Po stopách českých pověstí a mýtů

ceska-demonologie-nahled
Mýty a pověsti jsou stavebními kameny národního folkloru. Dnes vám představíme knihu, která se zabývá strašidly a stvořeními, která se v české lidové i literární paměti objevují v různých podobách – například hastrman, čert nebo polednice. Kniha je doplněna o jedinečné ilustrace lotyšské umělkyně.

Všichni je známe. Od pradávna. Od malička. Potkávali jsme je v lese, na hradech i zámcích a možná i doma pod postelí. Strašidla.
V českých zemích sídlí, co naši předci pamatují, a možná ještě déle. A přestože je novodobé pohádky přetvořily do mnohdy roztomilé podoby, původně se jednalo o nelítostná, mstivá a krvelačná stvoření.
Proč se nevyplatí odpovídat na hejkalovo houkání, jaké podoby může mít hastrman a kdo by se měl rozhodně vyhýbat polednici? Na tyto a jiné otázky odpoví ojedinělý přehled dvanácti českých strašidel.
Autor Jan Kravčík čerpal ze stovek česky i německy psaných pověstí, knihu svými působivými obrázky zkrášlila lotyšská ilustrátorka Liga Klavina-Raiska.

Česká démonologie

Tucet příšerných strašidel z Čech, Moravy a Slezska
Autor: Jan Kravčík
Ilustrátorka: Līga Kļaviņa-Raiska

Počet stran: 80
Vazba: vázaná
Formát: 170×240 mm
ISBN: 978-80-247-5017-0
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Česká démonologie vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

Šli jste už někdy lesem a za bílého dne se vás zmocnil nepříjemný pocit, že vás někdo pozoruje? Nebyl to jen pocit. Lesy kolem nás odpradávna obývají diví lidé. Vypadají skoro jako my, ale protože žijí v jeskyních nebo pod skalními převisy, jsou špinaví, zarostlí a mají snědou či nazelenalou pleť. O divých mužích toho víme méně, o divých ženách více. V každém případě je třeba mít se před nimi na pozoru, protože jsou nevypočitatelné. Jednou jsou zvědavé a přátelské a dokážou člověka i obdarovat. Jindy ho zas mohou pořádně vyděsit – a dokonce uštvat k smrti.

Stáhněte si celou ukázku.

O autorovi

Jan Kravčík pochází z Prahy (*1978) a nyní žije na Berounsku . Kromě vzrušujícího zaměstnání v oblasti lepší regulace se věnuje i psaní, překladům a knižní grafice . Je autorem pětidílné fantasy série Letopisy Vukogvazdské družiny . Zajímají ho slovanské jazyky, mytologické bytosti a černý bez . Ve volných chvílích staví modely japonských letadel z druhé světové války, pěstuje na zahradě kakosty nebo hraje deskové hry se svými dcerami . Nezapomeňte se podívat na jeho stránky demonologie.cz .

O ilustrátorce

 Līga Kļaviņa-Raiska se narodila se v Lotyšsku (*1988), žije na vsi u města Cēsis a užívá si blízkost přírody. Jako ilustrátorka na volné noze tvoří pro domácí i zahraniční nakladatelství a další klienty. Když zrovna nemaluje nebo nekreslí, nejraději cestuje po vlasti se svou rodinou a pátrá po zajímavých a zapomenutých místech – zámcích, hřbitovech a přírodních útvarech, kterých je Lotyšsko plné. Intenzivně se zajímá o folklór, mytologii, historii a miluje strašidelné příběhy a pověsti, které ji inspirují k další tvorbě, kterou najdete i na Instagramu.

Zdroj informací: demononologie.cz


Knihy s logem GRADA vycházejí v České republice již od roku 1991. V její produkci jsou tituly s právní tématikou, knihy ekonomické, tituly z oblasti financí a účetnictví, manažerské tituly, psychologické, zdravotnické, knihy s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví, knihy technické z nejrůznějších oborů a profesí. Tuto pestrou škálu doplňuje i naučně odborná literatura, která nabízí řadu publikací s velkým záběrem pro denní praktický život.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČeská démonologie
Tucet příšerných strašidel z Čech, Moravy a Slezska

Kravčík, Jan

Grada, 2024

Napsat komentář