Nenechte si ujít v týdnu od 29. července do 4. srpna 2024

nenechte_si_ujit
Červenec se chylí ke svému konci a s ním i Měsíc autorského čtení. Využijte některou z posledních příležitostí a zajděte si v Brně či Ostravě na autorské čtení českých i tchajwanských spisovatelů. Stále je totiž z čeho vybírat!

Brněnský Měsíc autorského čtení

V pondělí 29. července se v Brně od 20.30 můžete těšit na autorské čtení Jana Nováka. V roce 1969 emigroval s rodiči do Rakouska, od roku 1970 žil ve Spojených státech amerických. Napsal řadu divadelních her, filmových scénářů, knižních rozhovorů a především více než deset prozaických děl. Nejvýrazněji na sebe upozornil románem Zatím dobrý (2004), scénáři ke komiksům Zátopek: … když nemůžeš, tak přidej! (2016) a Zatím dobrý (2018; oba s Jaromírem 99) a beletrizovanými monografiemi Miloše Formana (Co já vím?, 2013), Milana Kundery (Kundera: Český život a doba, 2020). Příležitostně se věnuje překladu.

V úterý 30. července se od 19.00 představí Jen Šu-sia (Yan Shu-Xia). Její prózy jsou poetické a zároveň plné živých obrazů. Prostřednictvím svých textů navozuje pocit čistoty a nevinnosti jako způsob obrany před světem, který se jeví stále pokřivenější. Ve svých dílech čerpá z osobní zkušenosti s izolací a s traumaty, které pramení hluboko ve vlastní rodině. Jen Šu-sia slaví úspěchy nejen jako spisovatelka, ale je i uznávaná teoretička, která významně přispívá k porozumění literatuře a ocenění jejích kvalit. V akademických i literárních kruzích si získala pozornost a respekt texty, které se zabývají sebereflexí a uměleckým vyjádřením coby prostředky k proměně a k vybudování vnitřní síly.

Ve středu 31. července si od 20.30 přijďte poslechnout úryvky ze zatím nepublikovaných prací. Šuplíky, zápisníky, notebooky a mobily otevřou tvůrci napříč generacemi, ročníky 1946 i 2006: Nela Bártová, Petr Čichoň, Robert Fajkus, Norbert Holub, Eli Hondl, František Hruška, Petr Hruška, Kateřina Koutníková, Roman Krištof, Kateřina Koutníková, Václav Maxmilián, Jana Soukupová, Josefína Ptáčková, Barbora Sebera, Viki Shock, Leoš Bacon Slanina, Karel Škrabal, Pavel Šuhájek a mnozí další.

Brněnská autorská čtení se konají v Divadle Husa na provázku na Zelném trhu. Kompletní program brněnských autorských čtení najdete na webu akce.

Ostravský Měsíc autorského čtení

V Ostravě si v pondělí 29. července od 18.00 nenechte ujít setkání s prozaičkou, překladatelkou, nakladatelkou a od roku 1991 ředitelkou Podzimního knižního veletrhu v Havlíčkově Brodě Markétou Hejkalovou. Překládá z finštiny (hlavně prózy Miky Waltariho a Aarta Paasilinny), je autorkou jedné knížky pro děti (Šli myšáci do světa, 1994), tří knih literatury faktu (mimo jiné monografie Fin Mika Waltari, 2007) a desítky románů, naposledy Dům pod náměstím (2022) a Století na vlnách (2023).

V úterý 30. července v 18.00 do Ostravy dorazí profesionální spisovatelka a scenáristka Liou C’-ťie (Marula Liu). Svou literární kariéru započala oceňovanou povídkou Sedm dní v nebi, v níž na prostoru pouhých čtyř tisíců slov výstižně zachytila delikátnost našich emocí a prozkoumávala, jak se při konfrontaci se smrtí smát skrze slzy. Osobní zkušenosti dokáže proměnit v podmanivé příběhy, které díky vizuální expresivitě a intenzitě nemají daleko k filmovým dílům. Největším zdrojem inspirace je pro ni cestování, není tedy divu, že se kolem něj točí i řada jejích textů – a že své čtenáře dokáže na tyto cesty hravě přenést.

Ve středu 31. července přijďte od 18.00 na autorské čtení herečky, scenáristky, režisérky a spisovatelky Andrey Sedláčkové. Vystudovala scenáristiku a dramaturgii na FAMU v Praze. Poté emigrovala do Francie, kde získala 17. listopadu 1989 politický azyl. V Paříži pokračovala ve studiích režie a střihu na Národní vyšší odborné škole obrazu a zvuku. Režírovala na dvě desítky hraných i dokumentárních filmů, například Musím tě svést (2002) a Fair Play (2014). Je autorkou čtyř knih: Moje pařížská revoluce (2014), Každý něco tají (2017), Téměř nesmrtelná láska (2021) a Toyen. První dáma surrealismu (2023). Posledně jmenovaný titul zvítězil v anketě Kniha roku deníku Lidové noviny.

Ve čtvrtek 1. srpna bude od 18.00 ze své tvorby číst tchajwanská autorka Čchen Jou-ťin (Eugene Chen). Ve své tvorbě zkoumá spletitost identity druhé generace imigrantů, reflektuje městský ruch i detaily z každodenního života nových obyvatel. Její příběhy vyzdvihují především multietnicitu tchajwanské společnosti. Všestrannost této dynamické osobnosti dokazuje také to, s jakou hladkostí a přirozeností přechází z diskusí o digitální éře k debatě o problémech současných žen.

Ostravská autorská čtení se konají v Klubu Brno, který provozuje kulturní centrum Provoz u řeky na ulici Kostelní 24. Kompletní program ostravských autorských čtení najdete na webu akce.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář