Ukázka z knihy Moje sestra lže (Bradeigh Godfrey)

Moje sestra lze_uvodni
Lilian a Rosie byly kdysi nerozlučnými sestrami, ale odcizily se. Po pár letech mlčení se Rosie ozve a potřebuje si naléhavě promluvit. Než ale stihne sestře cokoli říct, vážně se zraní během autonehody, kterou zřejmě někdo způsobil úmyslně. Odhalí Lilian tajemství z její minulosti?

Přinášíme vám ukázku z knihy Moje sestra lže,
kterou vydalo nakladatelství Mystery Press.

 

Je v nemocnici. Tohle ví. Spoustu jiných věcí ale neví – jak se jmenuje; proč je tam, kde je; co je za den. Nicméně si uvědomuje kousavou nemocniční košili, co má na sobě, tuhé povlečení, antiseptický pach a také klapot podrážek na linoleu na podlaze.
Hlava ji bolí. Ta bolest trvá, co si pamatuje, hlodá jí v hlavě, zahryzne a ustane, ale nikdy úplně nezmizí. Chce někoho poprosit o pomoc, aby tu bolest odstranil, ale neví, jak to udělat. Slova jí plují myslí jako semínka pampelišek ve větru. Chce vztáhnout ruku a sevřít je do pěsti, nacpat si je do krku, nějak je zformovat do vět. Dát jim smysl.
Jenomže nemůže nic, ruce má připoutané, zápěstí ovázaná měkkými obinadly připevněnými k posteli. Nebolí to – bolí ji jen hlava –, ale to znehybnění je omezující, umrtvující a nedokáže s tím nic udělat, jenom se kroutit a plakat, kdykoli se vynoří vzpomínky: sníh, tma, strach bublající v hrudi. Sleduje nás.
Vně pokoje se ozývá známý hlas, natáčí hlavu, aby mu naslouchala. Ano, ten hlas zná celý život. Kroky přicházejí blíž, ten hlas se blíží, tají dech, když se rozsvítí jiskřičky poznání.
Je to její sestra. Konečně. Úleva jí zaplaví tělo, proudí do končetin a ona se na matraci uvolní. Všechno bude dobré. Její velká sestra je tady. Otevírá oči, nemůže se dočkat, až ji uvidí. Jejich pohledy se střetnou a ona ztuhne.
Ochromující strach ji šlehne jako bič, jako doběla rozpálený prut. Zarývá nohy do pokrývky a svázanými zápěstími napíná kurty, pokouší se osvobodit.
To není její sestra. Má sestřinu tvář, její oříškové nazelenalé oči a rudozlaté vlasy, její bradu, nos a ústa, když promluví, slyší hlas své sestry, klidný a věcný. Jenomže tohle je cizinka, lhářka. Oblékla si její sestru jako kostým, jako druhou kůži, a to znamená, že její sestra je někde jinde, bez kůže, bez tváře a bez hlasu.
Naklání se k ní, ta bytost, která není její sestra, tyčí se nad ní.
Zoufale chce utéct, sune se do rohu postele, ale ruce má připoutané a nedokáže uniknout, lapá po dechu a marně hledá slova, aby zakřičela o pomoc, aby ta věc zmizela a už se nikdy nevrátila.
Mysl jí zaplní rudá mlha strachu, ale jedna jediná myšlenka zůstává, jasná a ostrá jako skleněný střep.
Potřebuju svou sestru.
Musím jí něco říct.

O MĚSÍC DŘÍVE

Lilian Donaldsonové prošly za roky, kdy pracovala jako pediatrička, rukama tisíce dětí. Počítala jejich drobounké prstíky na rukou a nohou, prohlížela jejich měkké fontanely a křehké lebeční kosti. Uměla je uchlácholit, uměla zavinout novorozeně i přimět šestiměsíční děcko se hihňat. Po čtyřech letech na medicíně, třech letech pediatrické atestace a osmi letech vlastní rušné praxe už měla být zkušená odbornice.
Přesto si ale připadala naprosto bezradná a neschopná, když šlo o její vlastní dítě.
Čtyřměsíční Abigail ležela na dece uprostřed kouzelného dětského pokoje a Lilian klečela vedle ní. Znovu zkontrolovala Abigailiny kyčle, vzala do rukou kolínka dítěte, přitlačila je dolů a potom od sebe, Barlowův a Ortolaniho test, který prováděla už bezpočtukrát.

———————————–

Stáhněte si presskit a přečtěte si celou ukázku.

———————————–

O autorce

Američanka Bradeigh Godfrey je lékařka a spisovatelka. Ve své hlavní profesi se zaměřuje na péči o válečné veterány s různou úrovní invalidity. Znalost medicíny, především neurovědy, zúročuje i ve svých psychologických thrillerech, v nichž se často zabývá tím, jak nás mohou traumatizující vzpomínky dohnat až na samotnou hranu. V úspěšném debutu Moje sestra lže rozvíjí témata tajemství mezi sestrami a nebezpečí toho, když vás klame vlastní paměť. V moderním thrilleru Ti, co tě sledují se zase zaměřila na to, co všechno se může stát, když na sociálních sítích sdílíte příliš mnoho ze svého života. Pokud zrovna nepracuje nebo nepíše, tráví čas se svým manželem, čtyřmi dětmi a psem procházkami po horách nedaleko domova v severním Utahu.

Zdroj informací: nakladatelství Mystery Press


Nakladatelství Mystery Press se od svého založení v roce 2015 velmi rychle etablovalo na tuzemském knižním trhu jako specialista na detektivky, thrillery a krimi romány. V současnosti vydává zejména anglo-americké autory, z nichž pro české čtenáře objevilo např. Angličany Stevea Robinsona (thriller Stopy v krvi) a Tima Weavera (drsné krimi Není cesty zpět a Bez slitování), ale nebojí se ani velkých amerických jmen, jako jsou Janet Evanovich či Dan Simmons. Pod logem Mystery Pressu vycházejí rovněž knihy českých autorů, a to především v subžánrech klasické a historické detektivky, mysteriózního thrilleru či procedurální krimi.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMoje sestra lže

Godfrey, Bradeigh

Mystery Press, 2023

Napsat komentář