Konec hry

na_lede
Čeho všeho jsou lidé schopni, aby se jejich sny staly skutečností? A kdo lépe bruslí? Krasobruslařka, nebo hokejista?

To vám v knize Na ledě ukáže Hannah Grace, která píše romantické příběhy. Žije v Manchesteru ve Velké Británii a kromě psaní miluje procházky se svým manželem a dvěma psy. Na ledě je její první kniha přeložená do češtiny. A protože jde o první díl série Maple Hills, nejspíš nakladatelství Ikar vydá i další autorčina vyprávění. Než se tak stane, můžete se seznámit s Anastasií Allenovou – jednadvacetiletou studentkou obchodních studií a krasobruslařkou.

Anastasia má neskromný sen: chce reprezentovat USA na olympiádě. Krasobruslení se věnuje od malička a nyní je členkou bruslařského družstva Maple Hills. V páru bruslí s jedním z nejlepších krasobruslařů Kalifornské univerzity v Maple Hills – Aaronem Carlislem. Ačkoli si někteří myslí, že spolu chodí, mají mezi sebou spíš sourozenecký vztah.

Donedávna byl Anastasiným největším problémem čtverný lutz, který nedokáže skočit. To se ukáže jako malichernost ve chvíli, kdy někdo poškodí zařízení jednoho ze dvou stadionů s kluzištěm. Od té chvíle se hokejisté a krasobruslaři musí dělit o jedinou ledovou plochu! Noční můra pro obě zmíněné skupiny… Sportovce tak čeká několik stresujících týdnů. Problémům však není konec, vzápětí přichází další špatná zpráva: Aaronovo zranění. Teprve teď skutečně visí Anastasina budoucnost na vlásku – bez partnera se jen těžko může účastnit národního šampionátu, který se koná za osm týdnů! Navíc ji přivádí k šílenství kapitán týmu hokejistů – Nathan Hawkins.

Autorka použila jeden z klasický motivů: dva hrdinové se zdánlivě nesnáší, ale (kvůli společným tréninkům) se musí pokusit spolu vycházet. Anastasia se snaží své city udržet na uzdě, přesvědčuje samu sebe, že ji Nathan nepřitahuje. A své skutečné pocity schovává za kousavými a provokativními poznámkami. On naopak sympatie k ní neskrývá.

Mohla bych ti dát mapu ke svému bodu G, a stejně bys mě nedokázal vzrušit, Hawkinsi. (str. 84)

Překvapila mě četnost sexuálních scén. Román oficiálně není zařazen mezi erotické, takže si myslím, že mnoho čtenářů by je v něm vůbec neočekávalo. Pokud tedy erotickým scénám v knihách příliš nefandíte, vyberte si raději jiný příběh.

Rozporuplné pocity mám z autorčiny charakteristiky postav: Nathan nejprve působí jako děvkař (Hannah Grace několikrát zmiňuje, že jeho postelí prošlo mnoho dívek). Ovšem o pár stránek později zjistíte, že jde o milého a v mnoha ohledech zásadového kluka. Jako kapitán se chová zodpovědně a za všech okolností kryje záda ostatním hokejistům z týmu. A klidně se vzdá společně strávené noci s dívkou – i když po ničem jiném netouží…

Co za chlapa má pod sebou ženu, o které týdny fantazíruje, a řekne jí, že si to s ní nechce rozdat, jakmile se ho zeptá na kondom? (str. 129)

A Anastasia? Na první pohled vypadá jako cudná dívka. Jenže opak je pravdou: o vážný vztah nestojí, spokojí se s nezávazným sexem. A dopřeje si ho, kdykoli se potřebuje odreagovat. A to je docela často… Na druhou stranu: jako krasobruslařka vede náročný život. Striktně dodržuje stravovací plán, nesmí přibrat ani gram, spoustu hodin tráví na tréninku a v posilovně, nemá téměř žádný volný čas. K tomu všemu potřebuje silnou vůli. Proč by se tedy vyhýbala sexuálnímu potěšení?

Samozřejmě se v průběhu příběhu charakter hlavních hrdinů může změnit (vlivem prožitých událostí atd.) – ovšem postupně, nikoli doslova během pár stránek… Výše zmíněné představuje důvod, proč mi žádný z hrdinů nepřirostl k srdci. Možná autorka takto postupovala schválně – s cílem čtenáře co nejvíce překvapit. Na mě to však nakonec působilo dojmem, že sama neměla úplně jasno, jak postavy uchopí.

Na druhou stranu musím říct, že se autorce velmi vydařila charakteristika Aarona – Anastasina partnera v krasobruslení. Nemohu vám prozradit víc, ale myslím, že budete překvapení, jakou úlohu ve vyprávění hraje.

Přiznám se, že jsem od románu s tak obrovským marketingem čekala více. Nejspíš už nepatřím mezi cílovou skupinu čtenářů, protože životní styl hlavních hrdinů (mnoho večírků a sexu) mě neoslovil. V něčem však přece jen přínos vidím: autorka se dotkla jednoho důležitého tématu – výživy sportovců. Samozřejmě si sportovci musí jídelníček kontrolovat, ale je špatně, když téměř nic nejí – třeba kvůli tomu, aby krasobruslařku její partner dokázal bez problémů zvednout…

Chcete-li nahlédnout do života několika sportovců, kteří se každý den pokouší překonat své limity a následně hledají odreagování na večírcích, mohl by se vám tento příběh líbit.

Knihu Na ledě vydanou nakladatelstvím Ikar můžete zakoupit v knihkupectví Luxor.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNa ledě

Grace, Hannah

Ikar, 2024

Napsat komentář