Jak na výchovu dětí

Tipy_Laskava mama_Bezpodminecne rodicovstvi_Puberta
V dnešních tipech najdete dvě podnětné knihy a jednu audioknihu, které vám pomohou překonat mnohá úskalí rodičovství. Zjistěte, jak ze svých ratolestí vychovat úspěšné a spokojené osobnosti.

Snad všichni milující rodiče chtějí, aby jejich děti byly samostatné a sebevědomé, ale zároveň ne rozmazlené a nezvladatelné. Jak toho dosáhnout? S pomocí tipů, které najdete v knize Laskavá máma říká i ne od autorek Martiny Stolz a Kathy Weber.

Laskavá máma říká i ne

Umění láskyplné výchovy s nastavením hranic
Autorky: Martina Stolz, Kathy Weber
Přeložila: Gabriela Thöndlová

Počet stran: 240
Vazba: brožovaná
Formát: 144×207 mm
ISBN: 978-80-271-5277-3
Doporučená cena: 379 Kč

Knihu Laskavá máma říká i ne vydalo nakladatelství Grada.

Chcete vést své dítě k tomu, aby bylo sebevědomé a samostatné? Přitom vás děsí představa, že pokud mu dáte přílišnou volnost, stane se z něj nevychovaný rozmazlenec? Téměř všichni zažili v dětství nějakou formu trestů a manipulativních odměn. Opusťte tyto vzorce výchovy praktikované dřívějšími generacemi. Vybudujte si místo toho se svým dítětem rovnocenný vztah s jasně vymezenými hranicemi, které budete oba dobrovolně respektovat. Autorky vám v knize představí svůj propracovaný koncept podložený praktickými zkušenostmi a konzultacemi s více než 8000 rodinami, který nazývají láskyplným vedením. Získáte klid a jistotu v každodenních i konfliktních situacích. Naučíte se správně reagovat, když si vaše dítě například nechce čistit zuby, hádá se se sourozencem, dívá se moc na televizi, nechce chodit do školky či vám lže.

 

Ukázka z knihy

Naplňování potřeb láskyplným vedením nebo volností
Pro bezpečnou citovou vazbu je také zásadní, aby rodiče nakonec potřeby svého dítěte naplnili. V každodenním životě to někdy znamená odejít domů z hřiště, třebaže dítě chce ještě zůstat, nebo ho zcela vyčerpané uložit ke spánku, přestože by ještě chtělo být vzhůru, a podat léky, i když je za žádnou cenu nechce spolknout. Děti tak vnímají své rodiče jako spolehlivé, protože za jejich chováním cítí láskyplný záměr a sebejistota rodičů v láskyplném vedení jim poskytuje oporu.

Prolistujte si celou ukázku.

 

O autorkách

Dr. Martina Stotz je promovaná pedagožka, školní a výchovná poradkyně a autorka knih. Často poskytuje rozhovory pro média a na svých stránkách (www.mein-erziehungsratgeber.de) podporuje stovky tisíc rodičů a pedagogických pracovníků.
Kathy Weber je lektorka nenásilné komunikace, výchovná poradkyně pro rodiče a pedagogy, autorka knih, moderátorka a matka dvou dětí. Na svých internetových stránkách (www.kw-herzenssache.de) rovněž podporuje stovky tisíc rodin a pedagogických pracovníků. Společně podporují rodiče v online kurzech („Udržte nervy!“ a „Já jsem důležitá!“) a učí je, jak zvládat konflikty (www.konfliktengel.de).

Zdroje informací: Grada 1 a Grada 2

————————————————

Výchova založená na trestání a odměňování může v dětech vyvolat pocit, že jsou milovány jen za určitých podmínek. Potřebují ale cítit bezpodmínečnou lásku, o čemž vás formou audioknihy náležitě poučí Bezpodmínečné rodičovství od Alfieho Kohna.

Bezpodmínečné rodičovství (audiokniha)

Cesta od odměn a trestů k lásce a porozumění
Autor: Alfie Kohn
Přeložil a režíroval: Petr Mančal
Čte: Jana Stryková

Vazba: CD
ISBN: 8590236121225
Doporučená cena: 349 Kč

Audioknihu Bezpodmínečné rodičovství vydalo nakladatelství Radioservis.

Jednou ze základních potřeb dítěte je být bezpodmínečně milováno, vědět, že bude přijímáno, i když něco zkazí nebo se mu něco nepovede. Jenže konvenční přístup k výchově dětí, založený na trestech, odpírání pozornosti, odměnách a dalších způsobech kontroly, naučí děti, že jsou milovány pouze tehdy, když nás potěší nebo když nám zaimponují svým výkonem. Jak to změnit? Návod můžete najít v této audioknize.

 

Poslechněte si ukázku z audioknihy na webu nakladatelství Radioservis.

————————————————

Puberta vašich dětí pro vás nemusí být procházkou po minovém poli. Dokonce si ji s nimi můžete i užívat, tedy pokud se budete řídit radami z knížky Puberta od Evy Rybkové.

Puberta

Jak si ji s dětmi užít
Autorka: Eva Rybková

Počet stran: 136
Vazba: brožovaná
Formát: 144×207 mm
ISBN: 978-80-271-5107-3
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Puberta vydalo nakladatelství Grada v edici Pro rodiče.

Každý rodič od narození svého dítěte ví, že jednou jeho syn či dcera bude v pubertě. Přesto puberta většinu matek a otců zaskočí. Svým dětem najednou nerozumí, sami se kvůli nim přestávají ovládat a život se jim obrací vzhůru nohama. Doma s nimi najednou žijí cizinci a oni mají pocit, že přichází konec světa. Obvykle to tak sice není, to ovšem neznamená, že bychom se jako rodiče na toto důležité období, které do značné míry ovlivní kvalitu dospělého života našich dětí, neměli připravit. Pubertu si se svými dětmi můžeme skutečně užívat. Přesně proto vznikla tato kniha, která využívá poznatků z neurověd vysvětlujících specifika dospívajícího mozku. Mimoto nabízí exkurz do světa emocí dospívajících a praktické komunikační techniky, které pomohou překlenout nečekané propasti, jež právě puberta přináší do vztahu mezi rodiči a dětmi. Pokud chcete mít jistotu, že ten konec světa ve vaší rodině nehrozí, vaše děti zůstanou i v pubertě v bezpečí, že jim zůstanete nablízku a z vašeho rodinného hnízda vyletí do života připravené, přečtěte si právě tuto knihu.

 

Ukázka z knihy

Co se děje v hlavě
To, že pubertu spouští hormonální smršť, již víme. Ta má vedle již probraných změn fyzických za následek velmi výrazné změny psychické. Puberta totiž není pouhým pokračováním dětství. Na dětství sice vývojově navazuje, ale v pubertě se de facto tvoří nová osobnost od A do Z. Pro nás jako rodiče je to mimořádně náročné – za těch deset let interakcí s naším dítětem už jsme ho dobře poznali, a byť ne vše se nám na jeho chování třeba líbí, zase tak moc nás už nepřekvapí a víme, co můžeme v jaké situaci čekat. Ale najednou přijde puberta a my se díváme na cizince – nemluví naším jazykem, nezapadá do našeho prostředí a dovednosti, které dítě perfektně ovládalo – např. udržovat nějaký režim či odpovědně přistupovat k povinnostem – jsou najednou tytam. (str. 19)

Prolistujte si celou ukázku.

 

O autorce

Eva Marie Rybková je váš laskavý leadership kouč. Je celostní koučka, expertka na náročnou komunikaci a mentorka průlomových neurovědeckých konceptů pro lepší život. Své klienty často provádí náročnými životními situacemi, jež život čas od času přináší každému z nás, tak, aby si vždy zachovali svou sebehodnotu a vycházeli z nich silnější, než byli dřív.

Zdroj informací: Grada


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Zaujaly vás tipy o rodičovství a výchově dětí? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLaskavá máma říká i ne
Umění láskyplné výchovy s nastavením hranic

Stolz, Martina - Weber, Kathy

Grada, 2024

zobrazit info o knizeBezpodmínečné rodičovství (audiokniha)
Cesta od odměn a trestů k lásce a porozumění

Kohn, Alfie

Radioservis, 2024

zobrazit info o knizePuberta
Jak si ji s dětmi užít

Rybková, Eva

Grada, 2024

Napsat komentář