Vyhrajte novelu o vzestupu a pádu

nejlepsi clovek uvod soutez (1)
Kdo by nechtěl být úspěšný, oblíbený a vlivný? Kdo by nechtěl mít moc ovlivnit mínění davů? Hlavní hrdina zdařilé novely z pera českého autora po tom touží. Má však své ideály, kterým narůstající moc příliš nesvědčí. Dokáže věci změnit dříve, než dojde k jeho nevyhnutelnému pádu?

Moc není pro každého

Novela Matouše Dvořáka, která získala druhé místo v prestižní literární soutěži Velká cena Talent Pro ART 2021.

Jak zdivočelé stádo vehnali se do ulic našeho krásného města a shlukli se na náměstí. Byl to nadšený, jásající dav, mávající transparenty nad hlavami a skandující skvělá hesla o lepších zítřcích – pryč s chudobou, konec nevzdělanosti, zatočme s korupcí, učiňme přítrž morálnímu úpadku, postarejme se o naše staré, protože co je staré, to je drahé, zaveďme mezilidskou rovnost a buďme dobří a solidární a spokojení a spravedliví a správní a žijme si na výši! Strhující a výborně napsaná novela mapující cestu úspěšného a oblíbeného muže, politika, člověka. Autor ve svém textu velmi dobře vystihl davové šílenství, vývoj hlavní postavy s určitými ideály a vliv postupně narůstající moci na jeho nezadržitelný pád.

Nejlepší člověk na světě

Autor: Matouš Dvořák

Vydalo: nakladatelství Talent Pro ART
Počet stran: 113
Vazba: brožovaná
Vydáno: 03/2024
ISBN: 978-80-76-29-125-6

Přečtěte si více o knize Nejlepší člověk na světě, kterou do soutěže věnoval autor Matouš Dvořák.

Ukázka z knihy

Po chvíli se v sále rozlinulo takové horko, že si skrz naskrz propocený vedoucí prezidentské kanceláře musel od náčelníka hradní stráže vyžádat kapesník, aby si z toho beraního čela setřel slaný potůček; ten mu stékal od nablýskané pleše až k těm jeho masitým, odulým tvářím. Fotografové si jej pobaveně fotili, přestože to stále nebyla ta senzace, na kterou čekali. Postávali jsme tam už asi hodinu, když se dveře rozletěly a do místnosti konečně vkročil pan prezident – non plus ultra výkonné moci a vrchní velitel ozbrojených sil. Byl to starý a tuze nemocný muž s nezdravou nadváhou, který se v poslední době netěšil příliš vysoké popularitě. S vyhlídkou dalšího volebního období bylo jeho jediným zájmem, aby jej nepřistihli opilého, aby jej neusvědčili ze lži nebo aby sám neztropil jakéhokoliv veřejného pozdvižení, jako třeba loni, když do novin prohlásil, že by bylo nejlepší, kdybychom všechny bezdomovce vyhnali do lesů.

Můžete si přečíst i kompletní ukázku.

O autorovi

Matouš Dvořák je spisovatel, hudební skladatel, překladatel, pochází z Třebíče. Absolvoval studium Novořeckého jazyka a literatury na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Již od útlého dětství se toužil spisovatelem. Bodem obratu se pro něj proto stala pouť do Santiaga de Compostela, kam se vydal během parného léta roku 2019. Začínal v Paříži a za dva měsíce tehdy ušel překrásných 1600 kilometrů, díky čemuž si uvědomil, co je pro něj v životě důležité. O této cestě pojednává jeho první publikovaná kniha, cestopis Pěšky z Paříže do Santiaga, který vyšel v roce 2021. Mimo spisování se v roce 2018 začal věnovat skládání moderní klasické hudby. Během studia na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity se mu v tomto ohledu otevřely další možnosti.

(Zdroj informací: web autora)

Vyhrajte knihu Nejlepší člověk na světě

Kam až jsme ochotni zajít kvůli moci a úspěchu? Obětujeme kvůli úspěchu vlastní ideály a přesvědčení? A stojí to vůbec za to?

Ve spolupráci s autorem Matoušem Dvořákem vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Nejlepší člověk na světě vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Nejlepší člověk na světě
probíhá od 31. května do 13. června 2024.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 novely Nejlepší člověk na světě

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNejlepší člověk na světě

Dvořák, Matouš

Talent Pro ART, 2024

Napsat komentář