Historické obrázky

Knihy o historii - ilustrační foto
Dnes vám představíme několik knih, v nichž se různými způsobí odráží historie. Někteří z autorů se inspirovali legendami (třeba šumavskými), jiní vlastním životem. A nezapomeneme ani na klasiku! Zkrátka: opět je z čeho vybírat.

Hynek Klimek našel inspiraci pro svou nejnovější knihu v šumavských legendách. Nenechte si ujít jeho napínavé příběhy, které vyšly pod názvem Staré šumavské legendy.

Staré šumavské legendy zpracoval zkušený autor zcela ojedinělým a unikátním způsobem, a to s respektem k jejich původnímu znění. Jsou působivě podané jako napínavé příběhy z dávných dob Šumavy. V deseti kapitolách jsou zachyceny i dosud nikým nepublikované pasáže z prastarého lidového vyprávění, dozvíte se tak mimo jiné, co tropil nebezpečný Klepálek, kdo zneužil dar Lesní matky nebo co má na svědomí Morová bába. 

Staré šumavské legendy

Autor: Hynek Klimek

Počet stran: 128
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-271-5290-2
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Staré šumavské legendy vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Ukázka z knihy

U hlubokého lesa na úbočí hory Plechý žil se svou mladou ženou a dvěma malými dětmi horal Jakub. Bydleli ve staré roubence hrozící zřícením. S krovem, dřevěnou podlahou i trámy stropu již téměř zničenými dřevomorkou. Zdědil ji po svých rodičích, kteří mu kromě ní, dožívajícího vybavení nuzného obydlí, několika slepic a staré kozy nic víc odkázat nemohli. (str. 5)

Stáhněte si ukázku.

O autorovi

Hynek Klimek je český spisovatel, novinář a publicista. Píše historické knihy pro děti, cestopisy, biografii. Je členem Jihočeského klubu Obce spisovatelů a Syndikátu novinářů České republiky. Napsal např. Pohádkář: O princeznáchPříběhy z jižních Čech – Toulava či Strašidlář a Čumidlo a fujtajblíci se školáky.

V roce 1990 se stal novinářem, jímž byl patnáct let. Přispíval do časopisu Hlas svědomí a byl taktéž krátce šéfredaktorem týdeníku Nový život. O dva roky později se stal vedoucím redaktorem Jihočesky pošti. Později byl i šéfredaktorem časopisu Českobudějovické listy. Po práci redaktora se rozhodl pro svobodné povolání literáta-publicisty. K novinařině se vrátil po sedmi letech na skoro pět měsíců, ale poté se zase vrátil k literátovi-publicistovi. Jeho bratr Antonín Klimek byl významný historik a jeho syn Tomáš Klimek je publikujícím historikem.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

Legendou o dvou sestrách (siamských dvojčatech z osady Hekne) a osudem kostela Vang ve středním Norsku se ve svém románu Zvon v jezeře inspiroval Lars Mytting.

Velký a strhující severský román, který volně čerpá inspiraci z osudu kostela Vang ve středním Norsku, který byl skutečně přemístěn a dodnes stojí na severním svahu Krkonoš.
Napínavý historický příběh vychází z legendy o dvou sestrách – siamských dvojčatech z osady Hekne, které tkaly obdivuhodné koberce. Zemřely obě téhož dne a otec nechal na jejich památku vyrobit dva nezvykle znějící zvony, jimž se začalo říkat „sesterské“. Časem se kolem nich tvořily pověsti – zvony například zvonily bez lidského zásahu, když se mělo stát něco tragického.
Dlouho po smrti dvojčat, po letech, kdy církev o kostel příliš nepečovala a stavba chátrala, se nový farář zasadil o to, aby postavili kostel nový a starý zbořili. O tom se dozvěděli kunsthistorikové v Drážďanech, kteří tušili, že jde o mimořádnou kulturní památku, rozhodli se kostel koupit, nechat ho rozebrat a převézt do Saska. Jeden z nich, skvělý kreslíř Gerhard Schönauer, se do Hekne vypraví. V Drážďanech se povídačkám o kouzelných zvonech smál, ale uprostřed hor a mezi lidmi, kteří žijí v naprostém souladu se svými prožitky a s přírodou, pověstem uvěří.

Zvon v jezeře

Autor: Lars Mytting
Přeložila: Jarka Vrbová

Počet stran: 324
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-4428-4
Doporučená cena: 478 Kč

Knihu Zvon v jezeře vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Porod byl těžký. Možná nejtěžší, jaký si pamatovali, a to v obci, kde jeden porod střídal druhý. Matka byla silná, ale teprve třetí den porodních bolestí pochopili, že rodí dvojčata. Jak porod proběhl, jak dlouho se z toho roubeného stavení ozývaly výkřiky a jak se pomocnicím povedlo dostat děti ven – to vše bylo zapomenuto. Porod byl tak hrůzný, že se o něm ani nevyprávělo, tak zlý, že se na něj ani nevzpomínalo. Matka se potrhala, vykrvácela a její jméno se nadobro vytratilo. V paměti však navěky zůstala její dvojčata a jejich postižení. Děvčátka byla od boků dolů srostlá. (str. 10)

Dočtěte si ukázku.

O autorovi

Lars Mytting (*1968) je respektovaným autorem norské literatury. Jeho drobná knížka o dříví a její zpracování vzbudila v Norsku i jiných zemích zasloužený obdiv. Jeho román Šestnáct stromů na Sommě je rozsáhlý příběh o hledání rodinných kořenů, mnohdy téměř detektivní. Historický román Zvon v jezeře je první díl trilogie o odlehlé obci v údolí Gudbrandsdalen.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Zaujala vás kniha o soudní lékařce Fanny Goldmannové? René Anour napsal druhý díl: Zlatá pomsta. Tentokrát se Fanny Goldmannová pokusí zjistit, proč se u mrtvých těl na jejím pitevním stole objevují podivné zprávy…

Vídeň, 1908: Soudní lékařce Fanny Goldmannové je podezřelé, když začne u mrtvých těl, která se ocitají na pitevním stole, objevovat podivné zprávy. Jsou určeny jí? A kdo je jejich autorem? Fanny se záhadu snaží objasnit a pouští se tak do nebezpečného světa plného intrik vlivných mužů. Fanny ví, že proti nim nemá šanci, ale v zájmu svých nejbližších bude muset zvolit menší zlo.

Zlatá pomsta

Autor: René Anour
Přeložila: Věra Kloudová

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7695-158-7
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Zlatá pomsta vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Seděla naproti svému bratranci Schlomovi. Měl ukazováček vklíněný do ucha skleněného hrnku a bez hnutí se díval na pocukrovaný kopeček šlehačky na kávě. Dokonce i jeho fialový kabát dnes působil méně barevně než jindy.
Jacques, jeho štěňátko plemene bichon à poil frisé, mu seděl na klíně a spokojeně se rozhlížel kolem sebe.
„Je to, jako kdyby někdo zhasl,“ pronesl Schlomo smutně.
Fanny se nemusela ptát, aby věděla, co tím myslí.
Právě tady v Café Landtmann se potkávali s Tilde.
„Jak se ti daří?“ Chabý pokus změnit téma, ale i to se počítá.
Schlomo teatrálně vzdychl. „Mám vytvořit masky a kostýmy pro tu bláznivou kouzelnickou frašku Sedlský milionář od Raimunda. Měly by být veselé a vtipné, ale všechny mé návrhy jsou ďábelské a temné. Jestli s tím nepohnu, vyhodí mě, mistr nemistr.“ (str. 1)

Nezapomeňte se podívat na celou ukázku.

O autorovi

René Anour žije ve Vídni, kde vystudoval veterinární lékařství, díky kterému se dostal v rámci výzkumného projektu na Harwardskou univerzitu. Nyní pracuje pro Rakouskou agenturu pro zdraví a bezpečnost potravin (AGES) a je odborníkem na nově vyvinutá léčiva v rámci Evropské lékové agentury. Ve své knižní tvorbě se věnuje jak psaní odborných lékařských publikací, tak beletrii. Jeho román Vídeňská krev přináší fascinující sondu do historie medicíny na pozadí dramatického příběhu mladé lékařky.

Zdroj informací: nakladatelství Alpress

————————————————

Pokud dáváte přednost klasickým dílům anglické literatury, nenechte si ujít Ženský román od Arnolda Bennetta.

Bennettovo dílo Ženský román (v orig. Old Wives‘ Tale) patří ke klasickým dílům anglické literatury – např. kritik John Carey jej v knize Pure Pleasure zahrnul do svého výběru padesáti kvalitních a zároveň čtenářsky nejvděčnějších románů 20. století. Nový český překlad Ženský román se v názvu snaží tak jako originál o ironickou dvojznačnost. Bennett si do titulu vypůjčil lehce pejorativní idiomatické spojení (česky nejspíše „babská povídačka“), ale pojal ho v doslovném smyslu a skryl pod něj psychologicky nesmírně propracovaný příběh (tale) o životě dvou povahově odlišných sester a později manželek (wives). Mezi jejich společným dětstvím a stářím sleduje osudy jedné z nich v rodném Staffordshiru a druhé v Prusy obléhané Paříži a všímá si přitom zdánlivě všedních, a přece magických i traumatických okamžiků lidského života, jež jsou nezávislé na „velkých“ dějinách.

Ženský román

Autor: Arnold Bennett
Přeložila: Zuzana Šťastná

Počet stran: 608
Vazba: vázaná
Formát: 160×235 mm
ISBN: 978-80-200-3444-1
Doporučená cena: 825 Kč

Knihu Ženský román vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Tyhle dvě dívky, Constanci a Sophii Bainesovy, vůbec, ale vůbec nezajímalo, v jak všestranně pozoruhodném postavení se nacházejí – a vlastně si to ani neuvědomovaly. Tak například se nalézaly téměř přesně na třiapadesáté rovnoběžce severní šířky. Kousek na sever od nich, na zvrásněném úbočí kopce proslaveného náboženskými orgiemi, pramenila řeka Trent, onen klidný a rázovitý vodní tok střední Anglie. O něco severněji, poblíž nejvýše položené hospody v zemi, pramenily dvě menší říčky, Dane a Dove, které se spolu v raném dětství pohádaly, otočily se k sobě zády a jedna jako přítok Weaveru a druhá jako přítok Trentu zavlažovaly dohromady celou šířku Anglie, přičemž první se vlévala do Irského moře a druhá do Severního. (str. 17)

Nezapomeňte si přečíst celou ukázku.

O autorovi

Arnold Bennett byl anglický romanopisec a dramatik.

————————————————

Máte rádi příběhy Jamese Herriota? Pak si pořiďte další svazek jeho vzpomínek nazvaný Zvěrolékař mezi nebem a zemí. Jamese čeká výcvik u Královského letectva a brzy se také stane otcem…

Příběhy Jamese Herriota o jeho životě zvěrolékaře v Yorkshiru si čtenáři po celém světě oblíbili už v knihách To by se zvěrolékaři stát nemělo a Když se zvěrolékař ožení. Nyní přichází třetí úchvatný svazek vzpomínek, které nepostrádají Herriotův osobitý humor, nadhled ani moudrost. Uprostřed druhé světové války se James věnuje výcviku u Královského letectva a zároveň se vrací domů do Yorkshiru za svou těhotnou ženou Helenou, kdykoliv je to možné. Ve volných chvílích přemítá nad minulými dobrodružstvími v údolí, navštěvuje staré přátele, které čtenáři dobře znají už z předchozích knih, a představuje desítky nových a zábavných postav – zvířecích i lidských. Herriot čtenáře nadchne svou neobyčejnou schopností spřádat velmi poutavé a srdečné příběhy. Herriotův hluboký soucit, poctivost, humor a láska k životu, lidskému i zvířecímu, z jeho knih vyzařují od první do poslední stránky. Na motivy jeho děl vznikl britský seriál Všechny velké a malé bytosti, který se zatím dočkal čtyř sérií a zhlédnout jste jej mohli i v České televizi.

Zvěrolékař mezi nebem a zemí

Autor: James Herriot
Přeložila: Eva Marxová

Počet stran: 480
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7689-324-5
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Zvěrolékař mezi nebem a zemí vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

„Hněte sebou!“ hulákal kaprál. „Tempo, tempo, přidat, přidat!“ Bez jakékoli zjevné námahy svižně docválal dozadu za funící a hekající řadu vojínů a z tohoto stanoviště nás povzbuzoval.
Já byl někde uprostřed, úporně jsem klusal s ostatními a přemítal jsem, jak dlouho to ještě mohu vydržet. Hrudník se mi bolestně rozpínal a lýtkové svaly se bouřily a já se pokoušel spočítat, kolik kilometrů jsme již uběhli.
Netušil jsem nic zlého, když jsme nastoupili do ubikace. Nebyli jsme navlečeni do cvičebního, měli jsme vlněné svetry a štrapáční kalhoty a zdálo se nepravděpodobné, že by nám bezprostředně hrozil jakýkoli teror. Kaprál, veseloučký, miloučký londýnský štráfek, nás očividně miloval, bratrsky a něhyplně. Měl laskavý výraz ve své tváři. (str. 5)

Prolistujte si celou ukázku.

O autorovi

James Herriot, vlastním jménem James Alfred Wight, byl britský spisovatel a veterinář. Po ukončení studia veterinární školy v Glasgow se v roce 1940 odstěhoval do Yorkshiru, kde vykonával veterinářskou praxi – léčil hospodářská zvířata, ale i menší zvířata, jako psy a kočky. Za druhé světové války Herriot sloužil v Britském královském letectvu. Proslavil se hlavně svými veterinárními příběhy inspirovanými jeho skutečným životem.

Zdroj informací: nakladatelství Jota


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeStaré šumavské legendy

Klimek, Hynek

Cosmopolis, 2024

zobrazit info o knizeZvon v jezeře

Mytting, Lars

Argo, 2024

zobrazit info o knizeZlatá pomsta

Anour, René

Alpress, 2024

zobrazit info o knizeŽenský román

Bennett, Arnold

Academia, 2024

zobrazit info o knizeZvěrolékař mezi nebem a zemí

Herriot, James

Jota, 2024

Napsat komentář