Pohádkově pro nejmenší

deti si ctou
Dnes vám představíme několik knih, které ocení hlavně nejmenší čtenáři. Těšit se můžete především na vyprávění o neobvyklých přátelstvích: děti díky nim pochopí, jak důležité je mít v životě spolehlivé kamarády, kteří je nikdy nenechají ve štychu!

Zaujal vás příběh o holčičce jménem Mája a jejím kamarádovi – ohnivém lišáčkovi Kájovi? Pak si nenechte ujít další knihu se zmíněnými hlavními hrdiny. Mája a Kája si tentokrát navzájem udělají pelíšek. Jak budou spokojeni?

Se stěhováním je spousta práce, ale vybalování je hrozná nuda. Když tedy lišáček navrhne Máje, že by si mohli navzájem udělat pelíšky, okamžitě souhlasí. Oba se do svého nového úkolu vrhnou s nadšením. Jak velké je však jejich zklamání, když zjistí, že Mája bude odteď spát v houpací síti a Kája na srdíčkovém polštáři a s plyšovým jednorožcem. Ale nejen to! Kájova milovaná dečka se v pračce srazila na velikost kapesníku… Kájovi je z toho všeho do pláče. Bude malý ohnivý lišáček schopen Máje odpustit?
Kniha pro děti od 3 let.

Mája a ohnivý lišáček dělají pelíšek

Autor: Udo Weigelt
Ilustrátorka: Joëlle Tourlonias
Přeložil: Lukáš Novosad

Počet stran: 72
Vazba: vázaná
Formát: 176×246 mm
ISBN: 978-80-262-2145-6
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Mája a ohnivý lišáček dělají pelíšek vydalo nakladatelství Portál.

Doporučujeme

Přečtěte si také knihu Mája a ohnivý lišáček.

Ukázka z knihy

maja_a_ohnivy_lisacek_ukazka

Podívejte se i na další ukázky.

O autorovi

Udo Weigelt vystudoval německou literaturu a historii a napsal více než 50 dětských knih, které byly přeloženy do více než 15 jazyků. Touto druhou knihou autor navazuje v Portále na předchozí oblíbenou Máju a ohnivého lišáčka.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

O ilustrátorce

Joëlle Tourlonias studovala vizuální komunikaci se specializací na dětskou ilustraci, které se věnuje celý svůj dosavadní profesní život. V Portále vyšla s jejími ilustracemi kniha Mája a ohnivý lišáček, Mája a ohnivý lišáček dělají pelíšek a Mokrozem/Suchozem.

Zdroj informací: nakladatelství Portál

————————————————

Děti i dospělí často čelí různým emocím. Co všechno se může skrývat za bolavým bříškem? To vám pomůže odhalit Corinna Leibig ve svém díle Malý Bříškabol.

Kde se jen to bolení bříška vzalo?
Malý Bříškabol sedí ve své jeskyňce a tuze ho bolí bříško – kde se bolest jenom vzala? Možná toho moc snědl? Nebo ho v žaludku tíží obrovský strach – nebo snad nějaká hádka?
Příběh o bolení bříška může být podnětem k různým návazným rozhovorům. Malí i velcí tak mohou společně zkoumat, kde se ten nepříjemný uzlík v bříšku vzal a jak ho rozmotat.

Malý Bříškabol

Obrázkový příběh o pocitech a emocích
Autorka a ilustrátorka: Corinna Leibig
Přeložila: Věra Kloudová

Formát: 420×300 mm
ISBN: 978-80-88648-00-0
Doporučená cena: 510 Kč

Knihu Malý Bříškabol vydalo nakladatelství Pasparta.

Ukázka z knihy

maly_briskabol_ukazka

Nezapomeňte si prohlédnout i další ukázky.

O autorce a ilustrátorce

Corinna Leibig vystudovala obor grafický design a vizuální komunikace, žije a pracuje v Wiesbadenu. Působí jako spisovatelka, režisérka a ilustrátorka.

Zdroj informací: corinnaleibig.de

————————————————

V podobné situaci jako dráček Fráček se občas ocitne každé dítě: Fráčkovi se totiž nechce do školy! A tak se rozhodne, že tam prostě nepůjde. Místo toho se raději věnuje činnosti, která ho moc baví: hře na kytaru. Pochopí po setkání s čertem, že do školy zkrátka musí?

Každému se občas nechce do školy nebo školky a raději by si hrál nebo maloval. Dráček Fráček je na tom stejně a sem tam si místo školy zalétne na věž zahrát na kytaru. Na svých záškoláckých výletech jednou potká nového kamaráda, kterým není nikdo jiný než čert. Spolu s ním se pak vydá do pekla. Co se bude dít dál? Polepší se Fráček nebo ne?

Dráček Fráček za školou

Autorka: Eva Gmentová
Ilustrátorka: Naďa Moyzesová

Počet stran: 16
Vazba: vázaná
Formát: 228×228 mm
ISBN: 978-80-908970-4-5
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Dráček Fráček za školou vydalo nakladatelství Knihy radosti.

Ukázka z knihy

 dracek_fracek_za_skolou_ukazka

Nezapomeňte si prolistovat i další ukázky.

O autorce

Eva Gmentová má za sebou dlouhou kariéru ve finančních službách.  Od dětství vymýšlela a psala příběhy a pohádky, ale až na prahu padesátky se rozhodla vypustit své texty ze zajetí šuplíku a nechat je žít vlastním životem. Založila nakladatelství nejdříve pod svým jménem, nyní s názvem E.G. Solution s.r.o. a pod nakladatelskou značkou Knihy Radosti vydává nejen svoje knihy.

Zdroj informací: gmentova.cz

O ilustrátorce

Naďa Moyzesová je grafická designérka a ilustrátorka na volné noze. Vystudovala grafický design na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně. Pro síť restaurací Pizza Coloseum navrhuje, píše a ilustruje čtvrtletník pro děti Colosík. Je ilustrátorkou knihy Bratři obři. Žije a tvoří v Ostravě.

Zdroj informací: albatrosmedia.eu

————————————————

O neobyčejném přátelství vypráví i Taťána KrausováBeruška a Světluška sice mají úplně odlišný režim (jedna je vzhůru přes den, druhá jen v noci), přesto si na sebe vždy najdou čas, aby se podělily o svá dobrodružství.

V malé chaloupce pod velkou pampeliškou bydlí Beruška. Ta si vždy přála najít nejlepší kamarádku. Její sen se splní ve chvíli, kdy potká Světlušku. I když je Beruška vzhůru jen přes den a Světluška zas jen v noci, každý podvečer se setkávají, aby zažily spoustu zábavy a dobrodružství.
Čeká na vás nejen výlet pod vodní hladinu, řešení zapeklitého detektivního případu či noční výprava, ale také příběh o jednom velkém, neobyčejném přátelství.

Beruška a Světluška

Autorka: Taťána Krausová
Ilustrátorka: Markéta Šmalcová

Počet stran: 64
Vazba: vázaná
Formát: 170×250 mm
ISBN: 978-80-271-5020-5
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Beruška a Světluška vydalo nakladatelství bambook.

Ukázka z knihy

 beruska_a_svetluska_ukazka

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Taťána Krausová studovala na Univerzitě v Hradci Králové a v současné době žije v Praze. Založila projekt Pomáháme rozdávat radost, který vznikl na podporu vážně nemocných dětí, pro něž se nemocnice stala jejich druhým domovem. Velmi ráda sportuje, každý den začíná ranním během a relaxuje cvičením. Miluje svoji rodinu, dobrou kávu a procházky starou Prahou.

Zdroj informací: nakladatelství bambook

O ilustrátorce

Markéta Šmalcová pochází z Frýdku-Místku a od pěti let vyrůstala obklopena přírodou a vůní terpentýnu z maminčina ateliéru. Na prahu dospělosti propadla kouzlu digitální ilustrace, která ji provázela jak během studia cizích jazyků na Slezské univerzitě v Opavě, tak i později při práci v redakci. Při tvoření velmi ráda utíká do světa dětské fantazie, kde zvířata a příroda hrají hlavní roli.

Zdroj informací: nakladatelství bambook

————————————————

Jak vypadá svatba mravenčí královny? To zjistíte v knize Robina Krále s názvem Ať žije královna!, která je zároveň poctou všem maminkám.

Neotřelý básnický příběh Robina Krále a výtvarnice Barbory Burianové o korunovaci a svatbě mladé mravenčí královny, která se právě chystá vzlétnout a založit nové mraveniště. Mravenci mají v české literatuře zásadní postavení díky Ondřeji Sekorovi, kniha Ať žije královna! tuto tradici prohlubuje hlavní rolí královny, a zároveň matky, která dává život dalším mravencům. Je tedy také krásnou poctou všem maminkám.

Ať žije královna!

Autor: Robin Král
Ilustrátorka: Barbora Burianová

Počet stran: 72
Vazba: vázaná
Formát: 203×205 mm
ISBN: 978-80-11-04496-1
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Ať žije královna! vydalo nakladatelství Meander v edici Dveře do světa příběhů.

Ukázka z knihy

 at_zije_kralovna_ukazka

Nezapomeňte se podívat na další ukázky.

O autorovi

Básník a textař Robin Král je absolventem oboru estetika na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a oboru tvorba textu a scénáře na Vyšší odborné škole při Konzervatoři Jaroslava Ježka. Kromě básniček pro děti i dospělé píše především písňové texty. Spolupracuje například s Divadlem Spejbla a Hurvínka nebo s kapelou Toxique. S jeho tvorbou pro děti se čtenáři mohli setkat v časopisech Sluníčko a Můj Vláček.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

Malé milovníky pejsků jistě potěší vyprávění Jiřího Žáčka nazvané Bobík neboli Pes je přece taky člověk. Hlavní hrdina – pes Bobík – vám poví, jaký je život v lidské smečce.

Krásné a veselé vyprávění psa Bobíka o tom, jaký je život v lidské smečce. Ale teprve kamarádství se stejným kokršpanělem Alíkem spojí dvě rodiny v jednu a potom je čekají dobrodružství, slasti kamarádství, láska i smutné věci, které se musí naučit překonat.

Bobík 

Pes je přece taky člověk
Autor: Jiří Žáček
Ilustrátorka: Veronika Balcarová

Počet stran: 80
Vazba: vázaná
Formát: 136×207 mm
ISBN: 978-80-7244-490-8
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Bobík vydalo nakladatelství Šulc-Švarc.

Ukázka z knihy

 bobik_ukazka

Prolistujte si celou ukázku.

O autorovi

Jiří Žáček se narodil 6. listopadu 1945 v Chomutově. Dětství a školní léta prožil v jihočeských Strakonicích. Vystudoval Střední průmyslovou školu stavební ve Volyni (1959–1963) a stavební fakultu ČVUT v Praze (1963–1970). Po tříleté praxi na vodohospodářské správě v Benešově u Prahy dezertoval od inženýrství k literatuře. Do roku 1991 pracoval jako redaktor nakladatelství Československý spisovatel, necelý půlrok v nakladatelství Carmen, v létech 1992–1994 v časopise Vlasta. Od té doby spisovatel na volné noze. Žije v Praze, je ženatý a má dvě děti.

Zdroj informací: jirizacek.cz

O ilustrátorce

Malířka a ilustrátorka Veronika Balcarová spolupracuje s nakladatelstvími Šulc-Švarc, Euromedia Group, Albatros Média, Sun, Grada, Albi, vydavatelstvím Učení s nápadem a časopisy Sluníčko a Malá myslivost.

Zdroj informací: veronika-balcarova.cz

————————————————

Lenka Rožnovská napsala příběh o malé dívce, která se díky lvíčku Rézovi dokázala postavit svým strachům. Nenechte si ujít povídání o Lvíčkovi z kaštánku.

Kdyby se Eliška neloudala do školy, nikdy by lvíčka Rézu nenašla. Ačkoliv je prvňačka správňačka, matematické úlohy ji dokážou pořádně potrápit. Navíc ji její nejlepší kamarád Kuba zradil. Jako by se proti ní celý svět spikl…
Netuší, jak moc se všechno změní, když pod kaštanovou slupkou najde malého, plyšového lvíčka, který toho má hodně co říct. Čeká na vás vyprávění o velkém přátelství, odvaze a trpělivosti. A možná i vás lvíček Réza naučí, že na strach je nejlepší pořádně zařvat: Úáá!

Lvíček z kaštánku

Autorka: Lenka Rožnovská
Ilustrátorka: Dagmar Chládková

Počet stran: 72
Vazba: vázaná
Formát: 165×215 mm
ISBN: 978-80-271-5214-8
Doporučená cena: 259 Kč

Knihu Lvíček z kaštánku vydalo nakladatelství bambook.

Ukázka z knihy

lvicek_z_kastanku

Nezapomeňte si dočíst ukázku.

O autorce

Lenka Rožnovská je pedagožka, autorka pohádek pro děti, které vycházejí na pokračování v časopisu Sluníčko a vydávají se i knižně. Spolupracuje s knihovnami, její projekty (Čtení pro kočku, ale taky pro psaŠikulíci píší knihuIndiánské nocování) mají za cíl prohloubit čtenářské kompetence u dětí mladšího školního věku. Napsala mimo jiné knihy jako Veronika zlobidlo(ukázka z knihy), Já, Eliška Přemyslová (ukázka z knihy), Kocour Josef(ukázka z knihy) či Ty, ty, ty, Matyldo! (ukázka). Též si můžete přečíst její povídku z naší rubriky Čtení ke kávě.

Zdroj informací: nakladatelství Grada


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMája a ohnivý lišáček dělají pelíšek

Weigelt, Udo

Portál, 2024

zobrazit info o knizeMalý Bříškabol
Obrázkový příběh o pocitech a emocích

Leibig, Corinna

Pasparta, 2023

zobrazit info o knizeDráček Fráček za školou

Gmentová, Eva

Knihy radosti, 2024

zobrazit info o knizeBeruška a Světluška

Krausová, Taťána

bambook, 2024

zobrazit info o knizeAť žije královna!

Král, Robin

Meander, 2024

zobrazit info o knizeBobík
Pes je přece taky člověk

Žáček, Jiří

Šulc-Švarc, 2024

zobrazit info o knizeLvíček z kaštánku

Rožnovská, Lenka

bambook, 2024

Napsat komentář