Chemie kolem nás v historii i současnosti

tipy ctvrtek uvod (1)
Dnes si posvítíme na chemii a drogy. Obojí je někdy vnímáno s obavami. Drogy jistě oprávněně, v představené publikaci se můžete dočíst o jejich zneužívání za okupace a bývalého režimu. A chemie? Mívá pachuť nežádaného a často se různým chemickým látkám bráníme, ale je k tomu skutečně důvod?

Drogy byly v minulosti zneužívány pro různé účely, například tajnými službami. Navíc v historii bylo období, kdy boj proti drogám teprve začínal. Jak se vlastně formovala protidrogová politika? Tohle a mnohem více se dozvíte v publikaci českých odborníků.

Kniha komplexně zpracovává drogový problém v Československu od roku 1938 do roku 1989, kdy u nás byly u moci totalitní režimy – vláda Protektorátu Čechy a Morava, kontrolovaná německými okupanty, a poté komunistický režim. Publikace je rozdělena do tematických bloků obsahujících nástin mezinárodní situace a poté rozbor stavu v Československu. Hlavními tématy jsou využívání drog tajnými službami a armádou, lékařský výzkum psychoaktivních látek, nelegální produkce a distribuce drog, drogové subkultury a konzumace drog, legislativní rámce drogového problému, práce bezpečnostních složek, léčba drogových závislostí a prevence toxikomanie. Cílem publikace je přispět k prohloubení informovanosti o problému zneužívání drog a k formování protidrogové politiky v České republice.

Drogy v dobách totality

Drogový problém v Československu za německé okupace a komunismu
Autor: Miroslav Nožina, Miloš Vaněček

Počet stran: 588
Vazba: vázaná
Formát: 140×210 mm
ISBN: 978-80-200-3499-1
Doporučená cena: 685 Kč

Knihu Drogy v dobách totality vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Třebaže se v maďarském případě jedná o stručně formulované dokumenty, je možné na jejich základě učinit některé závěry. Především, od počátku 60. let považovali náčelníci sborů vojenské medicíny zemí Varšavské smlouvy psychoaktivní látky za potenciální zbraň a hrozbu. Výběr zkoumaných drog koresponduje se škálou drog prověřovaných tajnými službami a armádami na Západě. Ovšem zachované dokumenty referují o výzkumu drog exkluzivně pro obranné účely, jako je vývoj antidot proti drogovému útoku a léčení. Výzkum drog k útočným armádním účelům či užívání drog k těmto účelům nejsou v dostupných dokumentech doloženy. Jak L. Rózsa poznamenává, to ovšem nevylučuje, že by podobný, utajenější výzkum ofenzivního využití psychoaktivních látek nemohl existovat.

Můžete si přečíst kompletní ukázku.

O autorech

PhDr. Miroslav Nožina je vědeckým pracovníkem Ústavu mezinárodních vztahů v Praze se specializací na země jihovýchodní Asie. Publikoval řadu knih.

Zdroj informací: Kosmas

Miloš Vaněček, policejní historik, publicista a emeritní policejní rada. V chlapeckých letech měl vždy respekt z uniformy, potom sám působil v řadách policie více než tři desítky let. Od osmdesátých let se věnoval drogové scéně v centru Prahy. Jak říká: s protivníky se vždycky snažil hrát „na férovku“.  Čtenáři mohou znát i knihu Zločin a vášně za rady Vacátka, na níž se podílel s autorkou Blankou Kovaříkovou.

Zdroj informací: mujrozhlas.cz

Nakladatel

academiaNakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Academia vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

————————————————

Chemie obecně pro nás může být jedna velká záhada. Co když ale existuje někdo, kdo nám může vysvětlit, jak to celé funguje? V moderní době se často skloňuje téma chemických látek např. v potravinách, ale je třeba se každé chemické látky opravdu obávat?

Naše schopnosti odhalit v každodenních produktech i sebemenší stopu toxických látek jsou od devadesátých let 20. století na takové úrovni, že nám nic škodlivého neunikne, i kdyby koncentrace této látky byla jen několika částic z miliardy. Zachytíme tak vše škodlivé ve chvíli, kdy to ještě žádnou škodu způsobit nemůže. Přesto ale náš život ovládá strach z chemických látek. Bojíme se i neškodných věcí a raději kupujeme „alternativní“, „přírodní“, „organické“ produkty „bez chemie“ za přemrštěné ceny. Člověk přirozeně inklinuje k přírodě, protože se v ní cítíme dobře fyzicky i psychicky. Právě to ale někdy využívají marketingoví specialisté, kteří nám s nálepkou přírodních produktů prodávají zboží, které se od toho běžného zase tolik neliší. Vede to k tomu, že se produktů, které svoji „přírodnost“ nedeklarují, začneme bát. A odtud je už jen krůček k celkovému strachu z chemie a chemických produktů, rovněž zneužívaný ke komerčním účelům. Drahé výrobky, které kupujeme, nám přitom nenabídnou téměř nic, co by nám nemohl poskytnout blahodárný pobyt v přírodě – který je zdarma. Kniha Jamese Kennedyho, britského popularizátora chemie, se věnuje dějinám fobie z chemie a přesvědčivě ukazuje, že naše obavy velmi častou plynou jen z nepochopení, nedostatku informací nebo neznalosti. Autor předkládá názory obou stran tohoto sporu a četba jeho knihy bude potěšením pro každého, kdo se zajímá o vědu. Její hlavní poselství je ale jasné: poučený člověk se nemá čeho bát. Kniha je doplněna množstvím komentářů českých vědců, kteří zasvěceně aplikují její závěry i pro české či středoevropské prostředí a doplňují výklad o další zajímavá a někdy i překvapivá fakta.

Chemie bez fobie

Bát se, nebo nebát chemických látek?
Autor: James Kennedy
Přeložil: Marek Čtrnáct

Počet stran: 128
Vazba: brožovaná
Formát: 165×234 mm
ISBN: 978-80-271-1252-4
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Chemie bez fobie vydalo nakladatelství Grada.

Ukázka z knihy

Chemofobie se šíří navzdory skutečnosti, že se náš svět stává čistším, bezpečnějším místem pro život. Lidé jsou zdravější a pravidla pro bezpečnost produktů přísnější. Údajný nápor chemikálií, který zmiňované zájmové skupiny popisují, se prostě nekoná. Šiřitelé chemofobie vytvářejí zbytečné pocity viny, stresu a úzkosti, když se spotřebitelé trápí tím, jak vybrat pro svou rodinu ten jediný správný produkt.

Můžete si stáhnout celou ukázku.

O autorovi

James Kennedy je britský učitel chemie a autor učebnic chemie v Melbourne v Austrálii. Vystudoval University of Cambridge. Od roku 2013 vyučuje chemii na nejlepších nezávislých školách v Melbourne. V roce 2021 vydal populárně vědeckou knihu s názvem Všechno je přirozené. V roce 2022 otevřel Kennedy College, kde vede rozšiřující kurzy chemie, biologie a fyziky pro studenty.

Zdroj informací: web autora

Nakladatel

gradaKnihy s logem GRADA vycházejí v České republice již od roku 1991. V její produkci jsou tituly s právní tématikou, knihy ekonomické, tituly z oblasti financí a účetnictví, manažerské tituly, psychologické, zdravotnické, knihy s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví, knihy technické z nejrůznějších oborů a profesí. Tuto pestrou škálu doplňuje i naučně odborná literatura, která nabízí řadu publikací s velkým záběrem pro denní praktický život.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDrogy v dobách totality
Drogový problém v Československu za německé okupace a komunismu

Nožina, Miroslav – Vaněček, Miloš

Academia, 2024

zobrazit info o knizeChemie bez fobie
Bát se, nebo nebát chemických látek?

Kennedy, James

Grada, 2024

Napsat komentář