Krvelačná bestie

Smith_ZlyPes_audio
Téměř každý kraj má své strašidlo. Někdy je to bezhlavý rytíř, jindy bílá paní. Poměrně populární bývají přízraky v podobě děsivých živočichů, mezi nimiž psi enormních velikostí a divokostÍ zaujímají přední místa na pomyslném žebříčku krvelačných příšer. Pozor tedy na vycházky po norfolkských lesích.

Jednou z květnových novinek na portálu Audioteka.cz se stala i zvuková podoba knihy Alexe Smithe Zlý pes (Bad Dog, 2019, česky prvně 2022). O překlad tištěné verze se postarala Alžběta Komrsková a interpretace audioknihy byla svěřena Martinu Stránskému.

O Alexi Smithovi i sérii „Šéfinspektor Kett“ jsme si povídali poměrně nedávno. Po úvodním dílu série Doručovatelky (Paper Girls, 2019, česky prvně 2022), jehož recenzi jsme vám přinesli, přichází pokračování s chytlavým názvem Zlý pes. Za zmínku jistě stojí, že z dosavadních patnácti knih série jich bylo do češtiny přeloženo zatím pouhých pět. To mi přijde jako škoda. Leč věřím, že postupně dojde k nápravě a i čeští čtenáři dostanou příležitost užít si Roberta Ketta v plné parádě. Pro úplnost – reálně je příběhů šestnáct, neboť existuje i stostránková novela Cry Baby z roku 2019, která přibližuje linky vedoucí k událostem v Doručovatelkách.

Události Zlého psa jsou časově umístěny jen krátce za konec prvního příběhu. Šéfinspektor Robert Kett je stále v Norfolku, kam se se třemi malými dcerami po zmizení manželky z Londýna přestěhoval. Zatímco dosud místní polici jen asistoval, situace dozrála až k jeho oficiálnímu transferu do řad zdejší kriminální služby. Na další případ nemusí čekat dlouho. V norfolkských lesích je nalezena zabitá mladá žena. Na první pohled by se mohlo zdát, že za útokem na ni stojí nějaké velké, děsivé zvíře, což vede místní k oživení legendy o Černém Ďasu – mýty opředeném divokém psu. A ačkoli na místě činu byly nalezeny i fragmenty zubů bulteriéra, stopy navozují dojem, že by zvíře muselo být opravdu enormních rozměrů. Robert Kett na Černého Ďasa nevěří a kousek po kousku boří obecně rozšířenou vizi vraždícího zvířete. Jak už to v tomto druhu románů bývá, vyšetřování vede do mnoha slepých uliček, aby nakonec vyústilo v hrdinův boj o holý život…

Ve srovnání s Doručovatelkami mají události ve Zlém psu o něco rychlejší spád a nabízejí širší škálu zvratů. Zároveň také, dle mého soudu, působí mnohem uceleněji a neponechávají tolik nejasností, jako tomu bylo v samém závěru první knihy série. Ale i tentokrát dojde k několika náznakům na vazby s únosem Kettovy manželky, které opět zůstanou z hlediska závěrů otevřeny. Výrazně menší prostor zbývá na hrdinovo soukromí, zvláště na jeho dcery. Což ale na druhou stranu dává smysl – čtenáři se s nimi měli příležitost velice podrobně seznámit již minule. Co se nezměnilo, je autorova schopnost budovat napětí, nabízet nečekané změny směru děje, ale hlavně udržovat čtenáře v netrpělivém očekávání událostí příštích.

Stejně jako v předchozím případě, i zvukové verzi Zlého psa skvěle prospívá přednes Martina Stránského. Budu-li tu teď pět chválu na způsob jeho interpretace, v podstatě to znamená jen opakovat již mnohokrát vyřčené. Zkrátka: magický hlas, schopnost jednohlasé dramatizace, dokonalé frázování – to všechno dělá z poslechu Zlého psa jedno velké dobrodružství. Nebojím se napsat, že poslech audioknihy je v této konfiguraci mnohem lepším zážitkem než případné filmové zpracování, ať už by bylo jakkoli skvěle obsazené a mistrovsky režírované. Nedá se nic dělat, čtenářova/posluchačova fantazie při správných podnětech musí zákonitě předčít jakoukoli reprodukovanou formu.

I tentokrát má tištěná předloha zhruba dvě stě padesát stran. Ve zvukovém provedení jsou rozloženy do třiceti stop ve formátu mp3. Celková doba poslechu se ale oproti Doručovatelkám prodloužila o necelou půlhodinu na téměř devět hodin.

Jak už to u dobré zábavy bývá, nejtěžší okamžiky nastanou, jakmile zazní poslední slovo. Příjemně strávené hodiny jsou najednou pryč a my bychom chtěli sáhnout po dalším pokračování. To v audioknižní podobě ale zatím k dispozici není. Nedočkavci mohou samozřejmě zapátrat po klasickém papírovém provedení a otevřít třetí případ Roberta Ketta z pera Alexe Smithe s názvem Tři malá prasátka (Three Little Pigs, 2020, česky 2023), v němž jde konečně o důslednější pátrání po Kettově unesené ženě i identitě jejího únosce.

Audioknihu Zlý pes je možné získat třeba na stránkách portálu Audioteka.cz.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZlý pes

Smith, Alex

Kanopa, 2024

Napsat komentář