Mstivý přízrak

bryndza soutez uvod (1)
Na každém se podepíše, co zažije v dětství, ať již v dobrém, či zlém. S tím nedobrým se každý vyrovnává jinak. Někdo absolvuje hodiny u terapeuta, jiný se odhodlá pomstít všem, kdo mu ublížili…

Osmý díl krimisérie s Erikou Fosterovou v hlavní roli s názvem Anděl smrti se objevil na pultech českých knihkupectví ani ne dva roky po vydání zatím posledního sedmého příběhu s názvem Osudné svědectví (10/2022). Slovensko-britský autor Robert Bryndza v mezičase přivedl na svět ještě samostatný román Tíživé ticho (10/2023). Všechny uvedené tituly vydalo v českém překladu nakladatelství Cosmopolis.

Anděl smrti přináší plnokrevný detektivní případ, při jehož vyšetřování Erika neustále naráží na nějaká omezení. Náhodou se připletla na místo vraždy vlivného politika, o němž bylo známo, že má zálibu v netradičních sexuálních hrátkách. Kdo ví, možná se to jeho protějšku jen trošku vymklo z ruky, ale to se Erika nedozví, protože jí je vyšetřování odebráno. Teprve až se najde shodným způsobem zabitý slavný fotbalista, je jí dovoleno začít pátrat. Kdo se skrývá pod jménem Annabelle, které se ukazuje jako spojující článek vražd?

Erika má spoustu otázek, ale žádné stopy, které by ji přivedly k pachateli. Navíc jí na krk dýchá tajemný muž, který zřejmě chrání tajemství slavných, a nadřízení se ji snaží z vyšetřování odstavit úplně. Její neústupná povaha, smysl pro spravedlnost a prořízlá pusa z ní totiž činí neřízenou střelu. Nic ji však nemůže zastavit, když pozná, odkud vítr vane… Raději zmaří sebe, svůj kariérní postup, než by si nechala mluvit do toho, jak prezentovat výsledky svého šetření. A bohužel si v zápalu boje šlape i po soukromém životě. Buď se lidé kolem ní smíří s tím, že svou práci dělá naplno, nebo v něm nemají místo.

Ale právě tato tvrdohlavost, s níž jde klidně i proti zdi, se nám čtenářům na ní líbí. Dává nám pocítit, že se za nás a naše práva bude někdo bít a že se nenechá uplatit ani zastrašit. A v tom se podobá i dalším nejen mým oblíbeným hrdinům, jako je Richard Krauz (z pera Dominika Dána), David Raker (Tima Weavera), Robert Hunter (Chrise Cartera) či Josie Quinnová (Lisy Reganové).

Pokud jste sérii s Erikou už objevili a oblíbili si ji, její nové dobrodružství vás rozhodně nezklame a snad vás i potěší posun v soukromém životě. Osobně bych sice uvítala méně otevřený či snad lépe řečeno záhadný závěr, ale kdo ví, třeba si tím autor otvírá dvířka do dalšího příběhu…

Jestliže jste Roberta Bryndzu zatím nepotkali, pak vězte, že z jeho pera přichází na svět thrillery, které vás připoutají ke stránkám, místy vás u nich bude mrazit v zádech a zaplaví vás strach o hlavní hrdiny. Ne vždy budete tápat ve tmě, kdo je pachatel – obvykle je totiž příběh vyprávěn nejen z pohledu detektiva, ale také z pohledu pachatele. To sice může trochu kalit závěrečný moment překvapení z odhalení, na druhou stranu dobře ilustruje pohnutky, které k činu vedly. On ten svět dobra a zla totiž není až tak striktně oddělený a leckdy to, co vypadá jako černé, má i svou světlou stránku.

Nechte se tedy po osmé vlákat do světa neohrožené Eriky Fosterové a po dočtení Anděla smrti si sami zodpovězte na otázku, kdo byl vlastně viník a kdo oběť.


Knihu Anděl smrti vydalo nakladatelství Cosmopolis a můžete ji zakoupit na stránkách nakladatelského domu Grada.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAnděl smrti

Bryndza, Robert

Cosmopolis, 2024

Napsat komentář