Člověk a jeho vztahy v běhu času

tipy pondeli prazdniny
Vztahy budují lidé po celý svůj život. Je jedno, zda jde o vztah partnerský, rodičovský, kamarádský či pracovní, vždy se mohou objevit třecí plochy, i když většinou sníme o dokonalé harmonii. Podívejte se na příběhy, kde jsou lidské vztahy v hlavní roli.

Hlavní hrdinka prvního románu toho příliš nevlastní. Co ale má, na rozdíl od jiných lidí, jsou sny! Sny, které ji v životě posunují dál, až k dokonalé rodině. Stačí to ale opravdu ke štěstí, o jakém snila?

Rachel vyrostla bez peněz a bez blízké rodiny, ale s mnoha sny. Pak se odhodlaně vydala vstříc životu s Tobym Fleishmanem, lékařem s velkou a milující rodinou. Rachel vede úspěšnou agenturu, dětem platí špičkové školy, zažívá všechny výhody privilegovaných – a není nijak šťastná. Když odejde, původně jen na delší pobyt s jógou, opouští nejen svoji rodinu, ale i reálný svět: zprotivila se jí pachuť jejích vlastních rozhodnutí. Nabízí život vždy méně, než jsme očekávali? Není celý problém jen v tom, že ne každý se dovede včas přizpůsobit?
„To máte jako s demokracií,“ tvrdí o manželství Libby, klasická pick-me girl už od vysoké školy, teď zmatená matka z předměstí, která se upřímně diví, jak se ocitla v hmotně bezproblémové verzi pekla, „… je to nejlepší ze všech špatných možností.“ Někde pod hladinou příběhu však možná narazíme na jednoduchý recept, navíc zdarma: Žijme jedinečně příjemně… přece s lidmi, které milujeme.

Fleishman má průšvih

Příběh ambiciózního manželství
Autorka: Taffy Brodesser-Akner
Přeložila: Vlasta Hesounová

Počet stran: 416
Vazba: brožovaná
Formát: 145 x 225 mm
ISBN: 978-80-7335-876-1
Doporučená cena: 448 Kč

Knihu Fleishman má průšvih vydalo nakladatelství Leda.

O autorce

Taffy Brodesser-Akner se narodila na Manhattanu, ale vyrostla mezi Brooklynem a Long Islandem. Má titul bakaláře výtvarných umění v dramatickém psaní na NYU. Od roku 2008 pracuje na „volné noze.“ Je autorkou dvou románů, z nichž jeden je právě kniha Fleishman má průšvih.

Zdroj informací: The New York Times

————————————————

Ve vztazích bychom neměli zapomínat ani na vztah, jaký máme sami k sobě. Právě to má šanci změnit Jula. Trápí se nejenom pochybnostmi o sobě samé, ale i každodenními starostmi, kterých není málo. Dokáže najít lepší životní cestu a zbavit se strachů a pochybností?

Noc, která všechno změní. Téměř padesátiletá Jula se potýká s pochybnostmi o sobě samé, každodenními starostmi a obavami. Jedné noci se ocitne ve vesnici plné nečekaných příležitostí, kde se potká sama se sebou. Čelí zde mnoha výzvám, odhalí různá tajemství a objeví zahradu lásky. Díky této cestě se jí konečně podaří spatřit své já novýma očima a pochopí, že vše je jen otázkou perspektivy. Okouzlující příběh pro každého, kdo se zrovna nachází na životní křižovatce.

Vesnice plná motýlů

Vezměte život do vlastních rukou
Autorka: Michaela Wiebuschová
Přeložil: Martin Richter

Počet stran: 208
Vazba: brožovaná
Formát: 115×190 mm
ISBN: 978-80-7670-163-2
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Vesnice plná motýlů vydalo nakladatelství Kazda.

Ukázka z knihy

Probudila jsem se a v první chvíli jsem nevěděla, jestli jsem vůbec spala. Naprosté ticho a tma mě zcela pohltily. Tělem mi projela vlna horka a na čele mi vyrazil pot. Odhodila jsem peřinu a doufala, že mě vlahý letní vítr, který proudil otevřeným oknem, trochu osvěží. Vzápětí jsem se ale roztřásla zimou. Rychle jsem peřinu zase přitáhla až ke špičce nosu. Takhle to probíhalo už několik týdnů. Téměř vždy jsem se budila ve stejnou dobu a nemohla jsem usnout až do časných ranních hodin.

Můžete si prolistovat celou ukázku.

O autorce

Michaela Wiebuschová je herečka, psycholožka a konzultantka. Žije s rodinou v Berlíně. Její životní motto zní: „Jen ten, kdo zná své nitro, může žít život naplno!“

Zdroj informací: Kazda

————————————————

Rodinná soudržnost dokáže pomoct při řešení problémů, které by si člověk ani nepomyslel, že někdy bude mít. Příkladem je i rodina pana Šóheje, jehož postihla Alzheimerova choroba. Všichni jeho blízcí se jej snaží podpořit, ochránit a případně zamaskovat příznaky nemoci tak, aby si jeho okolí ničeho nevšimlo. Všechno má ale své hranice…

Soubor vzájemně propojených příběhů starého pána Šóheie Higašiho, bývalého ředitele školy, postiženého Alzheimerovou chorobou. Postupná proměna dopadá na jeho manželku, tři dospělé dcery a vnoučata, kteří se pokoušejí vyrovnat s jeho stavem a během deseti let dennodenně řešit praktické problémy, jež testují pouta jejich vztahů. Zpočátku se snaží jeho stav zakrýt, později jej chránit a zároveň povzbuzovat. I v trapných situacích se však setkáváme s okamžiky rodinné soudržnosti a jemného humoru. Jak se příznaky Šóheiovy demence zhoršují, jeho rostoucí dezorientace vede k novým, nečekaným setkáním s lidmi kolem. Nakonec se sami sebe ptáme: „Co z nás bez vzpomínek dělá toho, kým jsme?“ Příběhy se odehrávají na pozadí života v současném Japonsku, kde se přežívající tradice střetávají s postojem a každodenními problémy mladé generace.

Dlouhé loučení

Autorka: Kjóko Nakadžimová
Přeložila: Miriam Jelínková

Počet stran: 200
Vazba: vázaná
Formát: 135×210 mm
ISBN: 978-80-257-4374-4
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Dlouhé loučení vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Trvalo asi minutu, než si uvědomila, že to musí být dceřin záznamník. „Copak nechápete? Vždyť je mi přes sedmdesát!“ láteřila rozhněvaná do prázdna. Jak s ní můžou čtyřicetileté dcery takhle zacházet! Když se uklidnila a vyslechla naprosto nesrozumitelnou mechanickou výzvu “Plíz lív j’nejm’n mesdž, ailge’bektjú ez sún ez pasibl”, namluvila do sluchátka: „Chystám oslavu tatínkových narozenin. Na podrobnosti se zeptej Nany,“ a naprosto vyčerpaná si šla znovu lehnout. Jelikož matka povolala domů i Mari z Kalifornie, sestry usoudily, že nejde o pouhé narozeninové setkání.

K dispozici máte kompletní ukázku.

O autorce

Kjóko Nakadžimová (*1964) pracovala po studiu jako redaktorka pro různé časopisy. Po ročním pobytu ve Spojených státech začala s vlastní tvorbou. Její humorné přepracování klasického románu Kataie Tajamy Futon se v roce 2003 setkalo s ohromným úspěchem a po vysokém ocenění Malého domu v roce 2010 následovaly ceny za řadu povídek a románů včetně Když má žena byla šiitake, za historický román Jednoroh! a za Dlouhé loučení, čerpající z let, během nichž autorka ošetřovala svého otce. Pravidelně přispívá do listu Mainiči šimbun esejemi na kulturní a politická témata a účastní se mezinárodních literárních a překladatelských setkání.

Zdroj informací: Argo

————————————————

Jak asi uvažují mocní lidé? Myslí také někdy na ostatní, nebo se zabývají jenom sami sebou? Marek Toman přináší nový román, kde najdete kapku psychologie, detektivní zápletku a nebude chybět ani ironie a nadsázka. Máte-li rádi neotřelé české romány, tak do toho!

Satirický román s detektivními i psychologickými prvky vykresluje způsob uvažování mocných lidí, kteří se ve svém úsilí vždy soustředí především sami na sebe. Tragická událost na zahraničním velvyslanectví přinutí českého velvyslance vést rozhovor s psycholožkou. Vedoucí diplomat si ovšem nedá vzít příležitost, aby před mladou ženou neobhájil nejen svou nevinu, ale také svůj způsob vidění světa. Třebaže nedlouho před vyšetřovanými událostmi začala ruská invaze na Ukrajinu, projevuje svérázné pochopení pro ruskou perspektivu i způsob prosazování ruských zájmů za pomocí zvláštních služeb. Román tak nabízí nezvykle otevřený vhled do diplomatického prostředí i duše stárnoucího, tragikomického seladona.

České sklo

Autor: Marek Toman

Počet stran: 376
Vazba: brožovaná
Formát: 121×167 mm
ISBN: 978-80-7470-500-7
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu České sklo vydalo nakladatelství Akropolis.

Ukázka z knihy

Musel jsem si udělat mentální puntík. Michalu Tyršovi to myslelo. Mělo to zároveň jednu jedinou vadu. Že jsem na něco takového nepřišel já. Velké myšlenky mají být přece doménou nadřízených. Ty menší zase nechť vzklíčí v lebkách podřízených. Great. Jenže s Václavem Havlem to bylo složitější. Ano, pohádka o vězněném dramatikovi, který se stal prezidentem, neměla chybu. Dodnes jeho jméno slýchávám pronesené s nefalšovaných obdivem. Vaklav Havel. Dokázal si najít cestu i do srdcí změkčilých, zcyničtělých Západoevropanů. I do těch zatvrzelých srdcí velvyslaneckých.

Prolistujte si celou ukázku.

O autorovi

Marek Toman (*1967), spisovatel a publicista. Věnuje se historickým románům s přesahem do současnosti a knihám pro děti. Pravidelně vystupuje s čteními, dílnami a představeními v knihovnách, školách a na festivalech v České republice a v zahraničí. Jeho knihy byly přeloženy do němčiny, polštiny, srbštiny, angličtiny, makedonštiny, maďarštiny, estonštiny a finštiny. Některé své knihy dramatizuje a uvádí je v autorském Divadle Čučka. Je autorem knih Můj Golem, Panna, Oko žraloka, Chvála oportunismu a Frajer.

Zdroj informací: czechlit.cz

————————————————

Je důležitý cíl, nebo cesta? A co je vlastně na konci? Emma a Mel se chystají na pořádnou dámskou jízdu. Aspoň takový je prvotní plán. Emma však ve své roztržitosti kde co poplete, a tak nakonec kamarádky nasedají do autobusu plného seniorů, včetně Emminy babičky, která s sebou ještě ke všemu vláčí urnu! Lepší scénář by nikdo nenapsal. Mají všichni šanci na to, že tento výlet ve zdraví přežijí?

Důležitý není cíl, ale cesta. Emma to zase popletla! Po tom, co svojí nejlepší kamarádce Mel zkazí valentýnské překvapení, se pokusí svou chybu odčinit tím, že Mel pozve na výlet do Edinburghu: mají si užít pořádnou dámskou jízdu a oslavit Meliny narozeniny. Je tu však jeden háček… Emmina babička jede na poznávací zájezd, při němž plánuje rozprášit popel svého zesnulého manžela, a zapomnětlivá Emma jí slíbí, že ji doprovodí. Do Edinburghu. O víkendu, kdy má Mel narozeniny. Co teď? Emma se rozhodne oba výlety spojit a dvě mladé dívky tak vyrazí na autobusový zájezd spolu se skupinou sedmdesátníků. Zvládne Emma být oporou své babičce a zároveň pro Mel uspořádat nezapomenutelné narozeniny? Nevinná chybička při plánování vyústí v cestu plnou generačních stereotypů, při níž se ukáže, že nic nemusí být takové, jak se na první pohled zdá…

Vítejte na Odysseji severu

Autor: Izzy Bromley
Přeložila: Petra Urbanová

Počet stran: 440
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7593-604-2
Doporučená cena: 430 Kč

Knihu Vítejte na Odysseji severu vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA.

Ukázka z knihy

V dokonalém světě, v takovém, ve kterém žiju ve svojí hlavě, si všechny podrobnosti nechám pro sebe a pak udělám velké odhalení, až když sedíme ve vlaku. Vidím, jak Mel piští nadšením a já otevírám první prosecco, které o tom víkendu padne, a všichni ve vagonu na nás koukají a usmívají se a přejí si, aby byli na našem místě. Ale na to, abych dokázala udržet tajemství, jsem příliš natěšená, takže to ze mě vylétne ven, sotva ubytování zarezervuju, a o chvilinku později si s Mel prohlížíme na mém notebooku obrázky bytu. Mel je náležitě unesená a já cítím úlevu, že se mi konečně něco podařilo udělat správně.

O autorce

Izzy Bromley je vypravěčka. Nikdy není šťastnější, než když vytváří postavy a hází je do horké vody, aby viděla, co se bude dít dál. Když opustí klávesnici, miluje kino a učí se dělat nové věci. Se svou rodinou žije v Yorkshire.

Zdroj informací: Pavel Dobrovský – BETA


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeFleishman má průšvih
Příběh ambiciózního manželství

Brodesser-Akner, Taffy

Leda, 2024

zobrazit info o knizeVesnice plná motýlů
Vezměte život do vlastních rukou

Wiebuschová, Michaela

Kazda, 2024

zobrazit info o knizeDlouhé loučení

Nakadžimová, Kjóko

Argo, 2024

zobrazit info o knizeČeské sklo

Toman, Marek

Akropolis, 2024

zobrazit info o knizeVítejte na Odysseji severu

Bromley, Izzy

Pavel Dobrovský – BETA, 2024

Napsat komentář