Začít znovu

nikdy_nikdy
Litovali jste někdy některého ze svých rozhodnutí? A přáli jste si ho zvrátit?

Tuto možnost poskytly hlavním hrdinům románu Nikdy, nikdy autorky Colleen Hooverová a Tarryn Fisherová. Čeští čtenáři je dobře znají. Tarryn Fisherová napsala již několik příběhů, největší úspěch sklidila s thrillerem Manželky. Colleen Hooverová svou tvorbou oslovuje jak dospělé, tak dospívající čtenářky. Střídá totiž žánr young adult (např. série Bez naděje) s literaturou pro dospělé (např. psychothriller Pravda, nebo lež či román pro ženy to Nejlepší v nás). Velký úspěch zaznamenala se sérií Námi to končí, ve které se věnuje jednomu z důležitých témat: domácímu násilí. Na našich stránkách si můžete přečíst recenzi druhého dílu, který nakladatelství Ikar vydalo pod názvem Námi to začíná.

Colleen Hooverová patří k mým oblíbeným spisovatelkám. Oslovila mě několika svými díly z různých žánrů. Zajímalo mě, jak se její styl psaní změní, když spojí síly s další spisovatelkou. A pravděpodobně proto se pustila do knihy, která se od ostatních liší. V románu Nikdy, nikdy totiž najdete mysteriózní zápletku. Hlavní hrdinové – studenti střední školy Charlie Wynwoodová a Silas Nash – se z ničeho nic ocitnou v nezáviděníhodné situaci: nevědí, kým jsou. Nepoznávají vlastní jméno, lidi kolem sebe ani místo, kde se nacházejí.

Je děsivé nevědět, kdo jste – a ještě děsivější je pomyšlení, že chápete všechno špatně. (str. 13)

Charlie i Silas jsou zmatení a svým chování matou i lidi kolem sebe. I když se snaží být přirození, logicky se jim to příliš nedaří. Potřebují někoho, komu by mohli klást otázky, na které neznají odpověď. Musí zjistit, co se stalo! Kam zmizely jejich vzpomínky?

V tuhle chvíli máme tolik otázek, až to vypadá, že se jejich hromada za chvíli zřítí a pohřbí nás pod sebou. (str. 31)

Brzy zjistí, že mají společnou minulost: jejich rodiny se dobře znaly. K čemu mezi nimi došlo?

Jen myslím, že bychom měli držet spolu, než přijdeme na to, co se stalo. (str. 52)

Hlavní hrdinové postupně pronikají do svých životů. Dozvídají se, kde a s kým bydlí, jací jsou jejich nejbližší. A ne všechna zjištění je potěší…

Moje sestra mě nenávidí. Bydlím v chatrči. Moje máma je alkoholička. Můj táta je ve vězení. Podváděla jsem tě. Proč se mnou do prdele vůbec chodíš? (str. 58)

Dávám přednost knihám se zápletkou, kterou lze racionálně vysvětlit. Nic takového tady ovšem nenajdete. Na druhou stranu: také jste někdy měli pocit, že se proti vám v určité chvíli „vše“ spiklo? A pokud by vám v takovém okamžiku dala nějaká „vyšší moc“ najevo, že děláte špatné rozhodnutí, možná by váš život byl potom jednodušší… Takže i když se chvílemi děj neustále opakuje, bavilo mě sledovat, jak dva lidé postupně odkrývají svou minulost a tím ovlivňují přítomnost. Zajímalo mě, jak autorky vyprávění pojmou: jaký vztah bude mezi Charlie a Silasem? Sice se dozvídáme, že mají společnou minulost, ale vzhledem k situaci musí jeden druhého znovu poznat. A opětovně se seznamují i se svými nejbližšími. A tak najednou vidí věci, vůči kterým byli dříve slepí… Využijí hlavní hrdinové svou šanci na nový začátek? Napraví chyby, kterých se dopustili? Poučí se z nich? Autorky nejspíš doufaly, že si čtenáři uvědomí, že skutečný život jen málokdy dává druhou šanci… Což je vcelku důležité poučení.

Kniha Nikdy, nikdy cílí na teenagery. Autorky se zabývají především vztahy mezi dospívajícími, jejich přáteli a rodinnými příslušníky. Toto téma jistě bude teenagerům blízké. Mě by potěšilo, kdyby zápletka měla reálnější podobu: existuje mnoho důvodů, proč lidé skutečně mohou ztratit paměť. Nicméně Colleen Hooverová a Tarryn Fisherová se nejspíš domnívaly, že by tím jejich příběh pozbyl na originalitě. Věřím však, že cílovou skupinu čtenářů svým společným příběhem osloví.

Knihu Nikdy, nikdy vydanou nakladatelstvím Ikar můžete zakoupit v knihkupectví Luxor.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNikdy, nikdy

Hooverová, Colleen – Fisherová, Tarryn

Ikar, 2024

Napsat komentář