Za vysvědčení – knihu

Skolaci
Už za dva dny přinesou děti domů vysvědčení. Chcete je odměnit, ale nevíte, jaký dárek zvolit? Přece knihu! My vám dnes představíme šest titulů, které školáky jistě potěší. Pro který z nich se rozhodnete?

Máte rádi poezii? A rádi byste s ní seznámili i své potomky? Pak se můžete společně začíst do knihy Sedí sloni na jabloni. Autor Pavel Pospíšil vám ukáže, že v básničkách se i nemožné stává skutečností…

Poezie se pokouší o nemožné, a právě proto se v poezii nemožné stává skutečností.
Říct název této knihy ve škole, schytali byste sardel čili pětku. V krajinách, v nichž se sloni ráčí vynacházet, v Africe a Indii, rostou baobaby nebo bambusy, ale jabloně? Navíc slon váží sedm tun a usednout na křehkou jablůňku, nadělal by z jablek mošt. Básník si to ovšem může dovolit. Poezie se pokouší o nemožné, a právě proto se v poezii nemožné stává skutečností. Vstupte do světa dobrodružství a ponořte se do krátkých veršovaných příběhů.

Sedí sloni na jabloni

Autor: Pavel Pospíšil
Ilustrátorka: Iveta Merglová

Počet stran: 72
Vazba: vázaná
Formát: 205×207 mm
ISBN: 978-80-11-03585-3
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Sedí sloni na jabloni vydalo nakladatelství Meander v edici Dveře do světa příběhů.

Ukázka z knihy

sedi_sloni_na_jabloni_ukazka
Podívejte se i na další ukázky.

O autorovi

Pavel Pospíšil je prvním kuchařem, který obdržel slavnou michelinskou hvězdu. Původně se toužil stát malířem, ale jeho ambice utržily ránu, když nebyl přijat na průmyslovou školu. Nakonec se vyučil v jedné hospodě kuchařem. Je autorem několika knih.

Zdroj informací: Kosmas

O ilustrátorce

Iveta Merglová pochází z Plzně, kde studovala Knižní kulturu a Intermediální tvorbu na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity. Živí se grafickým a webovým designem a ilustrací. Od roku 2016 se věnuje ilustrátorskému projektu Biceps, pod kterým vznikají ilustrace týkající se hlavně tématu stereotypů, identity, nebo vztahu člověka a technologií. Věnuje se ilustracím do časopisů, knížek a krátkým komiksům. V roce 2017 získala cenu Bratislava Artist’s Book Award pro mladé ilustrátory a o rok později vyšel z této rezidence ilustrovaný komiks Ema sa má.

Zdroj informací: pramenluhacovice.cz

————————————————

Dětem prázdniny teprve začnou, Ali – hlavní hrdinka knihy Ali a dívka ze studny – už je má za sebou. A její první školní den se příliš nevyvedl… Nebo jde jen o předzvěst fantastického dobrodružství?

Ali si připadá jako ta největší smolařka. Skončily prázdniny a hned první školní den si z ní její vysněný kluk ztropí žerty a na paty se jí přilepí otravný Mareček z prvního stupně. Aby toho nebylo málo, slyší cizí dívku volat o pomoc a černého kocoura mluvit. V té chvíli ještě netuší, jaké neuvěřitelné dobrodružství ji čeká.
Chcete se dozvědět, k čemu slouží želédveře, jak vyzrát na démony času, kdo může za zmizení oné záhadné dívky nebo jestli se Ali dočká své vysněné lásky?
Pusťte se do čtení této zábavné knihy, kterou zhltnete stejně rychle jako Mareček čokoládovou tyčinku.

Ali a dívka ze studny

Autor: Bohumil Krejza
Ilustrátorka: Lenka Šimůnková

Počet stran: 176
Vazba: brožovaná
Formát: 130×198 mm
ISBN: 978-80-247-5349-2
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Ali a dívka ze studny vydalo nakladatelství bambook.

Ukázka z knihy

ali_a_holka_ze_studny_ukazka
Nezapomeňte si dočíst ukázku.

O autorovi

Bohumil Krejza (nar. 1973 v Mělníce) absolvoval Gymnázium Jana Palacha v Mělníce, kde doposud žije. Pracuje v Praze v oboru mezinárodního stěhování. Hraje a zpívá v skupině Anyway. V nakladatelství Captain & Marvin vydal v roce 2010 svou knižní prvotinu, sbírku povídek Malý město.

Zdroj informací: revolverrevue.cz

O ilustrátorce

Lenka Šimková je grafička a ilustrátorka z Hradce Králové.

————————————————

Pokud zatím nemáte na prázdniny žádné plány, inspirujte se vyprávěním Yvony Kaňové. Stejně jako desetiletá hlavní hrdinka a její kamarádi můžete prožít pořádné dobrodružství Na chatě.

Kniha vás zavede do chatové osady v Pošumaví, kde parta dětí spolu s rodiči tráví víkendy. Jeden z obyčejně neobyčejných víkendů můžete zažít s nimi.
Příběh desetileté dívky Ilonky a jejích kamarádů vás vtáhne do malých i větších dobrodružství. A že by se jich o víkendu nedalo stihnout tolik? Ale dalo. Stačí, když se necháte unášet dětskou fantazií a prožijete kouzlo opravdovosti dětského světa, které není ještě svázané klecí dospělosti. Půjdete tak s hlavními hrdiny na první noční výpravu, nadýchnete se voňavého lesa i rozkvetlé louky, smočíte nohu v ledovém šumavském potoku, postavíte zálesácký táborák… Ale připravte se, budete stále v pohybu, budete volní jak pták.

Kniha se odehrává v 80 letech minulého století a je určena dětem od 9 let a všem dospělým, co nezapomněli na své dětství.

Na chatě

Autorka: Yvona Kaňová
Ilustrátorka: Andrea Malášková

Počet stran: 112
Vazba: brožovaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-908970-6-9
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Na chatě vydalo nakladatelství Knihy radosti.

Ukázka z knihy

Na_chate_ukazka
Prohlédněte si i další ukázky.

O autorce

Yvona Kaňová je amatérská spisovatelkaPracuje jako vychovatelka na ZŠ a věnuje většinu svého profesního života zájmovému vzdělávání dětí. Od r. 1992 pracovala jako vychovatelka v Domově mládeže v Lišově a v Táboře, později jako vychovatelka školní družiny v Prachaticích a v Chotovinách u Tábora. Rozvoj dětské osobnosti a využití volného času byl pro ni vždy prioritou a celoživotně se v této oblasti vzdělává. Ve své práci se snaží o obohacení, o nové poznatky a dovednosti pro děti v nejrůznějších oblastech. Vyučuje hře na flétnu a na kytaru, vede kroužek keramiky. Je garantem každoročních víkendových exkurzí do hlavního města Prahy a turistických výletů v místě, kde žije.

Zdroj informací: Knihy radosti

O ilustrátorce

Andrea Malášková je ilustrátorka, grafička, motion designérka a 2D animátorka.

————————————————

Může se komár zamilovat do světlušky? A opravdu má smysl bojovat za pravou lásku? To vám prozradí Vít Peřina v příběhu nazvaném Komáři se ženili.

Komáři nemají lehký život. Nikdo je nemá rád a nejradši je každý hned zaplácne. Když se tedy mamince Márině narodí její v pořadí už tisící komáří synek, chce, aby měl jiný osud. A jiné jméno! Žádný Mára, Marin, Marek, Mareček jako všichni před ním, nýbrž ZDENDA. A Zdenda opravdu jiný je! Místo aby si mezi komářími slečnami vybral vhodnou nevěstu, jak se na každého komára sluší a patří, zamiluje se do krásné světlušky Soničky, která bydlí na stejné pasece. Zdenda však není jediný, komu se Sonička líbí…

Napínavý, dobrodružný příběh o tom, že se správnými přáteli po boku je možné překonat kdejakou nástrahu. A že za pravou lásku má smysl bojovat!
Knížka o lásce a síle přátelství, která je plná slovního humoru a komických situací, jež pobaví děti i jejich rodiče.

Komáři se ženili

aneb Ze života obtížného hmyzu
Autor: Vít Peřina
Ilustrátorka: Galina Miklínová

Počet stran: 144
Vazba: vázaná
Formát: 170×170 mm
ISBN: 978-80-7470-499-4
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Komáři se ženili vydalo nakladatelství Akropolis.

Ukázka z knihy

komari_se_zenili_ukazka
Nezapomeňte si prolistovat celou ukázku.

O autorovi

Vít Peřina (1978) je autor divadelních a rozhlasových her, převážně pro děti a mládež. Na svém kontě má více než tří desítky původních, většinou loutkových divadelních her, za které obdržel řadu festivalových a výročních divadelních ocenění (Ceny Divadelních novin, Ceny festivalů Skupova Plzeň, Mateřinka a další).

Zdroj informací: nakladatelství Akropolis

O ilustrátorce

Galina Miklínová (1970) je česká ilustrátorka, výtvarnice, režisérka a scénáristka animovaných filmů. Ilustruje knihy předních českých autorů: Petra Stančíka, Aleny Mornštajnové, Marky Míkové, Radka Malého, aj. Dlouhodobě spolupracovala s básníkem a spisovatelem Pavlem Šrutem. Společně vytvořili, kromě jiných, bestsellerovou trilogii Lichožrouti. Je autorkou původní podoby lichožrouta coby živočišného druhu, která dala vzniknout úspěšnému stejnojmennému animovanému filmu Lichožrouti, jehož je režisérkou, výtvarnicí a spoluscénáristkou. Pro ČT natočila autorský večerníček O Kanafáskovi. Za své knihy a filmovou tvorbu získala mnoho tuzemských i mezinárodních ocenění.

Zdroj informací: nakladatelství Akropolis

————————————————

Fanoušky komiksů určitě potěší T.L.A.P.: Gabby buduje tým. Tři kamarádky spojuje láska ke zvířatům. Jenže každá z dívek disponuje jinými vlastnostmi a kvůli tomu se čas od času na důležitých věcech neshodnou. Dokáží neshody překonat?

Seznamte se: Gabby, Priya a Mindy jsou nejlepší kamarádky.
Každá je úplně jiná – má jiné vlastnosti, jiné zájmy, jinou rodinu… Spojují je ovšem dvě důležité věci: Zaprvé, všechny tři naprosto zbožňují zvířata. A zadruhé, ani jedna bohužel nemůže mít zvíře doma, každá opět z úplně jiného důvodu.
Jejich touha obstarat si pár chundelatých kamarádů je ale obrovská, a tak se rozhodnou něco vymyslet. A když vyjde najevo, že spousta lidí v okolí shání někoho na odpolední venčení, zrodí se parta T.L.A.P. neboli Tým Láskyplné Asistence Pejskům.
Jenže provozovat takovou službu je těžší, než se zdá, zvlášť když jsou její zakladatelky tak odlišné. Povedou stále častější neshody a komplikace až k rozpadu celé party T.L.A.P., nebo naše trojice dokáže vybudovat silný tým a zachránit situaci?

T.L.A.P.: Gabby buduje tým

Autor: Nathan Fairbairn
Ilustrátorka: Michele Assarasakorn
Přeložil: Petr Štádler

Počet stran: 176
Vazba: brožovaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-276-0999-4
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu T.L.A.P.: Gabby buduje tým vydalo nakladatelství Slovart.

Ukázka z knihy

Gabby_buduje_tym_ukazka
K dispozici jsou i další ukázky.

O autorovi

Nathan Fairbairn je kanadský tvůrce komiksů. Série T.L.A.P vychází v současnosti v deseti jazycích.

Zdroj informací: nathanfairbairn.com

————————————————

Na závěr tu máme tip pro milovnice koní: Chantal Schreiberová napsala druhý díl série Kamarádky ze stájí. Hlavní hrdinku Rosu čeká o prázdninách jezdecký turnaj. A kdo ví, třeba prožije i letní lásku!

Rosa v poslední době myslí hlavně na jezdecký turnaj, který se má konat o prázdninách. A ještě něco nemůže dostat z hlavy a smířit se s tím: její nejlepší kamarád a zároveň tajná láska Daniel teď chodí s Ollie. Pak ale při jedné vyjížďce pozná odvážného Finna, který ji okouzlí, a rozhodně se s ním musí znovu vidět!
Pomohou Rose krásné chvíle s milovaným koněm a především letní láska konečně zapomenout na Daniela?

Kamarádky ze stájí – Velké tajemství

Autorka: Chantal Schreiberová
Přeložila: Jana Pražáková

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-271-3929-3
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Kamarádky ze stájí – Velké tajemství vydalo nakladatelství bambook.

Doporučujeme

Nenechte si ujít ani první díl série Kamarádky ze stájí.

Ukázka z knihy

„Mám ho!“ Vítězoslavně se vynořím z vody, v ruce pískem naplněný tenisový míček, který s sebou bereme pokaždé, když se jedeme koupat do naší tajné zátoky. Daniel se vynoří vedle mě a zalapá po dechu.
„Teď jsme si kvit!“ vykřikne, zasměje se, zatřese hlavou s polodlouhými vlasy a zkropí mě kapkami vody.
„Ještě ne, až jestli zase vyhraju!“ zvolám a hodím míček prababičce, která sedí na dece a připravuje piknik. Míček při­ stane v míse s vajíčkovým salátem, bábinka leknutím poně­ kud neprababičkovsky zaječí a uskočí. Vajíčkový salát má ve vlasech, na plavkách, na dece a patrně i na vlastnoručně upečených skořicových šnecích, které právě s takovou láskou vyskládala na talíř. Na vteřinu jsme s Danielem zděšením bez sebe, bábinka vyprskne smíchy a je to tak nakažlivé, že se zakuckám a Daniel se kousne do jazyku. (str. 7)

Stáhněte si celou ukázku.

O autorce

Chantal Schreiberová píše knihy pro děti, mládež i pro dospělé. Miluje zvířata (všechna!), sekáče (hledá tam poklady!), vaření a pečení veganských jídel, knihy, kino a procházky. Žije a pracuje nedaleko Vídně.

Zdroj informací: nakladatelství bambook


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSedí sloni na jabloni

Pospíšil, Pavel

Meander, 2023

zobrazit info o knizeAli a dívka ze studny

Krejza, Bohumil

bambook, 2024

zobrazit info o knizeNa chatě

Kaňová, Yvona

Knihy radosti, 2024

zobrazit info o knizeKomáři se ženili
aneb Ze života obtížného hmyzu

Peřina, Vít

Akropolis, 2024

zobrazit info o knizeT.L.A.P.: Gabby buduje tým

Fairbairn, Nathan

Slovart, 2024

zobrazit info o knizeKamarádky ze stájí – Velké tajemství

Schreiberová, Chantal

bambook, 2024

Napsat komentář