Vzpomínky na dětství

alanovo-detstvi-nahled
Dnes vám představíme knihu, jež vznikla díky nečekanému a hlubokému přátelství dvou lidí – umělce a bývalého vojína. Graficky unikátní a krásně zpracovaná kniha pojednává o běžném životě v předválečných Spojených státech skrze vzpomínky Alana, který později v druhé světové válce sloužil.

Roku 1994 se Emmanuel Guibert, toho času na dovolené, náhodně setkává s Alanem Ingramem Copem, Američanem, který tráví důchod na francouzském ostrově Ré. Tak vzniká hluboké přátelství 70letého muže s tehdy 30letým výtvarníkem. Alan se nenechá dlouho pobízet a začne příteli vyprávět svůj
životní příběh, který Guibertovi doslova uhrane. Po Alanově válce, věnované příhodám vojína Alana za druhé světové války, přináší Guibert jeho vzpomínky na dětství. Kniha je znamenitým svědectvímo každodenním životě v předválečné Americe. Sledujeme příběh malého chlapce z běžné rodiny, který se postupně otvírá světu a existenci vůbec. Popisováním her s dětmi ze sousedství či chvil prožitých v rodinném kruhu se paměť jedince Alana dotýká paměti nás všech. Alanův vypravěčský talent spolu s dokonalou kresbou Emmanuela Guiberta dodávají příběhu něžný nádech dětské nevinnosti a nostalgie.

Alanovo dětství

Autor: Emmanuel Guibert
Přeložila: Alena Jurion

Počet stran: 168
Vazba: brožovaná
Formát: 164×240 mm
ISBN: 978-80-87596-51-7
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Alanovo dětství vydalo nakladatelství Meander.

Ukázka z knihy

alanovo_detstvi_ukazka (1)

Prohlédněte si celou ukázku.

O autorovi

Emmanuel Guibert (*1964) je současný francouzský komiksový tvůrce. Debutoval komiksem Brune, v němž zachytil vzestup fašismu v Německu během 30. let. Dalším jeho pozoruhodným dílem reflektujícím historické události je Alanova válka. Guibert v ní líčí válečné zkušenosti svého přítele Alana I. Copea, který sloužil jako americký voják v závěru 2. světové války.
V roce 2000 se Guibert připojil k Atelieru des Vosges v Paříži, kde spolupracoval například s Joannem Sfarem, pro nějž napsal scénáře k úspěšné sérii Vesmírná sardinka (Sardine de l’espace).
Spolu s fotoreportérem Didierem Lefèvrem vytvořil Emmanuel Guibert komiks nazvaný Fotograf (Le Photographe), velmi oceňované a často překládané album založené na Lefevrových válečných fotografiích z Afghánistánu.

Zdroj informací: nakladatelství Meander


Meander je nezávislé nakladatelství, které se s velkou péčí věnuje originální umělecké tvorbě pro děti a mládež, zejména původní tvorbě a autorské knize, klade přitom velký důraz na výtvarné pojetí titulů. Snaží se vydávat knihy, z nichž bude dětem a mladým lidem jasné, proč se vůbec říká „krásná literatura“. S Meandrem spolupracovali nejen respektovaní autoři (od Violy Fischerové přes Jiřího Stránského, Ludvíka Vaculíka až po Václava Havla), ale také začínající literáti, kteří v Meandru debutovali (například Petr Nikl, z něhož časem vyrostl autor Knihy roku v soutěži Magnesia Litera).

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAlanovo dětství

Guibert, Emmanuel

Meander, 2014

Napsat komentář