Začátek prázdnin na křídlech sci-fi

sci-fi uvod pondeli (1)
Oblíbený čas dovolených odstartují knižní tipy ze světa sci-fi literatury. Na své si tady přijde každý, ať už má v oblibě jednotlivé povídky (třeba i od více autorů), nebo dává přednost románům. Vyberte si a vaše sci-fi prázdniny můžou začít!

Hned několik českých autorů se spojilo v nové knize oblíbeného nakladatelství Argo. Nechybí literární hvězdy, jako třeba Ondřej Neff, ale můžete potkat i autory, jejichž tvorba je pro vás zatím neznámá.

Země je v troskách. Lidstvo se ale nikdy nevzdá a dál bojuje o svůj osud. Někdo obývá ruiny staré civilizace, další stihli včas kolonizovat jiná místa ve vesmíru. Nahlédněme do pěti vizí naší budoucnosti. Změní se svět lidí? Změní se lidé? Antologie Trosky Země přináší pět nových příběhů od hvězd české fantastiky. Každý se váže k jejich čtenářsky oblíbeným sériím. Ondřej Neff připomene svůj nejznámější svět Arkádie. Vilma Kadlečková cenami ověnčenou sérii Mycelium. Jan Kotouč nás zavede do Centrálního Impéria. Petr Heteša nechá vzpomenout na svůj Baltimore a autorská dvojce Jan Hlávka a Jana Vybíralová se vrací do světa Algoru. Antologie Trosky Země je vhodná nejen pro fanoušky jednotlivých autorů, ale i pro každého, kdo se chce s hvězdami české sci-fi teprve seznámit.

Trosky Země

Autoři: Petr Heteša, Jan Hlávka, Ondřej Jireš (ed.), Vilma Kadlečková, Jan Kotouč, Jana Vybíralová, Ondřej Neff

Počet stran: 544
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-4406-2
Doporučená cena: 648 Kč

Knihu Trosky Země vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Spekulovalo se, že jde o jasný Downův syndrom, čemuž jsem já moc nevěřil, jelikož bylo nad mé chápání, jak by pak mohl mít takovou moc nad celým baltimorským podzemím (i když mí oponenti tvrdili, že například v komunismu to bylo standardní). Na sobě měl slavnostní temně rudou uniformu posázenou spoustou zlatých hvězd. Místy prosvítalo původní pouštní maskování polní americké uniformy, jak někde barva nesedla. Dole pod generátorovým trůnem stáli čtyři těžkooděnci se samopaly na hrudi. Příslušníci Gilbertovy gardy. Jejich mundúry byly kombinací policejních a armádních (prostě co kde sehnali). Já stál mezi dvěma podobně ustrojenými, co mě přivedli.

Můžete si přečíst kompletní ukázku.

Autoři

Petr Heteša vystudoval Gymnázium v Břeclavi a pak Fakultu architektury VUT Brno. Pracuje jako architekt, v letech 1983–90 v DRUPOSU České Budějovice, od ledna 1991 ve vlastní firmě R2 COMP, zabývající se architektonickými projekty a reklamním designem. Jeho nejlepší povídka Quag vyšla ve sborníku Kočas v roce 1990. Odehrává se v uzavřeném světě izolovaného paláce ve Francii, v němž jsou vychovávány děti nenakažené zhoubnou mimozemskou epidemií. Příběh je působivě vyprávěn z pohledu jedenáctiletého chlapce, který zároveň se zjišťováním pravdivých informací o okolním světě prožívá svůj přechod k dospělosti. Je autorem knih Zajatci Minecraftu, Stavy, nestavy, bytosti nebytosti a další.

Zdroj informací: Kosmas

Jan Kotouč si předsevzal ukázat, že i český autor může uspět s velkým military sci-fi cyklem. První úspěch zaznamenal v Ceně Karla Čapka v roce 2008 s novelou Příliš blízké setkání, v níž poprvé zavítal do Sektoru Hirano. Následovaly romány, mapující rostoucí napětí a posléze válečný konflikt mezi expandujícím Kasimirským císařstvím a ostatními mezihvězdnými státy. Autor dále přispěl do série Agent JFK s knihou JFK 31 a publikoval román z alternativních dějin Nad českými zeměmi slunce nezapadá. Jeho největší předností je cit pro akci a schopnost provázat řadu dějových linií do pekelně vygradovaného finále…

Zdroj informací: Argo

Vilma Kadlečková je česká spisovatelka sci-fi a fantasy. Vlastním jménem Vilma Klímová absolvovala střední ekonomickou školu a obor vědecké informace a knihovnictví na Filozofické fakultě Karlovy univerzity. Studium zahradní architektury na MZLU Brno z rodinných důvodů nedokončila. Po letech strávených v Brně a kratším pobytu v Anglii žije v Praze. Počátkem 90. let spolupracovala na vzniku hry Dračí doupě, při založení klubu Hexaedr a v nakladatelství Altar. Poté nastoupila jako redaktorka do nakladatelství Harlequin. Od narození dětí pracuje z domova také jako překladatelka. Za poslední, osmý díl ságy Mycelium obdržela Cenu Magnesia Litera za fantastiku.

Zdroj informací: Argo

Jan Hlávka a Jana Vybíralová jsou čeští autoři, kteří se společně věnují sci-fi literární tvorbě. Více o jejich knihách si můžete přečíst na jejich oficiálním webu janhlavka.cz 

————————————————

Mary Shelley a její Frankenstein budou jistě čtenářům moc dobře známí. Co ale jiná díla téhle autorky? Seznámit se můžete s prvotřídním apokalyptickým románem o zasažení Země pandemií koncem 21. století. Nepřipomíná vám to něco?

Poslední člověk je vedle Frankensteina patrně nejlepším dílem Mary Shelleyové. Apokalyptický román se odehrává koncem jednadvacátého století, kdy je země zasažena neznámou pandemií, jež se rychle rozšíří po celém světě a téměř vyhubí lidstvo. Vedle tématu apokalypsy se román věnuje politickým otázkám, zejména pak rozpuštění monarchie a nastolení republiky v Anglii. Zároveň je text poctou dvěma básníkům, kteří byli Shelleyové velmi blízcí: P. B. Shelleymu a lordu Byronovi.

Poslední člověk

Autorka: Mary Wollstonecraft Shelleyová
Přeložil: Ladislav Nagy

Počet stran: 528
Vazba: vázaná
Formát: 130×205 mm
ISBN: 978-80-200-3473-1
Doporučená cena: 650 Kč

Knihu Poslední člověk vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Jejich vzájemná náklonnost vedla k nešťastnému manželství, jehož já jsem plodem. I přes něhu a vlídnost matky si otec dál protivil svůj upadlý stav. Jsa nenavyklý práci, nevěděl, jakým způsobem by mohl přispět k podpoře rozrůstající se rodiny. Občas přemýšlel o tom, že by se obrátil na krále, jenže hrdost a hanba jej od toho na chvíli zdržely, a než se okolnosti staly tak naléhavé, že od něj vyžadovaly nějakou námahu, zemřel. Jednu krátkou chvíli před touto katastrofou pohlédl do budoucnosti a s úzkostí přemítal o zoufalé situaci, v níž se ocitne jeho žena a děti.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Mary Wollstonecraft Shelley se proslavila především svým románem Frankenstein aneb Moderní Prométheus. Ve 14 letech vydala svou první báseň s názvem Mounseer Nongtongpaw. V roce 1812 byla Mary poslána žít do Skotska s Williamem Baxterem, známým jejího otce. Ve věku 16 let se vrátila do Londýna, kde byla představena mladému Percy Bysshe Shelleymu. Mary začala romantický vztah s Percym navzdory skutečnosti, že byl stále ženatý se svou první manželkou. Pár utekl do Francie, což způsobilo napětí mezi Mary a jejím otcem. Percy a Mary spolu nějakou dobu cestovali po Evropě a poté se finančně trápili. V roce 1816 pár skvěle strávil léto s Lordem Byronem, Johnem Williamem Polidorim a Jane Clairmont poblíž Ženevy ve Švýcarsku. Zde Mary dostala nápad na svůj román Frankenstein. V roce 1818 Frankenstein aneb Moderní Prométheus debutoval jako nový román od anonymního autora. Ve věku 24 let se Mary Shelley stala vdovou poté, co Percy zemřel. Během této doby napsala několik dalších románů, včetně Valperga a Poslední muž. Hodně času také trávila propagací Percyho poezie a zajišťováním, aby si ho pamatovali v literární historii.

Zdroj informací: British Literature

————————————————

Co takhle cestovat časem, když spíte? Někdy to může být docela fajn, ale co když se pak ocitáte na místech, kde vám může jít o život? A dá se to nějak změnit?

Vždy, když Zaxony Delatree usne, probouzí se v novém světě. Někdy se objeví na místě, které připomíná rajskou zahradu, jinde jen o vlásek unikne smrti. Jeho život se stává nekonečnou řadou letmých setkání. Poté, co uprchne šílenému Lektorovi, se objevují další nepřátelé, s nimiž musí bojovat: Parazit, žijící částečně v jeho krvi a částečně mezi dimenzemi. Umožňuje Zaxovi putovat mezi světy, ale při každé cestě sílí a narušuje předivo vesmírů. Kult fanatiků snažící se rozbít mříž světů a osvobodit svého boha. Vězeň, entita uvězněná v prostoru mezi vesmíry. Ale Zax naštěstí nezůstane sám. Objeví se noví i starší spojenci a přátelé. Boj o multiverzum začíná.

Vězení spánku

Autor: Tim Pratt
Přeložil: Zdeněk Uherčík

Počet stran: 296
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-7684-277-9
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Vězení spánku vydalo nakladatelství Triton.

Ukázka z knihy

Má to i výhody. Potížím mohu vždycky uniknout tím, že prostě usnu… ale problém je v tom, že se nemohu vrátit ve svých stopách. Nemohu se vrátit na světy, na nichž jsem už byl, protože ta síla ve mně hledá něco nového a stále mě žene na dosud nepoznané světy. Tak vypadal můj život celé roky. Potom jsem poznal spolek, který si říká Spáči. Ti vyvinuli technologii, která díky speciálnímu vozidlu umožňuje poutníkům vracet se na světy, které už dříve navštívili. Něco takového dokáže změnit život.

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Tim Pratt je americký spisovatel a básník. Věnuje se především žánru sci-fi a fantasy, napsal více než 20 knih. Za povídku Impossible Dreams získal v roce 2007 cenu Hugo. V roce 2023 vyšla jeho kniha Dveře spánku.

Zdroj informací: web autora

————————————————

Honza Slívka přestavuje další knihu a v ní neodolatelnou možnost cestování kamkoliv během pár okamžiků. Ne všechno je však tak snadné, jak se zprvu může zdát a než se nadějete, může jít o všechno…

Dva největší objevy 21. století jsou na světě. Reaktor vyrábějící čistou, levnou energii dostal světovou ekonomiku do kolen. Práce s magnetickými nadsvětelnými nanočásticemi lidstvo naopak zachránila. Díky nové technologii může člověk cestovat kamkoliv během mžiknutí oka. Například na planetu vzdálenou miliony světelných let. Luzná se stala modlou posledního desetiletí. Dokonalý svět plný života. V největším osidlovacím závodě od objevení Ameriky však lidé zapomínají na to nejdůležitější. Vlastní bezpečí. Připadají si jako všemocní dobyvatelé vesmíru. Naivní idioti. Pro místní dravou flóru a faunu jsou stěží předkrmem.

Masomlejnek: Srab

Autor: Honza Slíva

Počet stran: 432
Vazba: brožovaná
Formát: 110×180 mm
ISBN: 978-80-278-0190-9
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Masomlejnek: Srab vydalo nakladatelství Epocha.

Ukázka z knihy

Chvílemi jsem předstíral, že si prohlížím exponáty umístěné na každém kroku. Pražská výstava vesmírného cestování jich nabízela nepřeberné množství. Ve skutečnosti se však má pozornost upírala k adolescentním mláďatům přede mnou. Respektive k jejich učitelce. Byla nádherná. Blondýnka s dlouhými vlasy, módními brýlemi a mohutnými ňadry natěsnanými do vypasovaného kostýmku. Dozajista jí nebylo více než třicet. Mohl bych mít šanci, jestli má opravdu hodně dioptrií.

O autorovi

Honza Slívka (*1990) je český autor. Čím je doba modernější, tím méně ji má rád. Nesnáší davy, a přitom se pohybuje neustále mezi lidmi. Nedělá nic z toho, co vystudoval. Nemá tolik peněz, aby si koupil, co chce. Nevídá dost často přátele, které má rád. Nikdy nenašel zaměstnání, které by ho bavilo. Má odpor k pořádkům, podle nichž současný svět funguje. Největším problémem planety je podle něj přelidnění. Při sledování Armageddonu fandí asteroidu. Přesto žije ve vysněném domě na dokonalém místě, s milovanou ženou a právě si splnil jeden ze svých snů. Další jsou v pořadí. Honza je totiž beznadějný optimista. V roce 2023 vyšel jeho román Likvidátor.

Zdroj informací: Epocha

————————————————

Literární stálice sci-fi nabídne na závěr skvělý román, v němž nechybí roboti a kyborgové. Ani tady však (podobně jako v normálním světě) nechybí fanatici a aktivisté. Ti se v románu však obrací právě proti robotům.

Původ tajemného robota přivede arkádii na pokraj zkázy… Starožitníci Kuba Nedomý a kyborg Dědek Čuchák jsou největší machři na roboty v celém měsíčním habitatu Arkádie. Něco takového, jako je Bejby, ovšem za celou dobu kolonizace Měsíce nikdo neviděl. Každý robot vznikl v továrně na výrobní lince. Bejby je ale jiný. Vyvinul se, nebo se snad narodil z artefaktu zvaného Zlatý pomeranč, a právě k němu se Kuba s Dědkem Čuchákem dostali – a to za strastiplných okolností, kdy se nálada občanů Arkádie obrací proti robotům. Fanatičtí aktivisté na ně pořádají hony a ničí je ve velkém. Kuba s Dědkem se však neváhají postavit na správnou stranu. Pronásledovaným robotům pomáhají s nemalým přispěním čínské bojovnice Su Wang-li a lišáckého policejního kapitána Luigiho Mantelly. Něco se jim ale při tom plete pod nohy: záhada Bejbyho původu. Její řešení jim ty nohy málem zláme…

Zlatý pomeranč

Autor: Ondřej Neff
Ilustroval: Karel Jerie

Počet stran: 424
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-7588-617-0
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Zlatý pomeranč vydalo nakladatelství Mystery Press.

Ukázka z knihy

Listratto se otočil, pokynul a z chumlu se vynořil chlápek typu „svět již brzy“, tmavé vlasy neobvykle sčesané do složitě tvarovaného copu. Překvapilo mě, že je Listratto tak tolerantní a výstřednost mu trpí. Podle odhadu byl velmi mladý, ale autorita z něho sálala, že byste si na ní mohli ve vzdálenosti půl metru osmažit topinku. Měl na sobě oblek sice stroze střižený, ale bylo mi jasné, že jen materiál musel stát tolik, kolik potřebujeme za celoroční provoz našeho krámku na koridoru Julese Verna. Listratto mu maličko ustoupil, jak jsem si stačil všimnout. Byl jsem si jistý, že už jsem ho někdy viděl v plasti, ovšem Dědek ho měl stoprocentně v databázi.

Můžete si stáhnout presskit s kompletní ukázkou.

O autorovi

Ondřej Neff (*1945) se narodil v Praze. Svoji první sci-fi napsal v deseti letech, žánru se věnuje celoživotně. Dává přednost klasické dobrodružné hard sci-fi kam patří i kniha Ostrov nesmrtelných spadající do arkadského cyklu. Tam patří také knihy Měsíc mého života, Rock mého života, Hvězda mého života, Ultimus či Hu! Povídky dědka Čucháka. Pozornost i mezi čtenáři mainstreamu vyvolala antiutopie Tma. Kratší texty publikoval v řadě povídkových sbírek jako Vejce naruby, Zepelín na Měsíci, Bůh s. r. o. aj. Je celoživotním fanouškem Julese Verna, deset jeho románů převyprávěl pro novou čtenářskou generaci. Mezi nimi například Patnáctiletý kapitán nebo Tajuplný ostrov. K nim přidal vlastní steampunkovou trilogii Tajemství pěti světadílů. Napsal také „černou komedii“ Rekvalifikační kurz. Ondřej Neff žije nedaleko Prahy. Pod vlivem své ženy, herečky Ljuby Krbové, vyměnil karate za čínské tchaj-ťi a místo na motorce jezdí na elektrokole. Rád fotí, chodí se psy do lesa a na svém web-magazínu Neviditelný pes strká nos do politiky. Pro cyklus Arkádie chystá nový román, a co bude dál, se teprve uvidí.

Zdroj informací: Mystery Press

Ilustrátor

Karel Jerie vystudoval na Akademii výtvarných umění v ateliéru Antonína Střížka a Michaela Rittsteina v letech 1999–2005. Je znám jako autor komiksových alb jako Oidipus Rex a Šifra mistra Hanky (v spolupráci s Tomášem Hibi Matějíčkem). V roce 2010 vydal knihu Lovecká sezóna, která obsahuje jeho práce (obrazy a komiksy), a spolupracoval na sbornících Inseminátor a O (ne)mrtvých. Ilustroval také komiks Pavla Kosatíka Češi 1968 nebo komiksovou knihu Candide. V roce 2008 získal první cenu na Mezinárodním komiksovém festivalu v polském Lodži za svůj komiks o historii českého komiksu, Sbohem má lásko. Také spoluzaložil občanské sdružení na podporu komiksu SEQENCE v roce 2006 a stal se členem SVU Mánes od roku 2008. V roce 2011 vystavoval své malby a ilustrace s tématikou pravěku v Galerii města Trutnov. Jerieho tvorba se vyznačuje výrazným vizuálním stylem a často se zabývá tématy jako jsou lidské vztahy, sexuality, zvířata a lidské postavy.

Zdroj informací: graciano.cz


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTrosky Země

Heteša, Petr – Hlávka, Jan – Jireš, Ondřej (ed.) – Kadlečková, Vilma – Kotouč, Jan – Vybíralová, Jana – Neff, Ondřej

Argo, 2024

zobrazit info o knizePoslední člověk

Shelleyová, Mary

Academia, 2024

zobrazit info o knizeVězení spánku

Pratt, Tim

Triton, 2024

zobrazit info o knizeMasomlejnek: Srab

Slíva, Honza

Epocha, 2024

zobrazit info o knizeZlatý pomeranč

Neff, Ondřej

Mystery Press, 2024

Napsat komentář