Inspirativní biografie

osudy uvod (1)
Životy jiných lidí mohou pro nás být dobrodružné, zajímavé, často inspirativní. I proto jsme do dnešních tipů vybrali pět zajímavých novinek, které přináší zrovna takové lidské příběhy. Jistě si z nich sami vyberete ty, které mohou být přínosem právě pro vás…

Matematičtí géniové byli často (alespoň v minulosti) úplně obyčejní lidé. Měli své obavy a strachy, žili nudný, nebo pestrý život, asi jako „každý smrtelník.“ Měli však společnou touhu a tou bylo poznání! Pokud toužíte vy poznat jejich životy, pak jste na správné adrese.

Matematici bývají vykreslováni jako podivíni, se kterými se člověk moc nepobaví, protože žijí ve vlastním myšlenkovém světě. Amir Aczel tuto veskrze mylnou představu vyvrací. Na pozadí pět tisíc let dlouhého příběhu matematiky vypráví pozoruhodné osudy myslitelů, kteří svými objevy významně přispěli k rozvoji přírodovědného poznání – od „kupeckých počtů“ po složité a hluboké teorie, bez nichž se moderní civilizace závislá na vyspělých technologiích neobejde. Ačkoliv jména jako Newton, Descartes, Eukleides, Fermat či Leibniz vzbuzují v mnoha lidech až posvátnou úctu, autor ukazuje, že tito velikáni vědy byli běžnými smrtelníky a podléhali nejrůznějším vášním i slabostem. V historii matematiky tak narazíme na střelecké souboje, spiknutí, hrdinské činy, tajné spolky, zločiny, vzájemné nevraživosti i milostné aféry. Životní příběhy velkých matematiků byly pestré, často dramatické, někdy opravdu divoké. Jedno však měli společné: hnala je touha po poznání.

Divoká mysl

Ze života velkých matematiků
Autor: Amir Aczel
Přeložili: Jiří Rákosník, Marie Urbanová

Počet stran: 236
Vazba: vázaná
Formát: 158×230 mm
ISBN: 978-80-257-4473-4,978-80-7675-
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Divoká mysl vydalo nakladatelství Dokořán ve spolupráci s nakladatelstvím Argo.

Ukázka z knihy

Do dějin matematiky a životních příběhů matematiků jsem se zamiloval, když jsem si v polovině sedmdesátých let jako student matematiky na Kalifornské univerzitě v Berkeley poprvé zapsal seminář „čisté matematiky“. Přednášejícím kurzu reálné analýzy byl známý francouzský matematik Michel Loève. Polský Žid, který se shodou okolností narodil v Jaffě, v osmanské Palestině, pak se přestěhoval do Francie, přežil pobyt v hrůzném koncentračním táboře Drancy (na samém okraji Paříže) a po válce emigroval do Ameriky. Loève byl chodící encyklopedií bohatého intelektuálního života matematiků žijících v Paříži mezi dvěma světovými válkami.

Můžete si přečíst celou ukázku.

O autorovi

Amir Aczel (1950–2015) se narodil v Izraeli, vystudoval matematiku ve Spojených státech, kde později přednášel, mezi lety 2005 a 2007 například působil na Harvardově univerzitě. Napsal řadu populárně-naučných publikací o matematice a přírodních vědách a také dvě učebnice. Jeho kniha Fermatův poslední teorém se stala v USA bestsellerem, jako popularizátor vědy působil na řadě televizních stanic. Česky mu vyšly knihy Náhoda, Umělec a matematik a Okamžik stvoření.

Zdroj informací: Dokořán

————————————————

Bez matematiky jako takové by se nejenom nezrodilo mnoho teorií těch, kteří tuto vědu studovali, ale neobešli by se bez ní ani lidé o mnoho generací později. Třeba při výstavbě pražského metra. Tam však vedle matematiky nechyběly další věci, jako kreativní či výtvarné nápady. Sami se můžete seznámit s příběhy, které se k pražskému metru vztahují.

Kniha 50 příběhů pražského metra stojí na padesáti vyprávěních kreativních, tvůrčích, inovativních, ale i matematicky přesných a vášnivých žen a mužů, kteří stvořili a dál tvoří pražské metro takové, jak ho všichni známe. Příběhy nepopisují výšku, šířku a hmotnost jednotlivých vozů či hloubku konkrétních tunelů. Ukazují běžný pracovní den jednotlivých profesí, skládají historky, které by člověk nevymyslel. A především popisují motivaci všech, kteří vědí, že když se opravdu chce, tak to opravdu jde. Jsou mezi nimi strojvůdci i ředitelé, projektanti, tuneláři, hrdinové rekordních povodní, politici a experti rozličných profesí, bez kterých by se pražské metro neobešlo. Bez nich by nebylo ve světě vyhlášenou podzemkou, která teče jako krev nejkrásnější světovou metropolí. Pražské metro má díky nim pozoruhodnou minulost, reprezentativní současnost a míří do atraktivní budoucnosti.

50 příběhů pražského metra

Autoři: Michaela Rulíšková a kolektiv

Počet stran: 248
Vazba: brožovaná
Formát: 165×235 mm
ISBN: 978-80-271-5114-1
Doporučená cena: 549 Kč

Knihu 50 příběhů pražského metra vydalo nakladatelství Grada.

————————————————

Další řadu příběhů představí ve své knize David Shorf. Přesto, že jemu samotnému některé zážitky připadaly neuvěřitelné, podíváme se do trochu drsnějšího světa a tím nebude nic menšího než pásmo Gazy a izraelská armáda. Máte-li odvahu tyto příběhy vyslechnout, pak se do nich pusťte.

O situaci v pásmu Gazy vám (často nevyžádaně) dovedou vyprávět zástupy lidí. Může ale někdo z nich říct, že tam byl? David Shorf ano. Kouč, marketér, hudebník a bývalý novinář strávil v řadách proslulé izraelské armády tři roky. A přestože si tam někdy připadal jako Švejk v Jiříkově vidění, jeho historky jsou autentickým svědectvím o jednom z nejvýbušnějších regionů světa. Poznejte s ním izraelskou armádu z unikátního úhlu pohledu! Knihu doplňuje rozhovor s Petrosem Michopulosem z podcastu Kecy a Politika.

Sloužil jsem v Gaze

Historky z izraelské armády
Autor: David Shorf

Počet stran: 240
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 9788026452485
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Sloužil jsem v Gaze vydalo nakladatelství CPress.

Ukázka z knihy

Připadalo nám to třeskutě legrační a o nic jiného nám asi tehdy nešlo. Když se film dostříhal a já ho poprvé uviděl, říkal jsem si, že jde o ultimátní test míry antisemitismu v komunistické Ostravě. Do té doby jsem se s žádnou nenávistí vůči své osobě nesetkal, a tak jsem byl vlastně zvědavý, jestli to někomu bude vadit. K mému velkému překvapení se žádný pogrom nekonal. Důvod byl jednoduchý. On mi totiž moji čerstvě vymyšlenou identitu nikdo nevěřil. Část známých k mottu zaujala stanovisko typu „to je fakt vtipné“ a zbytek mě za zády pomlouval: „Ten Shorf už vážně neví, co by si vymyslel, aby byl zajímavý. Příště přijde s tím, že je Kanaďan.“

Můžete si stáhnout kompletní ukázku.

O autorovi

David Shorf sloužil v izraelské armádě, byl zástupcem šéfredaktora Lidových novin, hrál v Raketě Bořka Slezáčka, vlastní reklamní agenturu a je vztahový kouč. Co si z toho všeho vybrat? Sám o sobě říká, že nejsilnějším zážitkem, který zatím nic nepřebilo, byla právě doba strávená v IDF (Israeli Defence Forces). Právě tam si totiž vyzkoušel, jak to má sám se sebou. „Nikdy nemůžete předem vědět, jak se zachováte v extrémních situacích. Říkáte si třeba, že když by se někdo topil pod ledem, že byste byl srab a bál se mu pomoct. Pak ta situace přijde a vy tam skočíte. Anebo neskočíte. Nikdy nevíte předem, kdo jste,“ říká Shorf. Jelikož se vždy zajímal o vztahy, ať již v dynamice skupiny anebo mezi páry, není nakonec takové překvapení, že práce, která ho nyní naplňuje, se týká právě koučování. Na rozdíl od reklamy v ní totiž vidí smysl. Je ženatý s terapeutkou Kristýnou a má dvě děti z předchozího manželství.

Zdroj informací: CPress

————————————————

Poslední dvě knihy budou patřit především ženským příběhům. Autorka Edita Vojtková se sama dlouho trápila nízkým sebevědomým a jinými životními těžkostmi. Jediná cesta do Bolívie však v jejím životě ledacos změnila…

Otevřete dveře ke šťastnějšímu životu.
Edita Vojtková si v životě prošla mnoha těžkostmi. Nejrůznější ztráty, útrapy a nízké sebevědomí ji provázely poměrně dlouho. Teprve cesta do Bolívie pro ni znamenala zlom a začátek nového života. V exotické zemi se Edita stala úspěšnou módní návrhářkou, podnikatelkou a matkou. V této autobiografické knize se dělí o své poznatky a nástroje, které jí pomohly překonat těžká období, najít sama sebe a dosáhnout vnitřního klidu. Ať už se potýkáte s nízkým sebevědomím či životními těžkostmi, nebo jen hledáte cestu k větší spokojenosti, kniha Edity Vojtkové může být cenným průvodcem na cestě k poznání sebe sama a šťastnějšímu životu.
„To, co se ti stalo včera, už nezměníš. Co se ti stane zítra, je jen v tvých rukou.“

Den, kdy jsem se poznala

Inspirativní příběh o odvaze změnit svůj život
Autor: Edita Vojtková
Přeložil: Tereza Garcia Restrepo

Počet stran: 168
Vazba: vázaná
Formát: 130×205 mm
ISBN: 978-80-88467-98-4
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Den, kdy jsem se poznala vydalo nakladatelství Rosier.

Ukázka z knihy

Moje maminka byla velmi šikovná a vždycky našla nějaké řešení, abychom s mým starším bratrem byli hezky oblečení, přestože jsme si podobně jako většina rodin nemohli dovolit velké výdaje, natožpak nějaký luxus. Například ze starých teplákových souprav pro nás dokázala vytvořit nádherné mikiny, kdy staré oblečení rozpárala, obrátila naruby a nastříkala je bělicím prostředkem, aby odpovídaly tehdejším módním trendům. Vznikly tak opravdu jedinečné a obdivuhodné kousky. Ale veškeré úsilí mé maminky skončilo, když nás ze školy poslali domů s poznámkou o nevhodném oblečení.

O autorce

Edita Vojtková (*1975), rodačka ze Vsetína a sestra herce Romana Vojtka, vystudovala střední průmyslovou školu. V 19 letech se vydala do Bolívie, aniž by uměla španělsky, kde už zůstala a začala podnikat. Dnes je z ní známá módní návrhářka, instruktorka jógy a podnikatelka. Je také maminkou čtyř dětí.

Zdroj informací: Rosier

————————————————

A ženským příběhem dnešní výběr knih také zakončíme. Budeme u toho cestovat, přemýšlet, vzpomínat, zažijeme bláznivé a dobrodružné situace. No a možná, že se cestou i zamilujeme…

Touha po objevování je stará jako lidstvo samo. Nutí nás sbalit batoh a vyrazit za dobrodružstvím. Ale co když je tím největším dobrodružstvím setkání s vlastní duší? Na pozadí 840 kilometrů dlouhé pouti napříč magickými Pyrenejemi autorka Martina Merisi vypráví příběh o síle dětských snů, o peripetiích z trailu i ze života, o přátelství, svobodě, horách, strachu, odvaze i lásce. Jaké bláznivé situace můžete na trailu zažít? Jak taková cesta změní váš pohled na život i sebe sama? Můžete se na ní zamilovat? A co když se zamilujete sami do sebe? Duše na cestách s humorem i hloubkou odkrývá, že každá cesta ven je především cestou dovnitř. Největším pokladem je nalezení sebe sama a největší výzvou je vypořádat se s tím, že po návratu už nejste „tou holkou z trailu“. Nepodceňujte sílu svých snů. Všechno, po čem jste kdy toužili, čeká za hranicí vašeho strachu.

Duše na cestách

Moje GR 11 aneb Trochu jiná love story
Autorka: Martina Merisi

Počet stran: 408
Vazba: vázaná
Formát: 160×230 mm
ISBN: 978-80-7689-398-6
Doporučená cena: 598 Kč

Knihu Duše na cestách vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Je možné vzít si to nejlepší z obojího a vytvořit novou, ještě lepší verzi? Ale život nám chce vždycky dát důvod k radosti. Je tady pro nás, ne proti nám. Ačkoliv se mi občas zdá, že tam nahoře mají zrovna tak zvláštní smysl pro humor, jakým oplýval Taylor. Jak jinak se dá vysvětlit, že nabídka splnit si dávný dětský sen přišla v momentě, kdy ryju hubou v zemi? O tom, že napíšu knihu, jsem snila od chvíle, kdy jsem vzala do ruky pero a načmárala na piják ze školního sešitu první krátkou povídku. Příběhy, fejetony, básničky… vzniklo toho mraky, ale můj sen byl příliš křehký na to, abych za ním vykročila.

Můžete si přečíst celou ukázku.

O autorce

Martina Merisi (roz. Sedláková) je cestovatelka, fotografka, koučka, dobrodružná duše s otevřeným srdcem. Ač vystudovala historii, láska k životu a lidem ji zavedla do oblasti well-beingu. Dává jí smysl propojování outdooru s osobním rozvojem. Mimo jiné maluje a vypráví příběhy. Cestování je pro ni důležité jako dýchání. Přináší jí opojný pocit svobody a možnost objevovat – nové obzory, kultury i sebe sama. Druhým domovem jí je Skotsko, ale cítí se být všude zdejší. Navzdory mnoha cestám po světě její srdeční záležitostí zůstává pyrenejská GR11. Věří, že pro šťastný život je potřeba nadhled, smysl pro humor a pohled na svět očima dítěte.

Zdroj informací: Jota


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDivoká mysl
Ze života velkých matematiků

Aczel, Amir D.

Dokořán, 2024

zobrazit info o knize50 příběhů pražského metra

Rulíšková, Michaela a kol.

Grada, 2024

zobrazit info o knizeSloužil jsem v Gaze
Historky z izraelské armády

Shorf, David

CPress, 2024

zobrazit info o knizeDen, kdy jsem se poznala
Inspirativní příběh o odvaze změnit svůj život

Vojtková , Edita

Rosier, 2024

zobrazit info o knizeDuše na cestách
Moje GR 11 aneb Trochu jiná love story

Merisi, Martina

Jota, 2024

Napsat komentář