Najděte poklad zvaný přátelství

deti si ctou
I vy určitě víte, jak důležité je mít v životě dobré přátele. Přesvědčí se o tom i hlavní hrdinové čtyř knih, které vám dnes představíme. Přátelství je totiž motiv, jež všechny následující tituly spojuje. Tak neváhejte a pusťte se do čtení!

Amálka se chystá zúčastnit soutěže v psaní. Podaří se jí s pomocí své nejlepší kamarádky Elišky soutěž o nejlepší povídku vyhrát?

Půvabný příběh o kamarádství a splněných přáních.
Amálka má nejlepší kamarádku Elišku, moc ráda píše a nejvíc ze všeho by si přála zvířátko. A pak je vyhlášena soutěž – kdo pošle nejlepší povídku, může vyhrát víkendový pobyt na farmě. Podaří se Amálce zvítězit? A splní se nakonec její největší sen?

Amálka a její velké přání

Autorka a ilustrátorka: Valija Zincková
Přeložil: Sandro Riedmann

Počet stran: 128
Vazba: vázaná
Formát: 135.2×203 mm
ISBN: 978-80-271-5074-8
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Amálka a její velké přání vydalo nakladatelství bambook.

Ukázka z knihy

 amalka_a_jeji_velke_prani_ukazka

Podívejte se na celou ukázku.

————————————————

Chcete vědět, co prožívá desetiletá dívka, které zemřela maminka a která žije s tatínkem a mentálně postiženým bratrem Dušanem? Dušan patří mezi její nejlepší přátele – jenže kvůli postižení neustále bojuje s předsudky cizích lidí… O své pocity, smutky a radosti se s vámi hlavní hrdinka podělí v knize Deník malé Tonky.

Kniha pro děti o přijetí a toleranci, psaná lehkou formou deníku desetiletou dívkou, popisující život tak jak plyne.
Když Tonce zemře maminka, zůstane jen s tatínkem a bratrem Dušanem, který i přes svoje mentální postižení je tím nejlepším bráchou na světě. Každý večer si Tonka sedá ke svému deníčku a zapisuje, co zažila. Jak si poradí se smutkem po mamince, který v sobě nosí? Jak se popere s předsudky dospělých vůči Dušanovi? Co zažije v létě se svojí prázdninovou partou za nečekané dobrodružství? Statečná desetiletá slečna nás pozve do svého světa. Nejen do světa kamarádství, voňavých luk a babiččiných buchet, ale nechá nás nahlédnout i do svých stesků, smutků a fantazie, abychom nakonec všichni zjistili, že na světě je přece tak krásně.

Deník malé Tonky

Autorka: Dagmar Košinová
Ilustrátorka: Bibi Hykl

Počet stran: 117
Vazba: brožovaná
Formát: 180×240 mm
ISBN: 978-80-908970-5-2
Doporučená cena: 432 Kč

Knihu Deník malé Tonky vydalo nakladatelství Knihy radosti.

Ukázka z knihy

denik_male_tonky_ukazka

Nezapomeňte si prohlédnout i další ukázky.

O autorce

Dagmar Košinová už pětadvacet let žije na táborském Staré městě, chodí na procházky se psem kolem řeky Lužnice a poslouchá ptáky v Pintovce. Pracuje jako aktivizační pracovnice v Domově pro seniory v Budislavi a ve volných chvílích píše. Deník malé Tonky je její druhou vydanou knihou.

Zdroj informací: denik.cz

————————————————

Dan Gemeinhart vypráví o osamělém chlapci, který z okna svého pokoje sleduje opuštěný dům a partu záhadných dětí. Podaří se mu najít si mezi nimi kamaráda? A co všechno mu nové přátelství přinese?

Srdečný a napínavý příběh o cestě z osamělosti k velkému přátelství.

Pod rouškou temné noci dorazí do malého městečka Slaughterville dodávka. Vystoupí z ní sedm záhadných dětí a zmizí ve dveřích opuštěného domu na konci slepé ulice. Jejich příchod ale nezůstane utajen – z okna svého pokoje je pozoruje nesmělý a osamělý chlapec Ravani. O svých nových sousedech se musí dozvědět víc! Co jsou zač? Co skrývají? A hlavně: kde mají rodiče?

Netrvá dlouho a Ravani si mezi dětmi najde kamarádku – srdečnou a odvážnou Virginii. Jenže nové přátelství s sebou přináší i jedno velké tajemství. A také nebezpečí. Když se Ravani dozví o hrozbě, která na Virginii a její sourozence číhá, musí udělat všechno pro to, aby je ochránil. Jinak ztratí jediného člověka, který mu kdy rozuměl.

Utajené přátelství

Autor: Dan Gemeinhart
Přeložila: Marie Polasková

Počet stran: 296
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-271-5007-6
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Utajené přátelství vydalo nakladatelství bambook.

Ukázka z knihy

Okno naproti přes ulici bylo ráno prázdné. Ale Ravani věděl, co viděl. Jsou tam. Ona je tam. Kdo jsou ty děti? Odkud přišly? Proč se schovávají?
Nešlo jen o to, že ti tam v tom domě naproti byli něčím záhadní. Spíše že byli nějací jiní. A Ravani velice toužil po něčem jiném. Protože když bylo něco jiné, vždycky tu byla naděje, že lepší.
Dole u kuchyňského stolu seděla jeho matka a popíjela kávu. Měla na sobě malířskou halenu a vlasy si stáhla do nedbalého culíku. (str. 33)

Dočtěte si ukázku.

O autorovi

Dan Gemeinhart je bývalý učitel a knihovník na základní škole i celoživotní knihomol. Žije se svou ženou a třemi dcerami v malém městě ve státě Washington. Je autorem knih Pozoruhodná cesta domů, Utajené přátelství, The Honest Truth, Some Kind of Courage, Scar IslandGood Dog. Pokud se s vámi někdy setká, rád si s vámi o knihách popovídá.

Zdroj informací: nakladatelství bambook

————————————————

Paola Peretti napsala působivý příběh o dívce s vzácnou oční chorobou, kvůli které postupně přichází o zrak. Naštěstí má přátele, díky kterým si uvědomí, že vše důležité je očím neviditelné…

Devítiletá Mafalda je velmi zvídavá, má ráda příběhy a hudbu, chodí do školy, kde ji kromě rodičů příležitostně vyzvedává i její věrný šedohnědý kocour Optimus Turcaret, ale od svých vrstevníků se přece jenom liší. Její jinakost se ukrývá za jejími tlustými brýlemi – trpí totiž vzácnou oční chorobou, kvůli které postupně přichází o zrak. Mafalda kontroluje rychlost, s jakou její nemoc postupuje, podle toho, z jaké vzdálenosti je schopná vidět svoji milovanou třešeň, která roste u školy. Děsí se dne, kdy ji kompletně zahalí tma, a do svého diáře si zapisuje seznam věcí, „na kterých jí hrozně moc záleží a které už nebude moct dělat“. Když s hrůzou vyslechne rozhovor, ve kterém se její rodiče baví o stěhování, rozhodne se, že bude po vzoru hrdiny Cosima ze své nejoblíbenější knihy Baron na stromě žít v koruně stromu, a začne plánovat útěk na školní třešeň. V jejím životě zaujímají důležité místo především dva lidé – Filippo, problémový hyperaktivní chlapec, který se baví pouze s ní, a Estella, školnice, která jí jako jediná říká vždycky pravdu, byť občas nemilosrdnou, a dává jí spoustu rad do života. Právě díky nim začne Mafalda postupem času chápat důležité moudro, které je obsažené i v jejím milovaném Malém princi, totiž že ty nejdůležitější věci v životě nejsou vidět očima.

Vzdálenost mezi mnou a třešní

Prequel ke knize Já, Filippo a třešeň
Autorka: Paola Peretti
Přeložila: Monika Červenková

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Formát: 130×210 mm
ISBN: 978-80-276-1099-0
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Vzdálenost mezi mnou a třešní vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

Všechny děti se bojí tmy.
Tma je pokoj bez oken a bez dveří a v něm jsou příšery, které vás chytí a potichu sní.
Já se bojím pouze svojí vlastní tmy, té, která je v mých očích.
Nevymýšlím si to. Kdybych si vymýšlela, tak by mi máma nekupovala zákusky s krémem a likérem ve tvaru broskví a nedovolila by mi jíst je před večeří. Kdyby bylo všechno v pořádku, tak by se táta neschovával v koupelně, jako když mu volá paní domácí, protože ta je vždycky poslem špatných zpráv.
„Nedělej si starosti,“ říká mi máma a myje přitom nádobí od večeře. „Běž si hrát do svého pokoje a s ničím si nelam hlavu.“ (začátek 1. kapitoly)

O autorce

Paola Peretti se narodila v provincii Verona, kde žije dodnes. Vystudovala literaturu a filosofii, posléze i žurnalistiku. Navštěvovala také školu tvůrčího psaní v Rovigu. Během studia i po něm pracovala jako číšnice, barmanka, chůva a učitelka. Psala články pro místní noviny. Později zjistila, že je postižena vzácnou genetickou nemocí zvanou Stargadtova choroba, která způsobuje progresivní ztrátu zraku a nakonec slepotu. Na tuto nemoc zatím neexistuje lék. V současné době Paola Peretti vyučuje italštinu pro děti přistěhovalců. Vzdálenost mezi mnou a třešní je její první román.

Zdroj informací: Paola Peretti Books


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAmálka a její velké přání

Zincková, Valija

bambook, 2024

zobrazit info o knizeDeník malé Tonky

Košinová, Dagmar

Knihy radosti, 2024

zobrazit info o knizeUtajené přátelství

Gemeinhart, Dan

bambook, 2024

zobrazit info o knizeVzdálenost mezi mnou a třešní
Prequel ke knize Já, Filippo a třešeň

Peretti, Paola

Slovart, 2024

Napsat komentář