Kdo mi zachránil život?

Slunce_nad_zatokou-nahled
Její život visel na vlásku kvůli zákeřné chorobě. Měla štěstí – našel se pro ni vhodný dárce. Teď může žít naplno!

Román Slunce nad zátokou autorky Phillipy Ashleyové je prvním jejím dílem přeloženým do češtiny. Vydalo jej nakladatelství Cosmopolis a hned na obálce slibuje, že „potěší a zahřeje“. Pokud tedy podlehnete tomuto vábení, co skutečně dostanete?

V prvé řadě krásný romantický příběh o hledání. Hlavní hrdinka Rose Vernonová jako doktorka archeologie hledá staleté pozůstatky pohřbené pod zemí. Jako člověk, kterému transplantace kostní dřeně zachránila život, se snaží najít dárce, díky kterému může žít. A jako žena by ráda našla muže, po jehož boku by se cítila milovaná po zbytek svého života.

V druhé řadě získáte příjemné oddechové čtení, u něhož si nemusíte lámat hlavu, co tím chtěl autor říct. Nic není ukryto, autorka hraje s otevřenými kartami. Prostřednictvím Rose vás zavede do Cornwallu, s jehož geografií však nakládá velmi volně, jak se jí to hodilo do příběhu. Seznámíte se s obyvateli malé přímořské vísky, kde hned dva bratři usilují o Rosinu pozornost. A můžete si s ní lámat hlavu, který z těchto dvou statných lodníků a tesařů, byl skutečným zachráncem a zaslouží si tedy větší díl její lásky.

Příběh není jen plný sluníčka, vody a pohody, ale také souboje s omezeností a lidskou malostí. Hlavní hrdinové se musí naučit vyznat se ve svých pocitech a dokázat se podívat pravdě do očí. Protože teprve, když dokáží být sami k sobě upřímní, mohou být upřímní i k druhým.

Rozhodně si Rose i její nápadníky Finna a Joeya zamilujete a rádi s nimi ujdete kousek cesty, kterou vám autorka odtajní. Necháte se unášet vyprávěním, které se vám ani nebude chtít odložit, jak příjemně vám bude plynout.

Musím ale upozornit na pár chybiček, které se do textu vloudily. U dobrodružství na paddleboardech je jasně řečeno, že jeden odnesl proud (jedna z dívek z něj spadla a byla ráda, že si zachránila život), přesto pak v půjčovně vrací obě prkna (str. 249–257). Přiznávám, že jsem se dvakrát přesvědčovala, zda jsem text vnímala správně. A pak se vloudila záměna jmen hlavních hrdinů do chvíle, kdy dívka Lauren mluví s Finnem (str. 305), ale tam jde o pochopitelný překlep, protože mluví o Joeyim.

To však jsou malé vady na kráse a čtivosti knihy nijak nejsou na překážku. Pokud tedy toužíte po pohlazení po duši, troše romantiky do všedních dnů, která vám zvedne náladu, pak se do Slunce nad zátokou určitě nemusíte bát pustit.

„Každý, kdo se nechal do toho registru zapsat, mi zachránil život. Každý člověk kdekoli na světě, který se zapíše do registru dárců nebo podporuje někoho jiného, aby to udělal, zachrání někomu život. Vy všichni jste mi pomohli a bez vás bych tady dnes nebyla.“ (str. 374)


Knihu Slunce nad zátokou vydalo nakladatelství Cosmopolis a můžete ji zakoupit na Grada.cz.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSlunce nad zátokou

Ashleyová, Phillipa

Cosmopolis, 2024

Napsat komentář