Ženy na scéně

romany-pro-zeny
Dnes jsme pro vás vybrali šest knižních novinek, v nichž bude řeč o ženských hrdinkách. Potěšíme příznivce české i světové literatury  – výběr je totiž skutečně pestrý. Tak který z následujících titulů zaujme právě vás?

Příběh o odhalování tajemství napsala Maggie O’Farrellová. Hlavní roli v něm hrají dvě ženy – jedna o padesát let starší než druhá. Co je spojuje?

Když se Lexie Sinclairová setká s kultivovaným šéfredaktorem a obchodníkem s uměním Innesem Kentem, uvědomí si, že už nemůže dál jen čekat, až její život doopravdy začne. Odjíždí z venkova do Londýna a v srdci umělecké scény Soho padesátých let si vybuduje nový život.
V současnosti se Elina a Ted vzpamatovávají z těžkého porodu svého prvního dítěte. Elina se snaží sladit nároky mateřství se svou identitou malířky a Teda trápí vzpomínky na vlastní dětství, které se neshodují s verzí událostí jeho rodičů. Když Ted začne hledat odpovědi, odhalí se neobyčejný portrét dvou žen, jež od sebe sice dělí padesát let, ale jsou spojeny způsobem, který by ani jedna z nich nečekala.

Kdo mě vzal prvně za ruku

Autorka: Maggie O’Farrellová
Přeložila: Tereza Marková Vlášková

Počet stran: 328
Vazba: brožovaná
Formát: 145×200 mm
ISBN: 978-80-257-4392-8
Doporučená cena: 448 Kč

Knihu Kdo mě vzal prvně za ruku vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Tento příběh se nicméně odehrává v době, kdy v Británii vládne relativní klid: na konci léta v polovině padesátých let dvacátého století. K domu se vine štěrková pěšina. Na šňůře na prádlo sebou ve větru svíjivě švihají spodničky a košilky, ponožky a podvazky, plenky a kapesníky. Odkudsi sem slabě doléhá rádio, snad z jednoho z nejbližších domů, a tlumené záseky sekerou do dřeva. (str. 11)

Dočtěte si ukázku.

O autorce

Maggie O’Farrellová (* 1972) se narodila v Severním Irsku, vyrůstala ve Walesu a ve Skotsku. V osmi letech prodělala encefalitidu a zameškala více než rok školní docházky, což byla zkušenost, která se odrazila i v její pozdější literární tvorbě, zejména pak v memoárech I am, I am, I am (Jsem, jsem, jsem) z r. 2017. Vystudovala anglickou literaturu v Cambridgi, pracovala jako novinářka v Hongkongu i v Anglii a vyučovala tvůrčí psaní na univerzitách. Napsala několik úspěšných románů, za něž si vysloužila mimo jiné literární cenu Costa v r. 2010 (za román The Hand That First Held Mine) a další dvě nominace v letech následujících (za romány Instructions for a Heatwave a This Must be the Place). Za svůj poetický příběh Shakespearova předčasně zemřelého syna Hamneta získala v r. 2020 cenu Women’s Prize for Fiction.

Zdroj informací: nakladatelství Argo

————————————————

Proč se padesátiletá žena rozhodne opustit milovaný domov a zinscenovat svou vlastní smrt? To vám prozradí Lucie Brejšová v románu Teorie zmizení.

Napínavý příběh padesátileté ženy, která se rozhodne podívat za obzor svého dosavadního života.
Marie žije ve čtvrti Belleville, kde se narodila Edith Piaf a kde na patnáct Pařížanů připadá jedna pekárna. Své dospělé děti vídá o víkendech, ztřeštěnou kamarádku Evu ve čtvrtek a na výstavy chodí s Monikou, kolegyní z překladatelské agentury. Závislost na italské kávě a rebarborových dortících neřeší, partnera si nehledá a poklidný život padesátnice si zpestřuje čtením cestovatelských časopisů a sněním o dalekých krajinách. Až do dne, kdy se rozhodne ze svého života zmizet.
Co ji přivedlo k tak šílenému rozhodnutí? Proč se odhodlala utéct z milovaného domu, vzdát se své rodiny, zázemí i zaměstnání a zinscenovat vlastní smrt?
Psychologický román o hledání hranice mezi svobodným rozhodnutím a egoismem, o spodních vodách mezilidských vztahů a o obsesích, které nám nedovolují žít.

Teorie zmizení

Autorka: Lucie Brejšová

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 136×207 mm
ISBN: 978-80-7244-501-1
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Teorie zmizení vydalo nakladatelství Šulc-Švarc.

O autorce

Lucii Brejšovou rodiče úplnou náhodou vyrobili v Libyi, a i když se narodila už hezky doma v Čechách, faktem zůstává, že je made in Africa. Její rodina včetně maličkého jorkšírka bydlí v Praze, jen ona se pořád někde toulá. Do Londýna šla za láskou a touhou vyzkoušet si život v zahraničí, do Paříže za Sorbonnou, do Sevilly za sluncem a Velázquezem, do Itálie za starobylými kamennými vesničkami. Období studia a práce v různých zemích světa prokládá epickými cestami hlavně tam, kde nocleh stojí osm dolarů. V Jižní Americe se setkala s šamany a v Asii si osvojila přípravu pokrmů, jejichž chutě připomínají ohňostroj. Do São Paula ji zavedla manželova práce a bylo to poprvé, kdy si destinaci nevybrali, ale kdy jim byla vnucena. Brazílie. Země roztodivných přírodních krás, přátelští a věčně dobře naložení obyvatelé, město plné příležitostí a rajské pláže, co by kamenem dohodil, pro manžela dobrá pozice a zajímavý plat… Po třech vteřinách pečlivého zvažování nabídku přijali a do hodiny měli sbalené kufry. Sedm let pak do Evropy pašovali žabky Havaianas a rozdávali je přátelům. Sami vlastní dvacet osm párů.

Příběhy brazilských rodin, jejichž předci pocházeli z Československa, a etnická i kulturní rozmanitost Brazílie ji inspirovaly k napsání Města nad městem.

Zdroj informací: nakladatelství Šulc-Švarc

————————————————

O úskalích manželství trvajícího více jak třicet let vám ve své knize Rozvod poví Moa Herngren. Podaří se hlavním hrdinům manželskou krizi překonat? Nebo bude nejlepší volbou rozchod?

Bea a Niklas jsou spolu přes třicet let. Bydlí se svými dvěma náctiletými dcerami v krásném prostorném bytě v centru Stockholmu a mají spokojené manželství. Když se Niklas jednoho večera po zcela bezvýznamné hádce nevrátí domů, Bea to vůbec nechápe. Očekává, že se Niklas zase co nevidět uklidní a s pokornou omluvou dorazí zpátky. Jenže hodiny ubíhají a Niklas se neozývá. Místo toho se napětí ještě víc zahušťuje a situace se vyostřuje. Bea zjišťuje, že Niklas nejenže potkal jinou ženu, ale navíc nemá vůbec žádný zájem jejich manželskou krizi jakkoli řešit a rovnou požaduje rozvod. Přichází však tato skutečnost opravdu jako blesk z čistého nebe? Je ten, kdo opouští, vždy ten špatný? Co spatříme, když ve zdánlivě známém vztahu začneme seškrabovat svrchní vrstvy?

Rozvod

Autorka: Moa Herngren
Přeložila: Edita Petrásová

Počet stran: 296
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-7625-321-6
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Rozvod vydalo nakladatelství Metafora.

Ukázka z knihy

Natáhne se po telefonu. Ten ukazuje 00:41. Žádné nové zprávy. Pravděpodobně je teď na cestě domů nebo bude přinejmenším za chvilku platit. Mají v Daphne’s takhle pozdě vůbec ještě otevřeno? Podívá se do zpráv a začne formulovat usmiřující esemesku. Vyjela na něj předtím zbytečně ostře? (str. 7)

Stáhněte si celou ukázku.

O autorce

Moa Herngren je švédská spisovatelka, novinářka a scenáristka. V ČR kromě Rozvodu vyšel také její román Miss těžká váha.

————————————————

Mateřství pro mnoho žen představuje nejnáročnější životní období. Lze se na něj předem připravit? Můžete to zkusit: přečtěte si MaminkOFF od Kateřiny Chalupníkové.

Český román MaminkOFF přináší moderní a mimořádně čtivě napsané vyprávění z pohledu čtyř diametrálně odlišných žen, které se musí vyrovnávat s nástrahami mateřství a rodinného života.

Čtyři ženy, čtyři nálepky, čtyři příběhy. Emotivní Jana, tvrdá Marcela, dokonalá Kristina a ezoterická Zuzana. Za těmito nálepkami se ale skrývá daleko víc.
Jana se musí vypořádat s tím, co jí život bere a dává. Provinile bojuje s pocitem, že z ní mateřství vysává zbytky její vlastní existence.
Marcela má na sebe vysoké nároky a tvrdě dře, aby jich dostála. Pečující máma, milující manželka, vzorná dcera, zodpovědná sestra. Tak proč to pořád není dost? Anebo je?
Kristina s oblibou postuje na sociální sítě svoji dokonalou tvář a perfektní rodinné fotky. Ve skutečnosti je ale lapená v sítích svého života.
Nejstarší Zuzana si na vlastní kůži zakusila, že ze dna vede cesta vzhůru. A tak pokorně děkuje přírodě, protože žít a dýchat je zázrak.
Kniha o tom, že mateřství není jen růžové – mámy pohladí po duši a tátům otevře oči.

MaminkOFF

Malovaly jsme si mateřství
Autorka: Kateřina Chalupníková

Počet stran: 364
Vazba: brožovaná
Formát: 135×178 mm
ISBN: 978-80-7611-149-3
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu MaminkOFF vydalo nakladatelství Bourdon.

O autorce

Kateřina Chalupníková je máma dvou holčiček a žena jednoho muže. Díky bratrovi podlehla knihám a vymyšleným světům. Jde o kreativní ženu s duší umělkyně, která miluje moře, čtení knih a černý humor.

Zdroj informací: nakladatelství Bourdon

————————————————

Specialitou české spisovatelky Terezy Semotamové jsou bezejmenné hlavní hrdinky. Předchozím románem Ve skříni si však i přes tento neosobní přístup získala srdce mnoha čtenářů – především díky jazykové hře, kterou s nimi rozehrála. Podaří se jí to znovu – tentokrát s novinkou Radikální potřeby?

Bezejmenná vypravěčka nového románu Terezy Semotamové dokáže svým živým, bezprostředním jazykem a naléhavým tónem rychle vtáhnout čtenáře do svého světa, jenž v sobě obsáhne velkoměstské intelektuální kruhy i moravskou vísku, pražskou periférii i mezinárodní uměleckou rezidenci v Německu. Autorčin osobitý vyprávěcí styl vytrvale osciluje mezi intimitou a ironickým odstupem, přičemž rozehrává odvážnou jazykovou hru plnou břitkého humoru, slangových i nářečních výrazů, aluzí na „vysokou“ kulturu i současnou popkulturu – a z jejích obsesivních nářků, kritických šlehů i bolestné introspekce postupně vyvstává svého druhu generační zpověď. Sonda do života mladé umělkyně se přitom stále stáčí k témuž: k odvaze čelit sobě samé, ke konfrontaci se svými skutečnými emocemi a potřebami.

Radikální potřeby

Autorka: Tereza Semotamová

Počet stran: 280
Vazba: vázaná
Formát: 145×215 mm
ISBN: 978-80-257-4430-7
Doporučená cena: 378 Kč

Knihu Radikální potřeby vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

V posteli. Po letech se nestydím za svoje tělo, už je neustále nezakrývám, jsem nahá. Dokážu se na něj i chvíli dívat a být s ním jedno. Chvílemi si až říkám, jo, tohle je moje přirozenost. A když se mě dotýkáš, když chceš svojí plochou těla co nejvíc splynout s tou mojí, tak ve mně všechno řve, že jo, že takhle je to správně. Nevím, co by na to řekla Simone de Beauvoir, ale odevzdávám ti svoje tělo a dělej si s ním, co chceš. (Žena se stává ženou až zásahem muže?) Všechny buňky se jako slunečnice natáčí k tobě, dýchají a žijí pro tebe. Chci ti být co nejblíž a chci slyšet tvoje: Miluju tvoje tělo. Což jsi řekl jednou a asi ti to uteklo, protože ses toho sám trochu zalekl. A miluješ i něco víc? Ano, tvoji vnitřní krajinu taky, cheche. (str. 5)

Nezapomeňte si prolistovat celou ukázku.

O autorce

Tereza Semotamová má ráda příběhy obyčejných lidí, co dělají neobyčejné věci a mění tak svět. Jako redaktorka JÁDU se snaží takové příběhy vyhledávat. Pochází z moravské vesnice Spešov, vystudovala dramaturgii a scenáristiku na JAMU, německý jazyk a literaturu na FF MU, napsala doktorskou práci o německých rozhlasových hrách 50. let. Překládá současnou německojazyčnou beletrii, věnuje se publicistice a vlastní tvorbě. Její román Ve skříni vyšel v roce 2018 česky a v roce 2019 německy.

Zdroj informací: goethe.de

————————————————

Na závěr potěšíme příznivce série Romantické útěky od Julie Caplinové. Hlavní hrdinka Lia se vydává do Itálie. A vypadá to, že v této zemi najde mnohem více než jen svého otce…

Lia vždy snila o tom, že navštíví tyrkysově modré pobřeží Amalfi. Tenhle její sen ale nikdy nezahrnoval setkání s vlastním otcem, o jehož existenci neměla ani tušení. Teď však stojí před branami nádherné vily v Itálii, do které ji odmítají pustit.
Díky staré fotografii dokáže, že je opravdu dcerou italského herce Ernesta, a situace se změní. Otcův manažer Raphael, naprosto neodolatelný mladý muž s nepřístupným výrazem, se ji rozhodne nespustit z očí a doprovází ji na každém kroku. Kdoví o co téhle cizince s kouzelným úsměvem a nádherně vlnitými karamelovými vlasy vlastně jde.
Dokážou romantické procházky a vychlazené drinky i přes počáteční rozpaky zažehnout mezi Liou a Raphem jiskru? Atmosféra je stále žhavější a není to jen kvůli horkému středomořskému slunci…

Vila v Itálii

Autorka: Julie Caplinová
Přeložila: Michaela Martinová

Počet stran: 336
Vazba: brožovaná
Formát: 145×206 mm
ISBN: 978-80-247-1102-7
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Vila v Itálii vydalo nakladatelství Cosmopolis.

Ukázka z knihy

Říká se, že špatné věci přicházejí po třech. Počínaje dneškem se však Lia Bathurstová oficiálně dostala na číslo pět. Znovu stiskla tlačítko interkomu vestavěného do hrubé kamenné zdi.
Podruhé se z reproduktorů ozval zdánlivě nikomu nepatřící hlas: „Toto je soukromá rezidence. Musíte odejít.“
Hlasivky se jí stáhly zoufalstvím. „Prosím, chtěla bych jen mluvit se signorem Salvatorem. Zabere to jenom chvilku, slibuju.“ Stačilo, když mu poví, že ji posílá Mary Bathurstová, rodným jménem Hardingová, a byla si jistá, že ji přijme. Musel. Přijela za ním koneckonců až do Itálie. (str. 7)

Nezapomeňte si stáhnout celou ukázku.

O autorce

Julie Caplinová je závislá na cestování a dobrém jídle. Neustále se snaží vypátrat dokonalý gin a je až nezdravě vybíravá, co se sklenic, toniku a ozdob týče. Mezi ochutnávkami ginu napsala svůj první román, který se odehrává v jednom z mnoha měst, jež během života poznala. Jako PR ředitelka se několik let potloukala po Evropě a brala nejlepší žurnalisty zabývající se jídlem a pitím na novinářské exkurze (takzvané služební cesty), aby ochutnali gastronomické pochoutky v nejrůznějších městech v Itálii, Francii, Belgii, Španělsku, Dánsku a Švýcarsku. Byla to náročná práce, ale někdo to dělat musel. A právě tyto exkurze se staly inspirací k napsání série Romantické útěky, jejíž součástí jsou např. knihy Hrad ve Skotsku, Domek v Irsku, Kavárna v Kodani, Chata ve Švýcarsku, Čajovna v Tokiu a Pláž v Chorvatsku.

Zdroj informací: Cosmopolis


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKdo mě vzal prvně za ruku

O’Farrellová, Maggie

Argo, 2024

zobrazit info o knizeTeorie zmizení

Brejšová, Lucie

Šulc-Švarc, 2024

zobrazit info o knizeRozvod

Herngren, Moa

Metafora, 2024

zobrazit info o knizeMaminkOFF
Malovaly jsme si mateřství

Chalupníková, Kateřina

Bourdon, 2024

zobrazit info o knizeRadikální potřeby

Semotamová, Tereza

Argo, 2024

zobrazit info o knizeVila v Itálii

Caplinová, Julie

Cosmopolis, 2024

Napsat komentář