Věda i zábava pro malé i velké

zacinajici ctenar

Dnes vám představíme pět knih, které se věnují vědě, tvoření a psychologii. Přesvědčte se, že věda není žádná nuda. Prostřednictvím pětice knih o vědě, tvoření a psychologii se seznámíte s velikonočními tradicemi, zjistíte, jakým problémům čelí dospívající dívky a také děti s poruchou řeči, a nezapomeneme ani na dyslektiky!

Myslíte si, že věda je nudná? Pak si pořiďte knihu Nezkreslená věda 2, díky které zjistíte, že věda může být zábavná. Nechybí témata jako klimatické změny, fungování virů, demokracie atd.

Jak je to vlastně s klimatickou změnou? Jsou opravdu elektromobily nejlepším řešením, jak snížit emise? Jak fungují viry třeba jako ten, co způsobil nedávnou pandemii? Co můžeme nazvat nejvýkonnějším superpočítačem na světě? Jakými pravidly a zákonitostmi se řídí naše společnost a čemu vděčíme za to, že dnes žijeme v demokracii? Na podobné zásadní a aktuální otázky odpovídá druhý díl Nezkreslené vědy. Zábavně, srozumitelně, ale protože za ním stojí na slovo vzatí odborníci, tak také poučeně a nezkresleně. Vrhněte se do čtení a brzy zjistíte, že věda není žádná nuda!

Nezkreslená věda 2

Autorka: Lucia Kajánková
Ilustrátorka: Markéta Smolíková Kubátová

Počet stran: 208
Vazba: vázaný blok
Formát: 210×245 mm
ISBN: 978-80-200-3483-0
Doporučená cena: 535 Kč

Knihu Nezkreslená věda 2 vydalo nakladatelství Argo.

Doporučujeme

Přečtěte si také první díl, který obsahuje témata jako vznik vesmíru, 3D tisk, genetika či jaderná energie.

Ukázka z knihy

 nezkreslena_veda_ukazka-2

Podívejte se na celou ukázku.

 O autorce

Lucia Kajánková vyučuje na FAMU, je dramaturgyní hraných i animovaných projektů a píše scénář pro svůj celovečerní debut, který bude o lásce a konci světa.

Zdroj informací: Kosmas

O ilustrátorce

Markéta Smolíková Kubátová vystudovala animovanou tvorbu na FAMU, živí se jako animátorka, je autorkou krátkometrážního filmu Jáma.

Zdroj informací: Kosmas

————————————————

Petr Šilha vás prostřednictvím svého díla seznámí s velikonočními tradicemi. Kromě devíti příběhů se můžete těšit i na vystřihovánky vajíček.

Tato knížka s vystřihovánkami dovede děti k Velikonocům a pomocí příběhů, které vypráví dědeček svým vnoučatům, jim vysvětlí základy velikonočních tradic i s trochou historie.

Pohádky od Květné neděle po Velikonoční pondělí plus vysvětlení různých tradic a vystřihovánky vajíček k tomu!

Velikonoční tradice

9 příběhů s vystřihovánkami
Autor: Petr Šilha
Ilustrátorka: Terezie Vavrošová

Počet stran: 64
Vazba: vazba se skobkami
Formát: 210×295 mm
ISBN: 978-80-271-5377-0
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Velikonoční tradice vydalo nakladatelství bambook.

Ukázka z knihy

 velikonocni_tradice_ukazka

Stáhněte si celou ukázku.

————————————————

Děti s poruchou řeči často čelí různým nedorozuměním. Proto Eliška Wright napsala příběh o chlapci Wildovi: náročné situace, do kterých se Wilda dostává kvůli komunikačním obtížím, autorka proměnila ve fantastická dobrodružství!

Příběh chlapce, který se kvůli komunikačním obtížím musí potýkat s nepochopením okolí a svou frustraci přetváří na fantastická dobrodružství.
Wilda společně se svým medvídkem Ouškem přibližuje čtenáři běžný den ve svém každodenním životě. Často se však oba kamarádi setkávají s neporozuměním a různými nástrahami okolního světa, které Wildu kvůli jeho vývojové dysfázii provázejí. Náročné situace se mění v pohádkové příhody, které chlapci usnadňují vyrovnat se s jeho břemenem. Příběh poodkrývá tajemství dětské mysli a snaží se, aby si k dětem s poruchou řeči našlo správnou cestu porozumění a přijetí nejen jejich nejbližší okolí.

Jak to vidí Wilda

Autorka: Eliška Wright
Ilustrátorka: Michaela Pešlová

Počet stran: 48
Vazba: vázaná
Formát: 245×176 mm
ISBN: 978-80-7691-236-6
Doporučená cena: 329 Kč

Knihu Jak to vidí Wilda vydalo nakladatelství Pointa.

Ukázka z knihy

 jak_to_vidi_wilda_ukazka

Nezapomeňte si prolistovat celou ukázku.

O autorce

Eliška Wright je máma tří dětí a studuje dálkově people management na zahraničním institutu. Již od mládí píše básně a povídky, ale posledních pár let se věnuje psaní pro děti a dospívající mládež. Teprve až s rodičovskou rolí objevila tu pravou inspiraci a ráda tvoří texty o zajímavých tématech, která spolu s dětmi prožívá.

Zdroj informací: nakladatelství Pointa

O ilustrátorce

Michaela Pešlová je ilustrátorka a grafička, která se věnuje především tvorbě pro děti.

Zdroj informací: dribbble.com

————————————————

Na podporu sebevědomí a sebedůvěry dyslektiků se zaměřuje kniha Superhrdinové V TOBĚ. Ocení ji nejen pedagogičtí pracovníci, ale i rodiče dětí s dyslexií.

U jedinců s dyslexií je velmi důležité zaměřit se na jejich celkový potenciál a podporu silných stránek. Díky takové podpoře je možné dopady diagnózy významně minimalizovat a dosáhnout zlepšení v oblasti učení i dalších oblastech každodenního fungování.

V poradenské praxi je však často věnována pozornost spíše zmírňování deficitů anebo nácviku školních dovedností, které se nedaří.

Tato publikace nahlíží na dyslexii ze zcela odlišného úhlu pohledu – nabízí rozvojová témata, která dětem, dospívajícím i mladým dospělým umožní hledat jejich vlastní způsoby učení a poradí jim, jak nové návyky uplatnit i v dalších aktivitách. Kniha obsahuje motivující texty, rozhovory, pracovní listy a náměty pro diskusi, které podporují sebevědomí a sebedůvěru žáků a studentů s dyslexií a napomáhají jejich rozvoji a osobnímu růstu.

Kromě pracovních listů určených pro samotné jedince s dyslexií obsahuje publikace i metodické listy obsahující stručné shrnutí tématu pro poradenské či pedagogické pracovníky nebo pro rodiče dětí s dyslexií.

Publikace je určena pro práci se žáky na 2. stupni ZŠ i studenty středních škol, zabývá se i tématy vhodnými pro dospělé s dyslexií, jako je např. kariérové poradenství a volba studia a povolání.

Superhrdinové V TOBĚ

Podpora silných stránek žáků (nejen) s dyslexií
Autorky: Zuzana Hladíková, Lenka Krejčová, Jana Pechancová

Počet stran: 92
Vazba: brožovaná
Formát: 210×300 mm
ISBN: 978-80-88429-96-8
Doporučená cena: 350 Kč

Knihu Superhrdinové V TOBĚ vydalo nakladatelství Pasparta.

Ukázka z knihy

superhrdinove_v_tobe_ukazka

Prohlédněte si i další ukázky.

O autorkách

Zuzana Hladíková vystudovala jednooborovou psychologii na FF UK a má dokončený pětiletý výcvik v arteterapii. Aktuálně je frekventantkou sedmiletého psychoterapeutického výcviku v gestalt terapii (od r. 2018), kterou obohacuje o přístupy založené na rozvíjení všímavosti (mindfulness). V praxi se setkávala s dětskými klienty a rodiči během práce školního psychologa (2013–2016) a ve speciálně‑pedagogickém centru. Před nástupem na mateřskou dovolenou pracovala jako psycholog v Psychiatrické nemocnici Bohnice, na dospělém i dětském oddělení (2016–2018). Zkušenosti má s terapeutickou a poradenskou podporou pro dětské klienty a jejich rodiče a psychologickou diagnostikou dětí a dospělých. V neziskovém sektoru pracovala jako lektor zážitkové pedagogiky a vedla volnočasové arteterapeutické programy pro děti uprchlíků a cizinců.

Zdroj informací: kappa-praha.cz

Lenka Krejčová je psycholožka a ředitelka DYS-centra – neziskové organizace, jejímž cílem je podporovat jedince se specifickými poruchami učení (SPU) a/nebo chování, kterými jsou především dyslexie, dysortografie, dysgrafie a dyskalkulie, ADHD a ADD.

Zdroj informací: dyscentrum.org

Jana Pechancová se přes 10 let zabývá rozvojem dětí, dospívajících i dospělých lidí s dyslexií. Baví ji odhalovat a odkrývat potenciál nenásilnou cestu otázek a rozhovorů, přemýšlení a chybování. Ukazuje klientům, že ne vždy je cesta k cíli snadná, ale vždy je možná. Pomáhá odhazovat předsudky a objevovat cesty k úspěchu a spokojenosti.

Zdroj informací: educaweek.cz

————————————————

A na závěr tu máme tip pro dospívající dívky: nenechte si ujít Deník puberťačky. Hlavní hrdinka se potýká s řadou problémů. Podaří se jí najít své místo na světě?

Deník puberťačky Američanky Phoebe Gloecknerové původně vyšel v roce 2002 a řadí se mezi nejdůležitější a nejuznávanější autobiografické komiksové romány všech dob. Jeho protagonistka, patnáctiletá Minnie Goetzeová, touží po lásce a přijetí svého okolí a zároveň se potýká se svou předčasně probuzenou sexualitou. Poté, co přijde o panenství s přítelem své matky, začne experimentovat nejen se svým tělem, ale také s drogami, přičemž se neustále snaží rozvíjet také svůj výtvarný talent. Navzdory apatii své do sebe zahleděné matky se neohroženě vrhá do puberty, přestože dospělému světu, který se na ni ze všech stran valí, nerozumí a neví, zda ho vůbec kdy dokáže pochopit a plně se do něj začlenit.

Kniha se odehrává ve svobodomyslné atmosféře amerického San Franciska sedmdesátých let, ovšem Minniina cesta za pochopením sebe sama a světa, v němž žije, je univerzální: Deník puberťačky je příběhem mladé ženy, kterou mate nesoulad mezi tím, co se odehrává v jejím nitru, a tím, co pozoruje ve svém okolí. Uznávaná komiksová kreslířka, výtvarnice a spisovatelka Phoebe Gloecknerová čtenářům ve svém komplexním vylíčení klíčového roku v životě jedné mladé dívky předkládá zručnou kombinaci vizuálního a verbálního vyprávění v podobě střídajících se deníkových záznamů, ilustrací a komiksových sekvencí. Deník puberťačky je nevybíravou kritikou dospělé společnosti, kterou čtenáři zprostředkovává mladá žena stojící na jejím prahu. Svou nekašírovanou, žitou autentičností se řadí mezi nejprovokativnější a nejopravdovější svědectví o dívčím dospívání, a to nejen v rámci literatury.

Deník puberťačky

Autorka a ilustrátorka: Phoebe Gloecknerová
Přeložila: Martina Knápková

Počet stran: 336
Vazba: brožovaná
Formát: 165×235 mm
ISBN: 978-80-7470-498-7
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Deník puberťačky vydalo nakladatelství Akropolis.

Ukázka z knihy

denik_pubertacky_ukazka

Nezapomeňte si prohlédnout celou ukázku.

O autorce a ilustrátorce

Phoebe Gloecknerová je uznávaná komiksová kreslířka, výtvarnice a spisovatelka.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNezkreslená věda 2

Kajánková, Lucia

Argo, 2024

zobrazit info o knizeVelikonoční tradice
9 příběhů s vystřihovánkami

Šilha, Petr

bambook, 2024

zobrazit info o knizeJak to vidí Wilda

Wright, Eliška

Pointa, 2024

zobrazit info o knizeSuperhrdinové V TOBĚ
Podpora silných stránek žáků (nejen) s dyslexií

Hladíková, Zuzana – Krejčová, Lenka – Pechancová, Jana

Pasparta, 2023

zobrazit info o knizeDeník puberťačky

Gloecknerová, Phoebe

Akropolis, 2024

Napsat komentář