Za hranicemi naší mysli

kancelar-pro-predtuchy-nahled
Někdy zkrátka něco vycítíme, aniž bychom to dokázali racionálně vysvětlit. Je to náhoda? Předtucha? Vysoká citlivost jedince? Na to a mnohem více hledá odpovědi následující kniha úvah, která se zabývá myšlením osobností teoretické fyziky, divadla nebo novinařiny.

Po několika týdnech silných dešťů byl temný kopec za městečkem nasáklý vodou. Z úbočí pojednou vyrazila černá lavina – v proudu bahna, kalu a kamení plavaly důlní vozíky, proud porážel stromy. Ke škole se proud přihnal ve čtvrt na deset, s burácením narazil do zdí, strhl zadní trakt školy a rozdrtil ho. Trosky zasypala deset metrů vysoká vrstva hlušiny, trčely z ní jen střešní štíty. Sesuv zabil 144 lidí, z toho 116 dětí.

Asi padesátiletá učitelka hudby slečna Middletonová se asi hodinu před katastrofou probudila s pocitem, že se udusí. Lapala po dechu a bála se, že se zdi jejího domku rozpadnou. Byla to pouhá náhoda? Jenže ona v následujících letech předpověděla havárii sovětské kosmické lodi s Vladimirem Komarovem, tragickou železniční katastrofu poblíž Londýna i atentát na Roberta Kennedyho. A nebyla jediná…

Kniha přináší úvahy teoretického fyzika Carlo Rovelliho týkající se chápaní času a entropie, naplněná vidění dramatika J. B. Priestleyho, přibližuje pojem náhody a s ním související pojem tzv. bodu potenciálního zvratu, jímž se zabýval slavný Arthur Koestler, a shrnuje varující vize židovské novinářky Charlotte Beradtové záhy po převzetí moci hitlerovci.

Racionální reakcí na předtuchy je, že jde o shody okolností. Na druhé straně víme, že některá dvojčata vnímají bolest toho druhého, i když jsou od sebe vzdálena stovky kilometrů. Může lidská mysl skutečně překlenout vzdálenost i čas? Z knihy Kancelář pro předtuchy jasně vidíme, že ne vše, s čím se v životě setkáme, se dá vysvětlit. Odpověď na předchozí otázku bude proto třeba teprve najít.

Kancelář pro předtuchy

Přímá svědectví o vztahu mezi náhodou a osudem
Autor: Sam Knight
Ilustrace: René Senko
Přeložila: Věra Klásková

Počet stran: 272
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7335-908-9
Doporučená cena: 278 Kč

Knihu Kancelář pro předtuchy vydalo nakladatelství Leda.

O autorovi

Sam Knight přispívá do časopisů, píše i delší texty a věnuje se kreativní non-fikci. Dříve psal například do plátků jako The Financial Times, The New York Times, Harper’s, Grantland nebo The Guardian. V roce 2018 začal pracovat u The New Yorker.

Zdroj informací: autorovy stránky

O ilustrátorovi

René Senko se narodil v roce 1965 v Brně. Vytvořil přes tisícovku knižních obálek, mnoho plakátů a obalů CD. Zúčastnil se několika výstav, například The Gift – výstavy hudebních plakátů v rámci Bienále grafického designu v Brně 2012. Nyní vyučuje na střední škole matematiku a dějiny umění. Spojení matematiky, grafiky a zábavy propaguje na stránkách MathPun(k).

Zdroj informací: nakladatelství Leda

O překladatelce

Věra Klásková je překladatelka a zpěvačka, absolventka FF UK a Konzervatoře J. Ježka v Praze. Překládá od roku 1996, na kontě má více než sto vydaných překladů. Pracovala pro různá nakladatelství (Eminent, Volvox globator, Baronet, Anag, Host, Leda, Ikar, Pragma, Odeon, Plus, Paseka), zaměřuje se zejména na beletrii a duchovní literaturu. Přes deset let spolupracovala s Evropskou komisí na výchovně vzdělávacích projektech pro mládež.

Zdroj informací: nakladatelství Leda


Nakladatelství Leda se zaměřuje na vydávání slovníků a jazykových učebnic v knižní i elektronické podobě. V nabídce najdete kromě učebnic také výukové programy. Nakladatelství vydává také zajímavé tituly z oblasti beletrie a literatury faktu.
Zaregistrovaní návštěvníci v LEDA klubu mohou získat na knihy výhodné slevy a neomezený přístup do on-line slovníků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKancelář pro předtuchy
Přímá svědectví o vztahu mezi náhodou a osudem

Knight, Sam

Leda, 2024

Napsat komentář