Nenechte si ujít v týdnu od 15. do 21. července 2024

nenechte_si_ujit
Červenec se přehoupl do své druhé poloviny a s ním i Měsíc autorského čtení. Pokud tedy budete v následujícím týdnu v Brně nebo Ostravě, určitě si zajděte poslechnout některé ze zajímavých čtení nejen českých autorů.

Brněnský Měsíc autorského čtení

V pondělí 15. července od 20.30 v Brně bude číst ze své tvorby básnířka, překladatelka a publicistka Zofia Byłdyga. Narodila se ve Varšavě, nyní žije v Praze. Píše česky i polsky, v češtině jí vyšla sbírka Poslední cestopisy (2023).

Ve středu 17. července se v 19.00 návštěvníkům představí Wu Ming-yi. Mezinárodní uznání si získal za to, jak přesvědčivě a přirozeně vnáší do lyrizované prózy prvky environmentálního aktivismu. Do svých dějově bohatých románů přirozeně a organicky začleňuje vědecké poznatky a prostřednictvím fikce tak přispívá ke zvyšování povědomí o dnešních ekologických problémech. Román Muž s fasetovýma očima, který byl přeložen do několika jazyků včetně češtiny (Mi: Lù, 2016), je dobrým příkladem Wuova stylu: magický realismus je tu obohacen o environmentální aspekty a výsledkem je poutavý příběh o dopadu činnosti člověka na životní prostředí.

Ve čtvrtek 18. července se v 19.00 můžete těšit na autorské čtení muže jménem Čchen S’-chung (Kevin Chen). Během dospívání v prostředí, které bylo plné patriarchálních očekávání a nároků, bojoval se svou identitou gaye, proto svou tvorbu vnímá jako akt vykoupení a způsob, jak přežít. Jeho příběhy jsou plné života, rozmanité a komplikované; stavějí na kontrastu mezi intenzivní citovou bolestí protagonistů a pestrobarevnými světy, které obývají. Román Město duchů (2019), zasazený do autorova rodného města, byl přeložen do dvanácti jazyků. Mezinárodní ohlas je jen dalším důkazem přitažlivosti a aktuálnosti témat, jimž se Kevin Chen věnuje.

V sobotu 20. července přijďte ve 20.30 na autorské čtení šéfredaktora časopisu Host Jana Němce. Vystudoval religionistiku a sociologii na Masarykově univerzitě. Vydal sbírku básní První život (2007), knihy povídek Hra pro čtyři ruce (2009) a Liliputin (2022) a romány Dějiny světla (2013) a Možnosti milostného románu (2019). S Petrem Vizinou připravil knihu „rozhovorů o spiritualitě“ Znamení neznámého (2021).

Brněnská autorská čtení se konají v Divadle Husa na provázku na Zelném trhu. Kompletní program brněnských autorských čtení najdete na webu akce.

Ostravský Měsíc autorského čtení

Ostravu v úterý 16. července 18.00 navštíví zkušený novinář Li Tchung-chao (Tong Hung Lee). Žil v různých koutech světa a ve své tvorbě zachycuje to podstatné ze svých cest. Coby cestovatel a reportér vyniká pozorovacím talentem, s nímž se snoubí stylistická obratnost rozeného vypravěče, a také ostrým humorem a smyslem pro satiru. Jeho díla pokrývají širokou škálu témat od cestování přes historii až po nejrůznější záhady, jejich kořeny však vesměs tkví v dobré znalosti lidské povahy.

Ve čtvrtek 18. července v 18.00 dorazí do Ostravy spisovatel, publicista, nakladatel a stand-up komik Pavel Tomeš. Napsal sbírky fejetonů Facky z Marsu (2010), Zápisky malého tyranosaura (2012) a Tohle lidi hodně berou (2015). Za román Až na ten konec dobrý (2021) obdržel Cenu čtenářů v soutěži Magnesia Litera 2022 a sbírka povídek 13! (2023) se dostala do širší nominace Magnesia Litera 2024 v kategorii humoristická kniha.

V pátek 19. července od 18.00 bude v Ostravě básník, prozaik, filozof Michal Ajvaz. Ve svém díle živelně míchá prvky magického realismu, surrealismu i takzvané postmoderny. Autorsky zvládne přetavit jakoukoli skutečnost v nadreálnou, fikční divočinu, džungli blikotající přeludnými barvami a netušenými významy. Je poutníkem imaginárními městy a snovou krajinou, projektantem fantastických míst a bytostí, situací a příběhů. Vydal přes dvacet knižních titulů, naposledy Pasáže (2024), Dynamický logos (2023) a Města (2019).

Ostravská autorská čtení se konají v Klubu Brno, který provozuje kulturní centrum Provoz u řeky na ulici Kostelní 24. Kompletní program ostravských autorských čtení najdete na webu akce.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář