Odbornice na lásku

lepsi_nez_ve_filmu
Co všechno udělá dospívající dívka, aby upoutala pozornost kluka svých snů?

O tom vypráví americká spisovatelka Lynn Painter v románu pro dospívající čtenáře Lepší než ve filmu. Stejně jako Liz – hlavní hrdinka zmíněné knihy – patří i autorka k milovnicím romantických komedií. Není tedy divu, že právě jimi se ve své tvorbě inspirovala.

Liz Buxbaumová, studentka posledního ročníku střední školy, je beznadějná romantička. Už v sedmi letech sledovala s maminkou romantické komedie. Tyto společné chvíle si oblíbila a vůbec jí nevadilo, že filmovému ději v tak útlém věku příliš nerozuměla. Maminka jí na základě filmů dávala užitečné rady do života – v naději, že se jimi bude Liz později řídit…

Šarm a pletichy tě nikdy nedostanou daleko. Tyhle věci vždycky zmizí, a právě proto si nikdy v životě nesmíš vybrat drsňáka. (str. 6)

Liz se nemůže dočkat, až prožije svůj vlastní dokonalý románek se šťastným koncem. Zatím však její milostný život nestojí za řeč: dosavadní vztahy netrvaly déle než dva týdny. Ale to se samozřejmě může kdykoli změnit…

Do města se totiž vrátila její dětská láska: Michael Young. Znají se od školky, dokonce dříve bydleli ve stejné ulici. Přátelili se a do jejich party patřil i Wesley Bennett, sebevědomý kluk s uličnickýma očima, který nikdy nechyběl u žádného průšvihu. Lizin vztah s Wesem je nyní komplikovaný – stále bydlí vedle sebe a navštěvují stejnou školu, jenže Wes ji neustále provokuje, snaží se ji za všech okolností vytočit. Teď však Liz potřebuje jeho pomoc: Wes a Michael si i po letech skvěle rozumí. Dokázal by Wes zařídit, aby ji Michael přestal vnímat jen jako kamarádku z dětství? Pak by měla šanci konečně získat jeho srdce!

Wes nikdy nedělá nic, čím by mi pomohl. Doslova nikdy. Wesovi dělaly radost podrazy, ne štědrost. Takže jak bych ho mohla přesvědčit? (str. 27)

Jaký tedy Liz vymyslí plán, aby dosáhla svého cíle? Vždyť díky romantickým filmům se z ní stala odbornice na lásku. Musí tedy vědět, co přesně udělat. Nebo ne?

Autorka do vyprávění zapojila veškerá romantická klišé, která vás napadnou. Hlavní motiv příběhu se objevuje v mnoha filmech i knihách. A jsem přesvědčená, že kvůli předvídatelnému ději bude většina čtenářů od začátku tušit, jak vše dopadne. Nabízí se tedy otázka: proč román vůbec číst? Ze stejného důvodu, jako dokola sledujete romantické filmy! Abyste se přesvědčili, zda skutečně máte pravdu. A abyste nepřestali věřit v lásku…

Pokud si myslíte, že kniha nemá žádnou přidanou hodnotu, pletete se. Lynn Painter se okrajově věnuje i důležitému tématu: Liz v jedenácti letech přišla o matku. Autorka ukazuje, jak těžké může být dospívání, když vedle sebe dotyčná nemá jednoho z nejmilovanějších lidí. Liz si připadá osamělá. Momentálně zažívá řadu zásadních životních milníků (kromě první lásky také maturitní ples, maturitu, výběr vysoké školy atd.) a nemůže je sdílet s maminkou. Otec v jejím životě nadále figuruje, ale jednoduše s ním nemá tak blízký vztah. Emotivní chvíle pak autorka vyvažuje humornými: hlavní hrdinka čelí několika trapným situacím – co myslíte, dokáže je s grácií ustát?

Dospívajícím bude vyprávění blízké. Liz touží po lásce, kterou zná z filmů. A tak se pokusí postupovat jako některé z jejích oblíbených hlavních hrdinek, aby získala srdce svého vysněného kluka. Co si budeme povídat: problémy s láskou řeší většina teenagerů. Čtení jsem si však užila i já – ačkoli nepatřím do cílové skupiny čtenářů (dospívání mám již dávno za sebou). Filmy jako Pretty Women, Notting Hill, Láska přes internet, Deník Bridget Jonesové či Chceš mě, chci tě patřily i mezi mé oblíbené. Během čtení jsem si na všechny zavzpomínala – a ještě jsem získala tipy na mnoho dalších, na které se určitě podívám.

Potěším i fanoušky hudby – jak jinak než romantických písní. Liz ráda poslouchá filmové soundtracky. Kromě tipů na filmy tedy získáte i mnoho doporučení na zamilované písničky, z kterých si můžete sestavit vlastní playlist. A třeba si některé – stejně jako já – pustíte ještě během čtení (např. Someone Like You od Vana Morrisona). Uvidíte, že autorčino vyprávění pak získá úplně novou atmosféru!

Pokud patříte k milovnicím romantických komedií, určitě si tento román z nakladatelství Red užijete. Nese se totiž v podobném duchu jako vaše oblíbené příběhy odehrávající se na filmových plátnech. Tak si ho nenechte ujít!

Knihu Lepší než ve filmu vydalo nakladatelství Red a můžete ji zakoupit na webu Knihy Dobrovský.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLepší než ve filmu

Painter, Lynn

Knihy Dobrovský, 2024

Napsat komentář