Donaldův den

vsechno-nejlepsi-donalde
Jak kačer Donald stráví svůj narozeninový den?

To zjistíte v knize Všechno nejlepší, Donalde!, kterou vydalo nakladatelství Egmont. Od vzniku této legendární postavy totiž letos uplynulo neskutečných 90 let. Za tu dobu si Donald získal srdce mnoha dětí i dospělých. Někteří ho znají z televizní obrazovky, jiní z knih, jiní z obojího.

Jak tedy kačer Donald oslaví své narozeniny? Mohu vám prozradit, že to bude úplně jinak, než si původně představoval… Rád by narozeniny oslavil se svou partnerkou Daisy. Ale plány mu hned ráno naruší třeba strýček Skrblík, který jako obvykle myslí spíše na své vlastní potřeby než na potřeby ostatních. Těšit se můžete i na tři Donaldovi synovce Kulíka, Dulíka a Bubíka. Co myslíte, jakou lumpárnu mu vyvedou tentokrát? Nebo snad svému milovanému strýčkovi přichystají příjemné překvapení? Dále se setkáte třeba s Donaldovým bratrancem, houserem Gustou Štístkem, který Donalda pořádně naštve…

Protože primárně jde o knihu určenou dětem, jsem ráda, že v ní nechybí ponaučení. Pokud budou děti číst Donaldův příběh pozorně, zjistí, že každý oslavenec si své narozeniny nejvíce užije v přítomnosti lidí, které má nejraději. A přesně tak to má být!

Ač je kniha oficiálně určena dětem od pěti let, s čistým svědomím mohu napsat, že zaujme čtenáře jakéhokoli věku. Menší děti osloví krásné ilustrace, díky kterým bez problémů vyprávění pochopí, i když si text ještě samy neumí přečíst. Dospělí se díky příběhu vrátí do dětství: i já jsem během čtení zavzpomínala na dobu, kdy jsem pravidelně v televizi sledovala seriál My z Kačerova či čekala na nové vydání komiksu s kačerem Donaldem v hlavní roli. A nesmím zapomenout na malé školáky: i má sedmiletá dcerka si na svůj seznam přečtených knih s radostí přidala další titul. Do tohoto obrázkového příběhu se tedy bez obav mohou pustit i začínající čtenáři, kteří se pokoušejí o samostatné přečtení prvních příběhů.

Jako přednost vnímám fakt, že kniha má pouhých třicet stran – takový počet děti od čtení neodradí. A líbí se mi i zpracování: obsahuje krásné velké ilustrace, které doprovází minimum textu. Jde tedy o skvělý způsob, jak začínajícím čtenářům zvednout sebevědomí – uvidíte, že budou nadšení, až se dostanou na poslední stránku.

Fanoušci kačera Donalda a jeho přátel by si nové vyprávění určitě neměli nechat ujít. Věřím, že si návrat do Kačerova užijí stejně jako já a dcera.

Knihu Všechno nejlepší, Donalde! vydalo nakladatelství Egmont a zakoupit ji můžete na AlbatrosMedia.cz.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVšechno nejlepší, Donalde!
Kačer Donald 90

Egmont ČR, 2024

Napsat komentář