Reality show až na krev

Vila-nahled
Začtěte se do příběhu o jedinečné reality show, v níž vyhrajte ten pár, kterému se povede přesvědčit diváky o své lásce. Nečekejte však bitvu v rukavičkách!

Televizní obrazovky zaplňují nejrůznější formáty reality show. Diváci po celém světě hlasují pro nejoblíbenějšího influencera, sledují, kdo přežije v survivorových hrách, či si najde lásku na celý život. Výherce si vždy odnese velkou sumu peněz a obrovskou popularitu, díky níž může získat další atraktivní bonusy. Jenže všechny tyto pořady neukazují své účastníky 24 hodin denně a kdo ví, co se děje, když kamery spí…

A proto je tu Vila, úplně nová, originální a jedinečná show, kde se kamery nevypínají a jsou všude kromě WC! Stvořila ji ve své fantazii britská autorka Ruth Kelly a vůbec se toho nebojí. Pokud se – po zkušenosti s jejím předchozím titulem Vinice v Provence – těšíte na příjemnou romantiku, tak na ni rychle zapomeňte, protože Vila je thriller, který vzbuzuje hrůzu!

Zakomplexovaná novinářka Laura je proti své vůli přihlášena do nové reality show. Její editor totiž hoří touhou po informacích přímo od zdroje, a tak ji pod vymyšlenou identitou do soutěže přihlásí. Jenže ti, co unikátní formát vymysleli, jsou o několik kroků přede všemi. Laura tak bude muset čelit v naprosté izolaci od světa svým nejhorším nočním můrám.

Román sleduje dvě linky příběhu: Lauřin a hlavní produkční programu. Laura postupně vypráví svůj příběh, na který produkční pořadu vzpomíná ze svého úhlu pohledu u policejního výslechu. Někdo totiž při natáčení zemřel. Kdo, proč a zda skutečně šlo o vraždu, na to mají čtenáři takřka celý román. Ten se z počátku tváří nevinně, rozjíždí se jen velice zvolna, ale pak je jako odbrzděný vagón řítící se neovladatelně z kopce dolů. V rychlém tempu se blíží do finále, aby veškeré iluze rozmetal na kusy. Ale to ještě stále není konec!

Chce se mi říct, že něco tak děsivého, manipulativního a psychopatického jsem už dlouho nečetla. Už jen samotný formát reality show, v níž rozhodují diváci, vybízí k ovlivňování. Když vidíte slabosti svých hrdinů, můžete je snadno dotlačit až na samotnou hranu sebeovládání. Nebudou-li chtít přistoupit na vaši hru, prostě jim produkce zvýší hodnotu výhry – a to byste se divili, co je člověk schopen udělat kvůli penězům.

Musím říct, že jsem se jen utvrdila v tom, že sledování takových pořadů je pro mne ztrátou času. I když se tváří, že zachycují realitu, ve skutečnosti s ní nemají nic společného. Soutěžící jsou stavěni do určitých rolí, a aby se udrželi až do konce, musí reagovat na preference diváků či poroty. Vystaveni takovému tlaku se pak chovají všelijak, jen ne přirozeně.

Vila Ruth Kelly je zdviženým prstem, mementem, kam až může takový vývoj zajít. Pokud máte rádi napětí, jste fanoušky show jako Big Brother či Love Island a preferujete větší porci čtení, pak se zakousněte do Vily, mrazivého psychothrilleru, který vydalo v českém překladu Kateřiny Romanové nakladatelství Metafora.


Knihu Vila vydalo nakladatelství Metafora a můžete ji zakoupit na stránkách nakladatelského domu Grada.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVila

Ruth, Kelly

Metafora, 2024

Napsat komentář