Sestry na zabití

Prestan_mi_lhat-nahled
Sourozenecké vztahy mohou být komplikované. Noru a Sophii dělí jeden rok a v dětství byly jako dvojčata. Jenže pak se všechno změnilo…

Young adult thriller Přestaň mi lhát z pera Američanky Andrey Contos vydalo v českém překladu nakladatelství Cosmopolis koncem května. Kromě poutavé obálky mě zaujal i anotací, a tak jsem byla zvědavá na styl psaní pro mne nové autorky.

A musím říct, že kniha mne docela dlouho nudila. Nora a Sophie vypráví svůj příběh – ovšem každá se zaměřuje na jiné časové období. Nora se vrací před zlomový okamžik, Sophie se snaží odhalit pravdu po něm. Bodem zlomu je zmizení Garreta, který chodil se Sophií. Jenže ta ho viděla z jejich posledního večírku odejít s Norou. Protože od doby, co od nich před časem odešel otec, spolu příliš nekomunikují, neví, co si o tom má myslet. I proto Sophie pátrá na vlastní pěst.

A tátova absence jako by něco posunula, rozhodila oběžnou dráhu naší rodiny, dokud si každá z nás nenašla své vlastní místo ve sluneční soustavě. Sophie měla kamarády a tanec, já svůj životní plán a mamka práci. (str. 117)

Nechápala jsem, oč autorce jde. Viděla jsem jen linku sester, které udělají cokoliv, aby si splnily svůj sen. Nora touží studovat na vysoké škole, Sophiiným životem je tanec. Jenže pak se vše zvrtne a obě dívky začnou být terčem útoků. Kdo jim jde po krku, a proč by drobné školní podvody mohly být smrtonosné, to jsem hodně dlouho nechápala.

Samotný způsob psaní Andrey Contos mi přišel zajímavý, někdy až příliš plný básnických obratů, ale vadilo mi neustálé přepínání z času do času, i to, že si sestry nebyly schopné říct pravdu do očí. Kdyby to totiž udělaly, asi by kniha měla jen pár stránek…

Seděla bych v autě a připadala si tak maličká. Tak prázdná. Protože tomu nikdy nepřijdu na kloub – jak být tím, kým musím být, pro každého člověka, kterého miluju. Jak být dost chytrá pro tátu, míň problémová pro mámu. Jak být sestrou, kterou stojí za to si nechat. Dcerou, kterou stojí za to si nechat. Přítelkyní, kterou stojí za to si nechat. (str. 176)

Začíst se mi povedlo až v druhé polovině knihy, kdy celý příběh začal mít jasnější kontury a už jsem dokázala odlišit, ve kterém čase se zrovna nacházím. Také jsem pochopila, že školní podvody jsou jen špička ledovce, který většinu svého objemu skrývá pod hladinou obyčejnosti.

Pokud tedy máte rádi příběhy Holly Jackson (Jen pět přežije, Mrtvé holka, dobrá holka), pak se u Andrey Contos obrňte trpělivostí, neb jejímu vyprávění na rozdíl od Jackson chybí spád i napětí od začátku, ale přichází nenápadně později. Každopádně ani s jejím románem Přestaň mi lhát neuděláte chybu. Její závěr, v němž se konečně setkají v místě a čase obě sestry, vás překvapí, zaskočí a přinutí přemýšlet o tom, co jste ochotní pro svého blízkého udělat vy.

A kdyby Tě napadlo se ptát, čeho jsem ochotná se vzdát kvůli Tobě, má drahá sestřičko, tak věz, že odpověď je prostá.
Všeho. (str. 349)


Knihu Přestaň mi lhát vydalo nakladatelství Cosmopolis a zakoupíte ji na Grada.cz.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePřestaň mi lhát

Contos, Andrea

Cosmopolis, 2024

Napsat komentář