Dívka se záhadným původem

dve_sovy_v_nizkem_letu
Michaela Keroušová napsala příběh o dívce se záhadným původem: hlavní hrdinku Alžbětu nalezl postarší hlídač na skládce. Jak se tam ocitla? A jak se její život změní? Přečtěte si knihu Dvě sovy v nízkém letu.

Na skládce najde postarší hlídač Nejedlý malou holčičku. Nikdo ji nehledá, nikdo neví, odkud se vzala ani kdo jsou její rodiče. Dostane jméno Alžběta a ujme se jí vdova Viola, jejíž pět synů už dávno odešlo z domova. Alžbětin původ není jediná záhada, kterou magický příběh rozplétá. Nalezená holčička se stává katalyzátorem dávno promlčených tajemství celého městečka.
Proč se hlídač Nejedlý kdysi dobrovolně odstěhoval mezi haldy nepotřebných věcí? Co se přihodilo mezi Violou a její sestrou, že spolu desítky let nemluví? A kdo je podivínský dědek Cink, který se šourá po krajině s plnými igelitkami a Alžběta se ho bojí?

Trochu báseň, trochu detektivka a trochu sen. Příběh se odehrává v neurčitém bezčasí, kde věci, domy i místa hrají stejně podstatnou roli jako postavy. Tři liščí ocasy, modrá vana v ohromném jabloňovém sadu a rodinné obrazy v pokojích zakrytých prostěradly. Malá Alžběta v tom panoptiku roste a pozvolna rozkrývá historii svých blízkých. Je ale vůbec možné pátrat v cizí minulosti a zároveň se vyhýbat své vlastní?

Dvě sovy v nízkém letu

Autorka: Michaela Keroušová

Počet stran: 312
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-257-4417-8
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Dvě sovy v nízkém letu vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Alžbětu našel na skládce hlídač Nejedlý. Procházel právě odlehlou část, když koutkem oka zaznamenal neobvyklou barvu. Kaštanovou s rezavým nádechem slunce. Nejdřív si myslel, že se to jiskřivě leskne srst dobře živené kočky, co si přišla odpadky zpestřit jídelníček. Ale to Alžběta spala na víku automatické pračky, příjemně teplém, jak se do něj opíralo zářijové slunce. Ten obraz se Nejedlému otiskne do paměti a bude se mu až do konce života zjevovat ve snech. Alžběta byla špinavá a hubená, v tom řídkém, málo hřejivém slunci viděl překvapený Nejedlý mastné šmouhy na jejím obličeji, kolem kterého se jako domnělá kočka stáčely narezlé vlasy. (str. 11)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Michaela Keroušová (*1987) studovala bohemistiku na FF UK a Tvorbu písňového textu a scénáře na Konzervatoři a VOŠ Jaroslava Ježka, kde absolvovala autorským dvojalbem.

Zdroj informací: nakladatelství Argo


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992 a vydalo více než dva tisíce titulů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDvě sovy v nízkém letu

Keroušová, Michaela

Argo, 2024

Napsat komentář