Tajemství moderní fyziky

Kosmicka krajina_uvodni
Leonard Susskind, otec teorie strun, znovu objevuje světové pojetí známého vesmíru a jedinečného místa člověka v něm. Činí tak v knize, která potěší každého zájemce o vývoj hlavních směrů ve fyzice.

Klasický text jednoho z otců strunové teorie nás v kostce seznámí s vývojem hlavních směrů moderní fyziky od vzniku Einsteinovy speciální teorie relativity. Její příběh líčí jako nekončící a stále otevřenější dobrodružství zvídavého ducha fyziků, kteří s každým objevem zjišťují, že příroda je ještě záhadnější, než se dříve mohlo zdát. Živě a srozumitelně podaný výklad doplňují výstižné charakteristiky hlavních postav fyzikální vědy druhé poloviny tohoto období, s nimiž se autor dobře znal. Vychází ve spolupráci s nakladatelstvím Argo.

 

Kosmická krajina

Strunová teorie a iluze inteligentního plánu
Autor: Leonard Susskind
Přeložil: Oldřich Klimánek

Počet stran: 336
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 158×230 mm
ISBN: 978-80-7675-132-3
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Kosmická krajina vydalo nakladatelství Dokořán v edici ZIP ve spolupráci s nakladatelstvím Argo.

 

Ukázka z knihy

Představa, že se fyzikální zákony mohou měnit napříč vesmírem, je stejně nesmyslná jako představa, že může existovat více než jeden vesmír. Vesmír je vše, co existuje; mělo by to být jediné slovo, jež by z logického hlediska nemělo mít ani množné číslo. Zákony, jimiž se řídí vesmír jako celek, se nemohou měnit. Vždyť jaké zákony by řídily tyto změny? Nejsou snad i ony součástí fyzikálních zákonů?
Fyzikálními zákony však myslím něco mnohem skromnějšího než ty grandiózní, všeobjímající zákony regulující všechny aspekty megavesmíru. Na mysli mám totéž, na co myslel obyčejný fyzik z 20. století, který se zajímal spíše o laboratoř než o vesmír, tedy zákony vládnoucí stavebním kamenům obyčejné hmoty.
O těchto zákonech fyziky je naše kniha – ne o tom, co jsou zač, ale proč jsou takové, jaké jsou. Avšak dříve, než se budeme moci zajímat o otázku „Proč jsou takové, jaké jsou?“, je potřeba zjistit, co jsou zač. Co to je za zákony? Co říkají a jak jsou vyjádřeny? Úkolem této kapitoly je poučit se o zákonech fyziky v tom smyslu, v jakém jsme je chápali někdy kolem roku 2000. (str. 29)

Přečtěte si celou ukázku.

 

O autorovi

Leonard Susskind (* 1940) je obecně považován za jednoho z otců teorie strun. Je profesorem na Stanfordově univerzitě, věnuje se strunové teorii, kvantové teorii pole, kvantové kosmologii. Válka o černé díry z roku 2008 je jeho druhou knihou určenou laickému čtenáři, předcházela jí The Cosmic Landscape: String Theory and the Illusion of Intelligent Design (Krajina kosmu: teorie strun a iluze inteligentního plánu) z roku 2005.

Zdroj informací: nakladatelství Dokořán

 

Edice ZIP

Tato ediční řada přináší originální pohledy na současná témata, proniká však hlouběji k jejich podstatě a nabízí podrobnější vhled do dané problematiky. Knihy této řady se vyznačují propracovanou a dynamickou grafickou úpravou s množstvím ilustrací, fotografií a grafů. Vychází ve spolupráci s nakladatelstvím Argo.

Informace o edici: nakladatelství Dokořán


Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi třetinu tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKosmická krajina
Strunová teorie a iluze inteligentního plánu

Susskind, Leonard

Dokořán, 2024

Napsat komentář