Nenechte si ujít v týdnu od 1. do 7. července 2024

nenechte_si_ujit
Červenec je Měsícem autorského čtení. Navíc je to čas prázdnin a dovolených, takže pokud zrovna máte cestu do Brna či Ostravy, určitě se na některé čtení stavte. Letošním čestným hostem je Tchaj-wan, poznáte tak i tamní literární tvorbu.

Brněnský Měsíc autorského čtení

Začneme v Brně, a to hned v pondělí 1. července. V 19.00 bude číst ze své tvorby překladatelka a prozaička Alena Machoninová. Její prozaická prvotina, román Hella, se stala Knihou roku v soutěži Magnesia Litera 2024. Próza mixuje prvky epistolární, reportážní a esejistické, navazuje na slavný román Jiřího Weila Moskva-hranice; sleduje osud titulní ženy, Heleny Frischerové, která si odseděla dekádu v ruském lágru – a líčí její poválečný „život po životě“.

V úterý 2. července se od 19.00 můžete seznámit s taiwanským spisovatelem jménem Syaman Rapongan. Pochází ze specifického kmene Tao,  který je též známý pod označením Yami. Jedná se o skupinu čítající zhruba tři a půl tisíce obyvatel, kteří obývají Orchidejový ostrov. Syaman Rapongan byl jedním z prvních členů svého kmene, který absolvoval vysokou školu. Celou jeho prozaickou tvorbu prostupuje hluboký vztah k moři a tradiční domorodé kultuře, ve svých dílech přináší unikátní pohled nejen na každodenní život Taoů, ale také do hlubin vodní říše. V ČR vyšel jeho román Oči nebes.

Ve čtvrtek 4. července se od 20.30 můžete v Brně těšit na čtení Martina Švandy. Vystudoval psychologii na Masarykově univerzitě v Brně, působil v Psychologickém ústavu Akademie věd ČR, od roku 2009 pracuje jako psychoterapeut. Vydal čtyři sbírky básní: Petrolejová vesnice (2004), Dívka s papírovým mečem (2006), Arvův klavír (2021) a Nevinnosti (2024).

V sobotu 6. července se od 19.00 představí spisovatel Liao Hongji. Patří k autorům, kteří zakládají svou tvorbu na pečlivém, dlouhodobém pozorování, na druhé straně k těm, kteří staví na osobní zkušenosti a praxi. V ČR vyšel jeho soubor povídek Rybáři.

Brněnská autorská čtení se konají v Divadle Husa na provázku na Zelném trhu. Kompletní program brněnských autorských čtení najdete na webu akce.

Ostravský Měsíc autorského čtení

Ostravě se v úterý 2. července od 19.00 můžete těšit na jednu z nejuznávanějších současných tchajwanských spisovatelek Li Ang. Již v šestnácti letech publikovala svou první povídku Období rozkvětu, v níž podrobně popisuje rozporuplné a znepokojivé pocity dospívající dívky, jež si poprvé uvědomuje svou vlastní sexualitu. I v dalších svých dílech se často vrací k genderové problematice, zkoumá do hloubky osud žen, sexuální svobodu, společenskou morálku, etické normy apod. V češtině vyšly její romány Čarovná zahrada a Řezníkova žena.

Ve středu 3. července bude od 19.00 číst ostravským návštěvníkům ze svého díla Iva Hadj Moussa. Vystudovala psychologii na Masarykově univerzitě v Brně, pracuje v Praze jako psychoterapeutka a reklamní textařka. Pod jménem Iva Macků publikovala v letech 2009–2012 čtyři dívčí románky (Teen Pop, Řekni mi svoje znamení, Normální porucha, Zvláštní znamení). V letech 2020–2024 pak vydala pět knih prózy pod svým aktuálním příjmením (Šalina do stanice touha, Hlavně na to nemysli, Démon ze sídliště, Havířovina a Těžké duše).

V neděli 7. července si od 19.00 nenechte ujít autorské čtení básníka a prozaika Zbyňka Fišera. Vystudoval bohemistiku a germanistiku na Masarykově univerzitě v Brně, kde nyní jako pedagog; věnuje se tvůrčímu psaní, teorii a didaktice překladu a současné české literatuře. Je autorem odborných i beletristických prací, například Lesbický sen (1993), Tvůrčí psaní (2001), Překlad jako kreativní proces (2009), Někde za Truchlovem (2014), Kikikarantkatr aneb Gazanie 2030 (2022).

Ostravská autorská čtení se konají v Klubu Brno, který provozuje kulturní centrum Provoz u řeky na ulici Kostelní 24. Kompletní program ostravských autorských čtení najdete na webu akce.

 Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář