Napínavé čtení na dovolenou

Silne-pribehy-na-dovolenou
Čas dovolených je tu a možná právě vy si na cesty vždy přibalíte i pěknou knížku. Pokud nevíte, kterou vybrat, rádi vám pomůžeme! V dnešních tipech vám představíme šest napínavých příběhů. Který bude tím pravým pro vás?

Jméno Nora Roberts zná mezi čtenáři snad každý. Proslulá autorka jak ženských románů, tak detektivek, napsala novinku Bezpečné místo. Ukáže vám, že před minulostí není úniku…

Morgan konečně našla domov v přátelské čtvrti poblíž Baltimore, kde bydlí s kamarádkou Ninou. Pečlivě budované zázemí je však náhle zničeno zločinem, při němž Nina přijde o život a Morgan o identitu. Dívce nezbývá, než uprchnout do rodného domu ve Vermontu, kde se seznámí se sympatickým Milesem. Snaží se zapomenout na minulost, jenže vrah nezapomněl na ni.

Bezpečné místo

Autorka: Nora Roberts
Přeložila: Tereza Dubenská

Počet stran: 456
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-7695-138-9
Doporučená cena: 429 Kč

Knihu Bezpečné místo vydalo nakladatelství Alpress.

Ukázka z knihy

Když jí na telefonu zazvonil budík, odložila nářadí, šla se umýt a převléknout do práce. Byla na sebe pyšná, že prožila tak hezký, produktivní den. Nemusela dumat nad tím, čím zabít čas, ale skutečně měla co na práci.
Její den se stal ještě veselejším, když sešla dolů a uslyšela nadšené hlasy.
„Podívej se na ty barvy! A jak ty květináče postavila k sobě do různých výšek! Vypadá to jako práce profesionálního zahradníka.“
„Něco ti řeknu, Audrey. Ten starý, rozvrzaný stojan jsem se chystala vyhodit. A teď se na něj podívej.“
„Barva ve spreji a nové šrouby,“ řekla Morgan, když vyšla na zadní terasu. „Líbí se vám to?“
„Je to nádhera.“ Audrey se naklonila, aby přičichla k fialovým otočníkům. „Skvěle jsi nás překvapila. A ty květiny, co jsi zasadila venku, jsou taky překrásné. Muselo ti to zabrat celý den.“ (str. 1)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Nora Roberts přišla na svět 10. října 1950 v Silver Springu v Marylandu jako Eleanor Marie Robertson (zkrácením jména si vytvořila svůj spisovatelský pseudonym Nora Roberts). Chodila do katolické školy, kde se od jeptišek naučila disciplíně, která jí později v její spisovatelské kariéře velmi pomohla: „Můžete mít všechen talent světa, ale když nebudete mít disciplínu sednout si a psát, nepovede se vám napsat a publikovat žádnou knihu.“ Až do února 1979 byla Nora klasickou ženou v domácnosti. která pečovala o rodinu a malou farmu. Zlom v jejím životě nastal jednoho večera, kdy se přihnala sněhová bouře a uvěznila ji spolu v dětmi na týden v domě. „Už ani nevím, co mě to napadlo, že jsem vzala tužku a začala psát příběhy, které jsem měla v hlavě. Možná to bylo i z pudu sebezáchovy a ve jménu uchování zdravého rozumu. V té chvíli jsem ani v nejmenším nepocítila ambice stát se spisovatelkou.“ Rukopis, který tehdy vznikl, sice nakladatelé odmítli, Nora se však nedala odradit a psala dál. První román Irský plnokrevník jí vyšel v roce 1981. Začínající autorka, která kvůli inspiraci hodně četla, si jednoho dne objednala u místního truhláře knihovnu. Bruce Wilder přišel, postavil knihovnu, poté opravil nábytek v domě a pak už u Nory zůstal, protože se do sebe vášnivě zamilovali. Nora Roberts patří v současné době mezi nejplodnější spisovatele planety – na svém kontě má více než 200 titulů, (včetně knih, které napsala pod pseudonymem J.D. Robb), které vyšly v celkovém nákladu 300 miliónů výtisků. Nakladatelství Alpress vydalo již několik desítek jejích románů (např. Když přijde soumrakHvězdy osuduNový začátekPovolené ztrátyOhnivé poutoSrdcová dáma a další knihy).

Zdroj informací: nakladatelství Alpress

————————————————

Bestsellerová autorka Michele Campbell se pustila do dalšího vyprávění plného šokujících zvratů. Vyšlo pod názvem Hra na kočku a myš – hlavní hrdinky mezi sebou totiž rozehrají velmi nebezpečnou hru!

Psychologický thriller, ve kterém dvě ženy rozehrají smrtonosnou partii…
Když je studentka Harvardu Madison Riverová přijata na stáž k uznávané soudkyni Kathryn Conroyové, považuje to za nejšťastnější den svého života. Taková příležitost by jí totiž mohla na začátku kariéry otevřít spoustu dveří.
Jenže Madison má tajemství, které může zničit vše, o co se dosud snažila. Její problematický bratr Danny je podezřelý ze závažného zločinu… a případem se zabývá právě Kathryn. Madison by ráda Dannymu pomohla, to by ale znamenalo postavit se své nadřízené. Pak se však po Dannym slehne zem a ona musí začít jednat.
Pátrání po pravdě vtáhne Madison hluboko do Kathrynina světa. Kým její nadřízená doopravdy je? Snaží se Madison pomáhat, nebo si z ní udělala pěšáka ve velmi nebezpečné hře? Obě ženy kolem sebe krouží jako kočka s myší a jejich vzájemná nedůvěra roste. Dokážou ji překonat, nebo to celé skončí, až když jedna z nich zemře?

Hra na kočku a myš

Autorka: Michele Campbell
Přeložila: Monika Pavlisová

Počet stran: 400
Vazba: vázaná
Formát: 160×210 mm
ISBN: 978-80-7588-580-7
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Hra na kočku a myš vydalo nakladatelství Mystery Press.

Ukázka z knihy

Moc ráda sledovala, jak se její profesorka pohybuje. To pohazování kaštanově rudými vlasy. Ta elegance v jejích gestech. Nervózní energie, s níž přecházela po stupínku. Madison obdivovala Kathryn Conroyovou od chvíle, kdy ji poprvé slyšela mluvit na Kariérním dnu před lety na střední škole. Tisíckrát si představovala, jak půjde v jejích stopách. Že bude mít kariéru jako ona. Že začne jako nelítostná státní zástupkyně a půjde po mafiánech a drogových kartelech. Povede tiskové konference, bude vystupovat v televizi a bude u toho vypadat skvěle. Potom ji jmenují soudkyní, bude předsedat u těch nejvýznamnějších případů a psát rozsudky, které se budou číst po celé zemi. Bude tak slavná, že ji budou zvát na přednášky do škol a studenti jí budou viset na rtech a hltat každé její slovo, stejně jako ona dnes hltala každé slovo Conroyové. Tohle nebyla jen vysněná představa budoucnosti. Pro Madison to všechno bylo naprosto uskutečnitelné. Byla hvězdou svého ročníku.

Stáhněte si celou ukázku.

O autorce

Po studiích práv na Harvardu a Stanfordu působila Michele Campbell jako federální prokurátorka v New York City, kde se specializovala na případy mezinárodního organizovaného zločinu a gangů. Po čase se rozhodla úspěšnou kariéru ve světové metropoli ukončit a přestěhovala se s manželem a dvěma dětmi do idylického univerzitního městečka v Nové Anglii, které se dost podobá Belle River z jejího románu Vždycky je to manžel. V současnosti vyučuje trestní a ústavní právo a píše knihy. Na kontě jich má prozatím pět: Vždycky je to manžel (2017), Byla to tichá dívka (2018), Cizinec na pláži (2019), Žena, která věděla příliš mnoho (2020) a Hra na kočku a myš (2024), jimiž si získala srdce čtenářů na obou březích Atlantiku. Má mnoho dobrých přítelkyň, pár nepřítelkyň a jen jednoho manžela, který jí – pokud je jí známo – nikdy o život neusiloval.

Zdroj informací: nakladatelství Mystery Press

————————————————

Jaké tajemství skrývají mohutné zdi kláštera? To vám prozradí švýcarský spisovatel Thomas Hürlimann ve svém díle Rudý diamant.

Knihu nominovanou na Švýcarskou knižní cenu lze s trochou nadsázky přirovnat k Ecovu Jménu růže a Musilovým Zmatkům chovance Törlesse.
„Přizpůsob se, pak přežiješ.“ Tuto radu dostane jedenáctiletý Arthur Goldau, když ho jeho matka na podzim 1963 odveze do klášterního internátu ve švýcarských horách, kde z něho mají udělat muže, jak si přeje chlapcův otec, plukovník. Na odlehlém místě, kde už v září napadne sníh a kam jednou za rok přijíždí na návštěvu poslední rakouská císařovna Zita Habsburská, se Arthur stane chovancem č. 230. Jenže mohutné zdi kláštera, kde se čas točí jakoby v kruhu, skrývají třeskuté tajemství. Prý je zde od doby, kdy se v roce 1918 zhroutila podunajská monarchie, uschován nesmírně cenný diamant z korunního pokladu Habsburků. Zatímco se Arthur se svými kamarády vydává po stopách diamantu, které ho zavádí do zdejších katakomb a hluboko do minulosti, za zdmi kláštera vane svobodný duch 60. let. Vesnická dívka Rézi zasvěcuje Arthura do tajů lásky a i do klášterních chodeb pronikne Dylanův song „The Times They Are a-Changin“.

Rudý diamant

Autor: Thomas Hürlimann
Přeložil: Michael Půček

Počet stran: 230
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-4425-3
Doporučená cena: 378 Kč

Knihu Rudý diamant vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Procházel jsem mezi nimi jako cizinec. Nepronikalo ke mně žádné slovo, žádný pohled, zato ke mně zničehonic promlouvaly věci, třeba stará kropicí konev. Nebo zahradní houpačka. Nebo prázdná sklenice na zahradním stolku, ve které bzučela vosa. Všechno kolem se stávalo zřetelnějším, jako bych to poprvé viděl pořádně, přitom jsem to viděl naposledy. Vysoko stojící slunce už dávalo tušit podzim. Mimi, moje mamá, měla kolem ramen hedvábný šátek a já si říkal, zda si ji, v tomto postoji, s drinkem v ruce a ve žluto-bílých šatech od Pucciho, odnesu ve vzpomínce s sebou – a s ní kousek naší zahrady za teplého letního večera. (str. 11)

Nezapomeňte si dočíst ukázku.

O autorovi

Thomas Hürlimann se narodil v roce 1950 ve švýcarském městě Zug. Vystudoval filozofii na univerzitách v Curychu a v Berlíně. Napsal řadu divadelních her, románů i povídek. Román Der große Kater (Velký kocour, 1998) byl zfilmován, hlavní roli si zahrál populární Bruno Ganz. Hürlimann za své dílo obdržel řadu cen, mj. prestižní Cenu Thomase Manna nebo Cenu Hugo Balla. Jeho knihy byly přeloženy do 21 jazyků. Román Rudý diamant je nicméně první autorovou knihou vydanou v češtině. V současnosti spisovatel žije střídavě ve Švýcarsku a v Berlíně.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Čeho všeho je schopna partička znuděných zbohatlíků? To zjistíte v knize Kreténi od Lukáše Havlase. Byli přesvědčeni, že za své činy neponesou odpovědnost, ale spletli se…

Že boží mlýny melou pomalu, ale jistě, si na vlastní kůži ověří partička znuděných zbohatlíků, která produkuje ohavná videa, na nichž umírají lidé v přímém přenosu. Ačkoli v minulosti měla zlatá mládež štěstí, že se její zločiny nepodařilo vyšetřit, po mnoha letech se zjevuje mstitel, který bere spravedlnost nelítostně do svých rukou. Bohatí páni v nejlepších letech zpočátku nechápou, co se děje. Brzy jim však začne docházet, že musí být připraveni zaplatit za své hanebné skutky cenu nejvyšší.

Kreténi

Autor: Lukáš Havlas

Počet stran: 120
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-7691-401-8
Doporučená cena: 229 Kč

Knihu Kreténi vydalo nakladatelství Pointa.

Ukázka z knihy

Jan Kavka těžce oddychoval. Mlel z posledního. Nohy mu podkluzovaly, při každém dalším pádu na rozbitá kolena se zvedal obtížněji. Už nemůže, ale nesmí to vzdát.
Asi padesát metrů za ním ho pronásledovala čtveřice hulákajících výrostků.
Oslovili ho, ještě jako slušně vypadající mladíci, když onoho pozdního podzimního odpoledne somroval v metru na Dejvické. Nejprve se ho vyptávali na cestu do Divoké Šárky a pak mu nabídli tisíc korun, když je údolím provede. Polovinu hned, tu druhou po dobře vykonané práci. Jan, který se tři dny pořádně nenajedl, vycítil příležitost. Tohle přece nemůže zvorat – už od dětství zná v Šárce každý kámen. Okamžitě souhlasil. (začátek 1. kapitoly)

O autorovi

Lukáš Havlas je novinář s dlouholetou zkušeností z deníků z MF Dnes a Hospodářských novin, kde zastával funkce redaktora, editora i zástupce šéfredaktora. Zároveň je zakladatelem portálu pro seniory i60.cz. V posledních letech pracoval jako mediální poradce a ve volných chvílích se věnuje psaní. V roce 2022 mu vyšla kniha 180 stupňů.

Zdroj informací: nakladatelství Pointa

————————————————

Zajímavý námět pro svou knihu Anna O. zvolil Matthew Blake. Píše o ženě, která byla nalezena s nožem v ruce v blízkosti dvou ubodaných těl. Vraždila? Odpověď zná pouze ona. Jenže aby mohla ostatním říct, co se stalo, musí se nejprve probudit…

Průměrný člověk prospí třiatřicet let. Čeho všeho jsme během spánku schopni? A neseme za to odpovědnost? 
Anna Ogilvyová byla mladá nadějná novinářka z dobře situované rodiny, dokud ji jednoho dne nenašli zakrvácenou a s nožem v ruce poblíž dvou těl jejích ubodaných přátel. Anna O. ale od té doby spí a další čtyři roky se ji nepovedlo probudit.
Doktor Benedict Prince je forenzní psycholog a odborník na poruchy spánku se specializací na zločiny spáchané během něj. Jeho novátorská metoda na přerušení „syndromu rezignace“, jak Annin stav popisují odborníci, je poslední nadějí na probuzení Anny a možností spravedlivého soudu. Takové profesní metě se nedá odolat…
Jenže případ Anny O., jmenovkyně pacientky z knihy Sigmunda Freuda, je ostře sledovaný a Ben musí jednat obezřetně. Nejenže čelí nenávistným útokům, ale sám má profesní tajemství a komplikovaný osobní život. Navíc v průběhu léčby znejistí: opravdu Anna vraždila, nebo je za tím něco jiného? Jen ona zná pravdu o tom, co se té noci skutečně stalo. A jen Benedict ví, jak se k ní dostat. Ani pro jednoho z nich to dost možná nebude výhra.

Co když naše noční můry ve skutečnosti žádné noční můry nejsou? Příběh nahlížený z pohledu více postav neustále kličkuje a graduje až k napínavé hře na kočku a myš, kdy do poslední chvíle není jasné, kdo je tu kočka a kdo myš. Strhující, znepokojivý thriller, který vás jen tak nepustí.

Anna O.

Autor: Matthew Blake
Přeložila: Hana Sichingerová

Počet stran: 408
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-7625-276-9
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Anna O. vydalo nakladatelství Metafora.

Ukázka z knihy

Lidé průměrně stráví třiatřicet let života spánkem.“
Nakloní se tak blízko, že ucítím závan drahého parfému.
V tuhle chvíli to už většinou bývá jasné. „A tím se živíte?“ „Ano.“
„Jste spánkový lékař?“
„Zabývám se lidmi, kteří ve spánku páchají zločiny.“ Na vizitkách mám před jménem „Dr.“. Dr. Benedict Prince, Abbey, Harley Street. Jsem odborník na spánek. Nikde netvrdím, že jsem lékař.
Pochopí, že mluvím vážně. „Copak je něco takového možné?“ „Nepřemýšlela jste někdy o tom, co jste během spánku mohla udělat?“ Většinu lidí tohle vyvede z míry. S trestnými činy nechceme mít nic
společného. Máme rádi příběhy lidí, kteří se nám podobají, a přitom jsou jiní. Jenže spánek z tohoto vzorce vybočuje.
Spánek je pro všechny stejný, v noci stejně jako ve dne. „Jaké zločiny?“
Nezměnila téma. Stále mě pozorně sleduje. „Ty nejhorší.“ „Copak se přitom lidé neprobudí?“
„Když jsou náměsíční, tak ne. Znám pacienty, kteří dokážou ve spánku zamknout dveře a řídit auto. A někteří dokonce zabíjejí.“ (str. 7)

Nezapomeňte si stáhnout celou ukázku.

O autorovi

Matthew Blake studoval angličtinu na Durhamské univerzitě a Merton College v Oxfordu a pracoval jako výzkumník a autor projevů pro britský parlament. Když zjistil, že průměrný člověk stráví 33 let života spánkem, napadlo ho, že by mohlo jít o skvělý motiv příběhu. Začal zkoumat téma „spánek a zločin“ a také záhadný syndrom rezignace. Což ho přivedlo k zajímavé otázce: pokud někdo spáchá vraždu během náměsíčnosti, je vinen nebo nevinen? A tak se zrodila myšlenka na knihu Anna O., která vyšla ve více než 30 zemích světa.

Zdroj informací: fischerverlage.de

————————————————

Patříte k fanouškům Michaela Connellyho a jeho série s Mickeym Hallerem? Pak si nenechte ujít novinku Ulička zmrtvýchvstání. Podaří se hlavnímu hrdinovi osvobodit dalšího z neprávem odsouzených vězňů?

Mickey Haller dostal z vězení neprávem odsouzeného muže, na kterého narazila Ballardová během vyšetřování případu sériového vraha. Tento úspěch přinesl Mickeymu nejen slávu a peníze, ale také touhu pomáhat nevinným ve vězení. Najal svého nevlastního bratra, bývalého detektiva Harryho Bosche a pověřil ho hledáním „jehly v kupce sena“, tedy zkoumáním dopisů, které Hallerovi posílají údajně neprávem odsouzení vězni. A když se někdo takový objeví, Mickey zapojí všechny své schopnosti skvělého právníka, aby je dostal z vězeňského pekla a vrátil zpět do normálního života.

Ulička zmrtvýchvstání

Autor: Michael Connelly
Přeložil: Jiří Kobělka

Počet stran: 368
Vazba: vázaná
Formát: 135×215 mm
ISBN: 978-80-276-0904-8
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Ulička zmrtvýchvstání vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

Bosch měl dopis opřený o volant. Všiml si, že písmo je čitelné a okraje zarovnané. Text byl psaný angličtinou, ale ne dokonalou. Obsahoval pravopisné chyby a některá slova byla použitá nesprávně. Já to neudělala a chci si vás najmout, aby jste mně očistil.
Boschovu pozornost však upoutal poslední řádek ve stejném odstavci: Advokát říkal, že musím přiznat vinnu, jinak dostanu doživotí za zabití strážce zákona. (začátek 1. kapitoly)

O autorovi

Michael Connelly (*1956) se narodil ve Philadelphii. Když mu bylo 12 let, přestěhoval se s rodinou na Floridu. Michael se rozhodl stát se spisovatelem poté, co během studia na Floridské univerzitě objevil knihy Raymonda Chandlera. Jakmile se rozhodl pro tento směr, zvolil si hlavní obor žurnalistika a vedlejší obor tvůrčí psaní – studijní plán, ve kterém byl jedním z jeho učitelů romanopisec Harry Crews. Po promoci v roce 1980 Connelly pracoval v novinách v Daytona Beach a Fort Lauderdale. V roce 1986 on a dva další reportéři strávili několik měsíců rozhovory s lidmi, kteří přežili havárii velké letecké společnosti. Michael je nejprodávanějším autorem třiceti osmi románů  a jednoho díla literatury faktu . S více než osmdesáti pěti miliony výtisků jeho knih prodaných po celém světě a přeložených do pětačtyřiceti cizích jazyků je jedním z nejúspěšnějších spisovatelů současnosti. Čtenáři mohou znát jeho knihy Pád, Hořící pokoj, Černá ozvěna, Pátý svědek, Pouštní hvězda, Advokát a další.

Zdroj informací: michaelconnelly.com


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBezpečné místo

Roberts, Nora

Alpress, 2024

zobrazit info o knizeHra na kočku a myš

Campbell, Michele

Mystery Press, 2024

zobrazit info o knizeRudý diamant

Hürlimann, Thomas

Argo, 2024

zobrazit info o knizeKreténi

Havlas, Lukáš

Pointa, 2024

zobrazit info o knizeAnna O.

Blake, Matthew

Metafora, 2024

zobrazit info o knizeUlička zmrtvýchvstání

Connelly, Michael

Slovart, 2024

Napsat komentář