Poznej svět kolem sebe

Svety-jak-je-nezname
Znáte historii pražské hromadné dopravy? Chcete se naučit dostihový žargon či základní jógové pozice? Nebo byste se rádi dozvěděli, které z českých památek jsou zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO? Pak vás potěší dnešní knižní tipy!

Malí i velcí milovníci dopravních prostředků jistě ocení knihu Jak dědeček zachránil trolejbus. Autoři vám připomenou zapomenutou historii pražské hromadné dopravy – dozvíte se o osudu trolejbusu Praga TOT 303.

V muzeu v pražských Střešovicích obdivují malí i velcí tramvaje, autobusy, a dokonce trolejbus. Jenže chybělo málo a tenhle nádherně červený Praga TOT 303 by rezivěl a zarůstal křovím kdesi za humny. Naštěstí ho vypátral děda Honza a postaral se, aby opět zářil krásou jako téměř před stoletím, kdy se poprvé rozjel ulicemi hlavního města.

Zasvěcené vyprávění, inspirované skutečným příběhem, přibližuje dětem pozapomenutou historii pražské hromadné dopravy – historii, která se díky plánům na obnovení trolejbusových linek opět začíná vracet.

Jak dědeček zachránil trolejbus

Autoři: Lenka Arazimová, Aleš Briksí
Ilustrátorka: Pavla Brinkmann

Počet stran: 22
Vazba: lepená
Formát: 210×148 mm
ISBN: 978-80-7637-490-4
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Jak dědeček zachránil trolejbus vydalo nakladatelství Paseka.

O autorech

Lenka Arazimová (1990) je obdivovatelka vláčků, především těch parních, i ostatních vozidel. Vystudovala dopravní školu, a když se jí narodil syn, často mu vyprávěla o jeho dědečkovi Janu Arazimovi, který zachránil trolejbus. Díky tomu se zrodil nápad na tuto knihu.

Aleš Briksí (1988) je ve své práci ponořen do krás mikrosvěta. Jeho zájem se však soustřeďuje i na makroskopické radosti v podobě vlastních dětí. Nabídka na spolupráci na dětské knize mu nejprve vykouzlila úsměv na tváři a pak i zvýšila tlak a zavařila mozkové závity.

Zdroj informací: nakladatelství Paseka

O ilustrátorce

Pavla Brinkmann (1986) je architektka, co odmalinka miluje knížky a kreslení. V trolejbusu seděla všehovšudy jednou na výletě v Jihlavě a moc toho o něm dřív nevěděla, ale práce na knize ji nadchla. Nyní umí trolejbus nakreslit zpaměti a ze všech možných pohledů.

Zdroj informací: nakladatelství Paseka

————————————————

Mnoho hlavních hrdinů, cestování skutečným i vysněným světem, nová přátelství, různé kultury – to vše najdete v novince od Kristin Roskifte s názvem Každý (si) cestuje.

Vzhůru do velkého a rozmanitého světa!
Kniha plná čísel o nevyčíslitelných dobrodružstvích. Počítej lidi, provázej je na cestách skutečným i vysněným světem a zjisti, jak se jejich příběhy prolínají. Každý vidíme svět trochu jinýma očima, ale vesmírem plujeme všichni společně. Čím víc kultur při naší pouti poznáme a čím víc přátelství navážeme, tím lepší budoucnost lidstvo i naši planetu čeká.
Každý (si) cestuje je samostatným pokračováním knihy Každý (se) počítá, která získala Cenu Severské rady za literaturu v kategorii pro děti a mládež a byla přeložena do více než 40 jazyků.

Každý (si) cestuje

Autorka a ilustrátorka: Kristin Roskifte
Přeložila: Jitka Jindřišková

Počet stran: 72
Vazba: vázaná
Formát: 250×345 mm
ISBN: 978-80-262-2125-8
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Každý (si) cestuje vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

kazdy_cestuje

Prohlédněte si i další ukázky.

O autorce a ilustrátorce

Kristin Roskifte pracuje více než 15 let jako ilustrátorka a redaktorka na volné noze. Vystudovala obor ilustrace na Kingston University v Londýně. Je autorkou mnoha obrázkových knih pro děti, např. Každý (se) počítá.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

————————————————

Znáte dostihový žargone? Ne? Pak si nenechte ujít Malého ilustrovaného průvodce koňskými dostihy od Rosemary Coatesové.

Hravý průvodce koňskými dostihy, jenž díky laskavým, poťouchlým a vždy dokonale provedeným ilustracím potěší všechny děti i dospělé, kteří mají smysl pro jemný humor a vztah ke koním.

Malý ilustrovaný průvodce koňskými dostihy

Autorka a ilustrátorka: Rosemary Coatesová
Přeložil: Ladislav Nagy

Počet stran: 160
Vazba: vázaná
Formát: 143×168 mm
ISBN: 978-80-271-5048-9
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Malý ilustrovaný průvodce koňskými dostihy vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

pruvodce_konskymi_dostihy

Stáhněte si celou ukázku.

O autorce a ilustrátorce

Rosemary Coatesová je britská výtvarnice, ilustrátorka.

Zdroj informací: Středočeská vědecká knihovna v Kladně

————————————————

Potřebujete se uvolnit? Chcete si protáhnout tělo? Začněte s jógou! Marion Deuchars vám prostřednictvím kreslené ptačí postavičky ukáže základní jógové pozice.

Uvolněte se s úsměvem na tváři.

Jóga pro ztuhlá ptáčata

Autorka a ilustrátorka: Marion Deuchars
Přeložila: Klára Krásenská

Počet stran: 180
Vazba: vázaná
Formát: 135×185 mm
ISBN: 978-80-276-0877-5
Doporučená cena: 229 Kč

Knihu Jóga pro ztuhlá ptáčata vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

joga_pro_ztuhla_ptacata_ukazka

Nezapomeňte se podívat i další ukázky.

O autorce a ilustrátorce

Marion Deuchars se józe věnuje řadu let, a tak dobře ví o jejích blahodárných účincích. Teď svou vášeň sdílí pomocí kreslené ptačí postavičky, která dovede cvičit s takovým gustem, že se sami nadšeně vrhnete do osvěžující lekce jógových poloh, práce s dechem, protahování a soustředěné přítomnosti. Marion stačí pár tahů štětcem, aby svému ptačímu hrdinovi pomohla do jakékoli jógové polohy – od střechy až po strom. Autorčiny ilustrace vám vykouzlí úsměv na tváři, ať už cvičíte pravidelně, nebo s jógou teprve začínáte. I tomu nejzkroucenějšímu knihomolovi dodá odvahu dýchat, protahovat se a ohýbat jako nikdy předtím.

Zdroj informací: nakladatelství Slovart

————————————————

Na závěr potěšíme milovníky památek: Jana Jůzlová vás seznámí s českými památkami zapsanými na seznam světového dědictví UNESCO.

Nejúžasnější památky a přírodní krásy všech zemí se zapisují na seznam světového dědictví UNESCO – největších pokladů naší planety. V České republice máme na tomto seznamu 17 míst, od historického centra Prahy přes celé krajiny (Krušnohoří či Jizerskohorské bučiny) po unikátní jednotlivé stavby, jako je třeba brněnská moderní vila Tugendhat.

A vedle těchto památek tu máme i řemesla a zvyky, jež tvoří neméně cenné nehmotné dědictví. Třeba ruční výroba skla, loutkové divadlo, půvabný modrotisk a řada dalších, které v naší knize objevíte.

České poklady UNESCO pro děti

Autorka: Jana Jůzlová
Ilustrátor: Tomáš Kopecký

Počet stran: 72
Vazba: vázaná
Formát: 185×185 mm
ISBN: 978-80-7684-309-7
Doporučená cena: 319 Kč

Knihu České poklady UNESCO pro děti vydalo nakladatelství Triton.

Ukázka z knihy

ceske_poklady_unesco_pro_deti_ukazka

Prolistujte si celou ukázku.

O autorce

Jana Jůzlová se narodila v roce 1974 v Liberci, kde trvale žila až do maturity na Gymnáziu Jeronýmova. Poté vystudovala jednooborovou historii na FF UK se zaměřením na obecné a komparativní dějiny. Od roku 1999 pracovala jako hlavní redaktorka všeobecné encyklopedie Universum, později byla nakladatelskou redaktorkou v Euromedia Group, kde připravovala naučné publikace. Od roku 2013 je na volné noze a redaktorsky spolupracuje s různými nakladatelstvími i jinými subjekty. Vedle redakční práce se věnuje psaní knih (např. Čeští cestovateléSvětoví Češi a Světoví Češi 2).

Zdroj informací: jana-juzlova.cz

O ilustrátorovi

Tomáš Kopecký je lenoch, který nerad píše medailonky, hlavně ty o sobě. Kreslil si jako dítě, kreslil si ve škole a kreslí i teď. Nakreslil pár her a knih a je absolutně nadšený z toho, že konečně nakreslil i komiks.

Zdroj informací: Kosmas


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJak dědeček zachránil trolejbus

Arazimová, Lenka – Briksí, Aleš – Brinkmann, Pavla

Paseka, 2024

zobrazit info o knizeKaždý (si) cestuje

Roskifte, Kristin

Portál, 2024

zobrazit info o knizeMalý ilustrovaný průvodce koňskými dostihy

Coatesová, Rosemary

Grada, 2024

zobrazit info o knizeJóga pro ztuhlá ptáčata

Deuchars, Marion

Slovart, 2024

zobrazit info o knizeČeské poklady UNESCO pro děti

Jůzlová, Jana

Triton, 2024

Napsat komentář