S americkým veteránem až do Plzně

alanova-valka.2
Druhá kniha z komiksové autobiografické série o americkém válečném veteránovi může být pro české čtenářstvo zajímavá zejména proto, že se její děj odehrává právě u nás – a to v Plzni a Praze v době osvobozování! V knize na vás zároveň čekají krásné ilustrace.

Druhý díl biografického románu, sugestivně vykresleného podle vzpomínek amerického veterána Alana Copea, má pro české čtenáře zvláště přitažlivý moment. Po vylodění v Normandii v únoru 1945 postupuje Alanova jednotka přes válkou vyčerpanou Evropu až do Plzně a z ní co nejrychleji do květnové Prahy zježené barikádami a přízračně světélkující ohni. Potom co generál Patton bez Eisenhowerova vědomí žene předvoj své armády dnem i nocí bez odpočinku vpřed, aby osvobodil nejen Plzeň, ale i hlavní město, přichází pro americké vojáky zcela nepochopitelný rozkaz: ještě téže noci vyklidit Prahu před příjezdem Rudé armády…

Alanova válka II.

Podle vzpomínek Alana Ingrama Copea
Autor a ilustrátor: Emmanuel Guibert
Přeložila: Alena Jurion

Počet stran: 96
Vazba: brožovaná
Formát: 165×240 mm
ISBN: 978-80-86283-82-1
Doporučená cena: 268 Kč

Knihu Alanova válka II. vydalo nakladatelství Meander.

Ukázka z knihy

alanova-valka-II

Prohlédněte si celou ukázku.

O autorovi a ilustrátorovi

Emmanuel Guibert je současný francouzský komiksový tvůrce. Debutoval komiksem Brune, v němž zachytil vzestup fašismu v Německu během 30. let. Dalším jeho pozoruhodným dílem reflektujícím historické události je Alanova válka. Guibert v ní líčí válečné zkušenosti svého přítele Alana I. Copea, který sloužil jako americký voják v závěru 2. světové války. V roce 2000 se Guibert připojil k Atelieru des Vosges v Paříži, kde spolupracoval například s Joannem Sfarem, pro nějž napsal scénáře k úspěšné sérii Vesmírná sardinka (Sardine de l’espace). Spolu s fotoreportérem Didierem Lefèvrem vytvořil komiks nazvaný Fotograf (Le Photographe), velmi oceňované a často překládané album založené na Lefevrových válečných fotografiích z Afghánistánu.

Zdroj informací: nakladatelství Meander


Meander je nezávislé nakladatelství, které se s velkou péčí věnuje originální umělecké tvorbě pro děti a mládež, zejména původní tvorbě a autorské knize, klade přitom velký důraz na výtvarné pojetí titulů. Snaží se vydávat knihy, z nichž bude dětem a mladým lidem jasné, proč se vůbec říká „krásná literatura“. S Meandrem spolupracovali nejen respektovaní autoři (od Violy Fischerové přes Jiřího Stránského, Ludvíka Vaculíka až po Václava Havla), ale také začínající literáti, kteří v Meandru debutovali (například Petr Nikl, z něhož časem vyrostl autor Knihy roku v soutěži Magnesia Litera).

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAlanova válka II.

Guibert, Emmanuel

Meander, 2010

Napsat komentář