roky se živila jako advokátka, vášeň pro psaní ji ale neopustila. První román napsala v roce 2009. Od té doby má na kontě více než 70 publikovaných titulů napříč mnoha žánry od detektivky přes nadpřirozenou romanci po thriller. Její knihy, kterých se prodalo více než pět milionů, vycházejí v mnoha světových jazycích a často obsazují přední příčky žebříčků New York Times, USA Today, Publishers Weekly či Amazonu. Nenechte si ujít ani předchozí díly série s hlavní hrdinkou Laurel Snowovou Uteč, dokud můžeš Zmiz, dokud můžeš.

Zdroj informací: nakladatelství Metafora


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLovec čertů

Červenák, Juraj

Argo, 2024

zobrazit info o knizePoslední sbohem

Weaver, Tim

Mystery Press, 2024

zobrazit info o knizeStřela mimo cíl

Osman, Richard

Slovart, 2024

zobrazit info o knizeVraždy v Cornwallu – Svatební přípravy

Leitch, Fiona

Alpress, 2024

zobrazit info o knizePřežij dokud můžeš

Zanetti, Rebecca

Metafora, 2024

Napsat komentář