Nenechte si ujít v týdnu od 22. do 28. července 2024

nenechte_si_ujit
Měsíc autorského čtení stále pokračuje, vydejte se i vy na některá z probíhajících autorských čtení v Brně či Ostravě. Výběr je opravdu veliký, každý si jistě najde spisovatele, který ho svou tvorbou zaujme. 

Brněnský Měsíc autorského čtení

V pondělí 22. července se v Brně od 20.30 můžete těšit na autorské čtení Terezy Semotamové. Vystudovala scenáristiku a dramaturgii na JAMU a germanistiku na Masarykově univerzitě v Brně. Překládá z němčiny, píše rozhlasové hry a prózu. Mezi její díla patří např. Počong aneb O pinoživosti lidské existence (s J. Vítkem, 2015), Ve skříni (2018) a Radikální potřeby (2024).

V úterý 23. července se od 19.00 můžete setkat s mužem jménem Cchao Jü-po (Tsao Yu-Po). V současné tchajwanské literatuře jde o význačnou osobnost, stal se nejmladším držitelem prestižní Literární ceny Lina Ronga Sana. Ve svých dílech vzdává hold velikánům klasické literatury, také je však kreativně reinterpretuje a nabízí tak nekonvenční pohled na tradici a její vliv. Cchao Jü-po se ve svých textech snaží proniknout k podstatě literatury a skutečně jí porozumět. Zkoumá, jak může jazyk ovlivňovat představivost, a analyzuje vlivy globálních trendů a západních básníků na vlastní tvorbu. Jeho snaha dopátrat se samotné podstaty psaní je pro pochopení moderní literatury nedocenitelná.

V pátek 26. července se od 19.00 představí laureátka Národní ceny za umění Tchaj-wanu za rok 2022 Pching Lu (Ping Lu). Je oceňována za hluboký vhled do složitých vztahů a nejrůznějších peripetií v rodině a za jemné psychologické portréty svých hrdinů. Díky odbornému zázemí v psychologii i žurnalistice disponuje citem pro detail i schopností niterně se vcítit do jednotlivých postav a jejich emocí. Ve svém rozsáhlém díle otevírá široké spektrum společenských témat, jako jsou kultura, gender, politika či lidská práva.

V neděli 28. července bude od 20.30 ze své tvorby číst prozaička, překladatelka, nakladatelka, od roku 1991 ředitelka Podzimního knižního veletrhu v Havlíčkově Brodě Markéta Hejkalová. Překládá z finštiny (hlavně prózy Miky Waltariho a Aarta Paasilinny), je autorkou jedné knížky pro děti (Šli myšáci do světa, 1994), tří knih literatury faktu (mimo jiné monografie Fin Mika Waltari, 2007) a desítky románů, naposledy Dům pod náměstím (2022) a Století na vlnách (2023).

Brněnská autorská čtení se konají v Divadle Husa na provázku na Zelném trhu. Kompletní program brněnských autorských čtení najdete na webu akce.

Ostravský Měsíc autorského čtení

Ve čtvrtek 25. července se v Ostravě od 18.00 představí Su Wej-čen (Su Weizhen). Na literární scénu vstoupila v pulzujících osmdesátých letech a čtenáře zaujala introspektivním průzkumem tradiční ženské role a počínajícího sebeuvědomování. Jelikož patří ke druhé generaci obyvatel vesnice postavené pro rodiny příslušníků armády, v její tvorbě se prolínají osobní vzpomínky se společensko-historickými zkušenostmi čínských imigrantů na Tchaj-wan po roce 1949 a jejich potomků. Ve svých příbězích rozebírá rozličné podoby lásky, manželství i sexuality a kritizuje společenské normy a omezení, na něž ženy narážejí v patriarchální společnosti. Zatímco milostné vztahy zkoumá se sice kritickým, avšak poklidným pohledem, nástrahy a oběti, které ženy podstupují ve jménu lásky, reflektuje rázně a bez servítek.

V Ostravě si v pátek 26. července od 18.00 nenechte ujít setkání básníkem, muzikologem, překladatelem a editorem Jonášem Hájkem. Vystudoval hudební vědu na Univerzitě Karlově, pracuje v redakci hudebního nakladatelství Bärenreiter Praha. Vydal básnické sbírky Suť (2007; Cena Jiřího Ortena), Vlastivěda (2010), Básně 3 (2013) a Výlet do Schengenu/Můj jediný čtenář (2023).

V sobotu 27. července proběhne od 18.00 autorské čtení Dity Táborské. Pracovala pro Českou televizi a Český rozhlas, jako referentka izraelského velvyslanectví v Praze, na ministerstvu zahraničí České republiky (velvyslanectví v Mongolsku a na Tchaj-wanu). Je autorkou tří běsných, emočně rozbouřených románů na tragická témata z vnitrorodinných kruhů: Malinka (2017), Běsa (2018) a Černé jazyky (2021). V posledně jmenovaném titulu například portrétuje jednoho přičinlivého, pracovním výkonem pohlceného Tchajwance, který gumoval ze svého života druhé tak usilovně, až vygumoval sám sebe.

Ostravská autorská čtení se konají v Klubu Brno, který provozuje kulturní centrum Provoz u řeky na ulici Kostelní 24. Kompletní program ostravských autorských čtení najdete na webu akce.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář