Pohřešovaná dívka

vsude_sami_lhari
Co prožívají rodiče, jejichž dítě se pohřešuje? A co když otec dítěte policii zatají, že se se svým potomkem těsně před jeho zmizením pohádal?

Toto téma zpracovala ve svém novém thrilleru Všude samí lháři kanadská autorka Shari Lapena. Dříve pracovala jako právnička a učitelka angličtiny, nyní se věnuje pouze psaní. Svými příběhy s dramatickými zápletkami a nečekanými zvraty si získává stále více čtenářů. Z produkce nakladatelství Kalibr můžete znát třeba thrillery Její konec, Nevítaný host, Nepříliš šťastná rodina či Jeden z nás.

Shari Lapena se ve své tvorbě často věnuje stejnému tématu: odhaluje komplikované rodinné i sousedské vztahy. Její příběhy se odehrávají na klidných amerických předměstích. Na první pohled se zdá, že jejich obyvatelé nemají žádné problémy. Jenže když je lépe poznáte, zjistíte, že skrývají různá tajemství. Jinak tomu není ani v knize Všude samí lháři.

Hlavní roli hrají zejména dvě rodiny: Woolerovi a Blanchardovi. William Wooler má poměr s Norou Blanchardovou. Nora se však náhle rozhodne poměr s Williamem ukončit. Prý si chce udržet manželství… Proč to dělá, když je přesvědčená, že Williama (na rozdíl od manžela) miluje? William jí navíc navrhl, že oba opustí své dosavadní partnery a oficiálně vytvoří pár…

Jenže o pouhých pár hodin později mají obě rodiny zcela jiné starosti: ztratí se totiž Williamova devítiletá dcera Avery. Domů ze školy dorazila, o čemž se William přesvědčil. Protože byl rozrušený z rozchodu s Norou, došlo mezi ním a jeho dcerou ke konfliktu. William neudržel nervy na uzdě, následně naštvaně opustil dům. Avery zůstala sama a od toho okamžiku o ní nikdo nic neví…

Ať je kdekoli, zřejmě za chvíli dorazí, když prší. Pokud ne, vydáme se ji hledat. (str. 18)

Jenže William nikomu neřekl, že se s Avery setkal. Obává se, že utekla kvůli němu? Co přesně se mezi nimi stalo? A dokáže zachovat klid a být ostatním členům rodiny oporou?

Když se ztratí dítě, padá podezření na rodiče. (str. 21)

William nemá čisté svědomí. I policie tuší, že právě on něco skrývá. Obavy mají i jejich sousedé. Zejména Noru – jednak má strach o vlastní děti, jednak se bojí odhalení poměru s Williamem. William totiž podstatnou část osudného odpoledne strávil právě s ní. A jiné alibi nemá…

Zmizení jeho dcery bude mít následky, a ty se jí nevyhnou. (str. 38)

Shari Lapena nevytvořila originální zápletku: pohřešované dítě se objevuje v mnoha vyprávěních. Po přečtení několika prvních kapitol jsem tedy byla k příběhu docela skeptická. Myslela jsem si, že jsem hlavní hrdiny prokoukla. Jenže o několik stran později nastal zlom: ukázalo se, že tajemství nemají jen William a Nora… Vyprávění se tak zamotalo, že jsem nedokázala odhadnout, jakým směrem se vše bude dál ubírat.

I devítileté děti mají svá tajemství. (str. 45)

Příběh vypráví téměř všechny postavy, které v něm vystupují. Přesně tak to mám ráda, protože díky tomu mám možnost nahlédnout do jejich soukromí a zjistit, co je trápí a co si o situaci či o svých blízkých skutečně myslí.

Autorka se dotkla i několika důležitých témat: ukazuje, jak náročné může rodičovství být. Zejména ve chvíli, kdy vychováváte problémové dítě – jako třeba Avery. Má potíže s učením a ADHD. Snadno se rozčílí, jedná impulzivně a bez rozmyslu. Neuznává autority, je tvrdohlavá. Dělá si, co chce. A ostatní si s ní neví rady – včetně rodičů. Dále autorka zmiňuje, jak negativně se rodičovství podepisuje na manželství. Právě o tom se ve společnosti příliš nemluví…

I když motiv příběhu nehýří originalitou, zpracování mě zaujalo. Žádné z postav nemůžete věřit, protože nevíte, kdo říká pravdu a kdo lže. Podezřelí přibývají, napětí stoupá, ale důkazy chybí… Zvraty a šokující odhalení mě nutily pokračovat ve čtení. Všude samí lháři tak patří k autorčiným příběhům, které mohu doporučit.

Knihu Všude samí lháři vydalo nakladatelství Kalibr a můžete ji zakoupit například v knihkupectví Luxor.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVšude samí lháři

Lapena, Shari

Kalibr, 2024

Napsat komentář