Tipy pro zdraví

tipy-pro-zdravi
Duševní i fyzické zdraví je důležité pro nás všechny, neboť, jak se říká, máme jen jedno. V dnešních tipech vás tak nalákáme na knihy, které vám od různých zdravotních problémů mohou pomoci. První kniha se zabývá konceptem mindfulness (všímavost), druhá kniha vás provede léčivými účinky lesů.

Mindfulness neboli všímavost je poslední roky zajisté fenomén. Je to ovšem také vědecky ověřená metoda, jež napomáhá k řešení nejrůznějších psychických i fyzických potíží. Dopodrobna se tímto přístupem zabývá kniha Úleva od bolesti od Jona Kabat-Zinna, kterou vám dnes představíme.

Úleva od bolesti

Pomocí mindfulness
Autor: Jon Kabat-Zinn
Přeložil: Šimon Grimmich

Počet stran: 200
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-262-2130-2
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Úleva od bolesti vydalo nakladatelství Portál.

Bolesti se možná vyhnout nemůžeme, ale utrpení – tedy náš postoj k bolesti – je volitelné.
Mindfulness (všímavost) je vědecky ověřená metoda využívaná nejen při léčbě různých duševních obtíží. Dnes je aplikována též u lidí s chronickými bolestmi, kteří nereagují na konvenční léčbu na základě léků nebo chirurgických zákroků. Pomocí knihy se naučíte bolest chápat ne jako něco, co je třeba nějak „opravit“ a odvést od toho pozornost, ale přijmout to jako součást sebe samých – jako svého učitele, přítele, jako příležitost k novému začátku. Už to vaši bolest promění!
Kniha obsahuje popis metody mindfulness, základní principy pro práci s bolestí (např. za pomoci všímavého dýchání, zpřítomnění, hledání útočiště v uvědomění) a také návrhy na řízené meditace.

Ukázka z knihy

Všímavost jako formální meditační praxe i jako způsob, jak být v moudrém vztahu se svou zkušeností toho, jak se život odvíjí okamžik za okamžikem, od nás vyžaduje, abych v sobě probudili co největší odhodlání být bdělí a uvědomovat si v každém okamžiku. Je to skutečně neustálé dobrodružství objevování. V této kapitole jste zváni se ponořit do praxe všímá všímavosti tím, že že budete věnovat pozornost způsobem, který pro vás může být poměrně nový.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Jon Kabat-Zinn Ph.D. je zakladatel a ředitel Kliniky pro snížení stresu při Massachusettské univerzitě, vědec a učitel meditace. Díky jeho úsilí je dnes koncept všímavosti obecně přijímanou součástí západní medicíny a psychoterapie. V Portále vyšla jeho úspěšná kniha Mindfulness pro začátečníky.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

O nakladateli

Portál byl založen v r. 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí: psychologie, pedagogika, sociální práce, média, populárně psychologická literatura, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu, rozhovory se zajímavými osobnostmi, knihy pro děti a také 4 periodika: Psychologie dnes, Děti a my, Rodina a škola, Informatorium 3–8. Portál pořádá také odborné semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče.

————————————————

Lesní terapie od Aleše Miklíka představuje sílu a význam přírody, a zejména tedy lesů, pro zdraví člověka. Les nás může naplnit energií, zbavit stresu a těžkostí všedních dnů a může tak být pro lidské zdraví velmi prospěšný. Tento přístup stojí na starých japonských metodách, o kterých se v knize detailně dočtete.

Lesní terapie

Jak využít dávnou moudrost v moderním světě
Autor: Aleš Miklík

Počet stran: 216
Vazba: brožovaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7689-350-4
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Lesní terapie vydalo nakladatelství Jota.

Příroda je pro řadu z nás místem, které intuitivně vyhledáváme, když potřebujeme zbavit hlavu tíživých myšlenek, nabrat energii a zahnat stres. Při procházkách v lese se často cítíme mnohem lépe než jinde, lehčí a zdravější. V posledních letech tyto pocity potvrzují i věda a medicína: příroda prospívá našemu zdraví. Napadlo vás ale, že tento léčivý vztah lze cíleně podpořit a prohloubit tím, co a jak v lese děláme? Češi jsou známí tím, že do lesa chodí rádi, třeba sbírat houby. Ve skutečnosti však mnozí z nás vnímali vztah s přírodou naposledy v dětství, kdy jsme si v ní dokázali uvolněně hrát a tvořit. Tuto radost a štěstí však můžeme zažívat i jako dospělí, začneme-li se s přírodou propojovat skrze své smysly. Lesní terapie na principech metody šinrin-joku má své kořeny v Japonsku, kde pomáhá obnovovat zdraví lidí i lesa posilováním jejich vzájemného vztahu. Vede nás k tomu, abychom si vzpomněli na naši přirozenou schopnost prožívat přítomný okamžik a sebe samé na hlubší úrovni, než nám zrovna naše mysl dovoluje. A to má celou řadu zdravotních benefitů. S lesní terapií, moderní metodou v oblasti zdravého životního stylu, vás seznámí Aleš Miklík, jeden z prvních certifikovaných průvodců ve svém oboru.

Ukázka z knihy

Důkazy o významu přírody pro lidské zdraví však zůstávaly v pozadí a poučení z těchto dvou pohrom nakonec v médiích vystřídala další vděčná katastrofa. Dennodenně slýcháme o klimatické změně, o jejích důsledcích pro přírodu a pro lidi, o ubývající biodiverzitě, umírajících druzích. O životech stromů a o tom, co může dělat každý z nás, aby jejich život podpořil, se ale už tolik nemluví. Ve školách se toho o lesích a stromech teoreticky dozvídáme mnoho – zjišťujeme, kde rostou, jaké mají dřevo a jak ho lze využít, jak od sebe odlišit jednotlivé druhy a kolika let se dožívají v hospodářském lese. Faktografie máme k dispozici dostatek, chybí však prožívání. Když už se v běžné státní škole nebo školce děti dostanou ven, obklopuje je řada příkazů, na co si dát pozor a co nedělat. „Klacky se nesbírají, a hlavně nelezte na stromy,“ zní od nervózních učitelek. Pokud to děti nezkusí ve volném čase nebo je k tomu nemotivují benevolentní rodiče, nemusí nikdy zjistit, jak tuhá je kůra dubu, jak chutná javorové listí nebo že mech může vonět na mnoho způsobů jen na jednom metru čtverečním.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Aleš Miklík prožil dětství v bezprostřední blízkosti lesa, který ho odmalička fascinoval. Postupem času si vytvořil vlastní metody, jak v přírodě zlepšovat své fyzické i mentální zdraví a v dospělosti začal své zkušenosti vracet přírodě i lidem. Absolvoval 1,5letý výcvik vědomého muže u rakouského mentora Gregora Steinmaurera či horskou expedici s Wimem Hofem. V roce 2019 opustil práci v prestižní firmě a odešel do Norska, kde absolvoval téměř roční trénink lesní terapie u americké Association of Nature and Forest Therapy (ANFT), na který navázal certifikací v přírodním wellbeingu. Několik let pracoval jako mluvčí Hnutí DUHA, dnes působí jako průvodce v lesní terapii. Obnovu vztahu lidí a přírody vnímá jako své poslání. Podrobnější informace o jeho práci najdete na webových stránkách lesniterapie.cz.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

O nakladateli

Nakladatelství Jota vzniklo téměř před 24 lety a za tu dobu vydalo více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Zpočátku vydávalo knihy zaměřené regionálně, ale po třech letech podstatně rozšířilo spektrum titulů. Nakladatelství publikuje tvorbu českých autorů i překladovou literaturu.


 Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeÚleva od bolesti
Pomocí mindfulness

Kabat-Zinn, Jon

Portál, 2024

zobrazit info o knizeLesní terapie
Jak využít dávnou moudrost v moderním světě

Miklík, Aleš

Jota, 2024

Napsat komentář