Minerály

mineraly_pod_nohama
Zajímáte se o mineralogii a geologii? Pak byste si neměli nechat ujít nové vydání knihy mineraloga, geologa a pracovníka Národního muzea Dalibora Velebila: Minerály pod nohama, v průmyslu a ve sbírkách.

Publikace je rozdělena do dvou částí. První je věnována vysvětlení základních pojmů z mineralogie a geologie a nastínění geologických pochodů, během nichž minerály vznikají. Vyjmenovány jsou základní typy geologických prostředí, společenství minerálů a zdrojů průmyslově využívaných minerálů. Úvodní část knihy obsahuje tři přehledné tabulky se základními typy hornin a jejich charakteristikou. Druhá, hlavní část knihy je přehledem abecedně řazených minerálů, a to především těch, které jsou v přírodě nejrozšířenější, a pak také minerálů, které mají praktické využití v průmyslu. Zařazeno bylo i několik sběratelsky zajímavých minerálů. U každého druhu minerálu je uvedeno jeho složení, popis, využití (pokud nějaké má) a jeho hlavní výskyty v České republice a ve světě. Většina minerálů je představena na dvou či více fotografiích.

Minerály pod nohama, v průmyslu a ve sbírkách

Hlavní minerály, jejich vznik, výskyt a použití
Autor: Dalibor Velebil

Počet stran: 380
Vazba: vázaná
Formát: 175×245 mm
ISBN: 978-80-200-3486-1
Doporučená cena: 595 Kč

Knihu Minerály pod nohama, v průmyslu a ve sbírkách vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Diamant je čistý přírodní uhlík (C) vykrystalizovaný v horninách ve velkých hloubkách za velmi vysokých tlaků. Oproti grafitu, který je rovněž přírodní formou uhlíku, se liší uspořádáním atomů v krystalové struktuře. Ty jsou v diamantu poskládány tak těsným způsobem, že je vůbec nejtvrdším přírodním materiálem. Tato jeho vlastnost je využívána v mnoha technologiích.
Diamant je sice velmi tvrdý, zato ovšem velmi křehký: lze jím dobře rýpat do jiných materiálů, lze jím řezat a diamantovým práškem brousit a leštit, avšak udeříme-li do krystalu diamantu kladivem, velmi snadno se rozštípne (je dokonale štěpný podle ploch osmistěnu). (str. 105)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Dalibor Velebil (*1973) je mineralog, geolog a pracovník Národního muzea. Zaměřuje se na ložiskovou geologii, topografickou mineralogii, montánní historii a historii oboru mineralogie.

Zdroj informací: Městská knihovna v Praze


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa. Tradiční cílovou skupinu produkce nakladatelství Academia tvoří vysokoškolští studenti, pedagogové a odborná veřejnost. V posledních letech také stoupá počet laických zájemců o populárně naučnou a uměleckou literaturu. Všechny publikace jsou proslulé profesionálním zpracováním – pečlivou redakční přípravou a kvalitní grafickou a tiskovou podobou. Splňují tak požadavky všech náročných zákazníků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMinerály pod nohama, v průmyslu a ve sbírkách
Hlavní minerály, jejich vznik, výskyt a použití

Velebil, Dalibor

Academia, 2024

Napsat komentář