Vzhůru do oblak

letni_nebe
Co když jedna špatná zkušenost ovlivní váš život tolik, že už nedokážete vykonávat své milované povolání?

Do takové situace se dostane Morag MacIntyreová, hlavní hrdinka románu Letní nebe, který napsala spisovatelka Jenny Colganová. Svými příběhy dokáže zaujmout ženy různého věku. Mnoho z jejích románů vydalo v českém překladu nakladatelství Argo. I vy si můžete přečíst recenzi dvou knih ze série Skotské knihkupectví: Pět set mil od tebe a Vánoce v knihkupectví.

Mám tvorbu Jenny Colganové ráda, protože její vyprávění jsou poučná a uvěřitelná. Zapojuje do nich důležitá témata a tím mě vždy donutí zamyslet se nad životem. Píše nejen o komplikovaných rodinných vztazích, které rozebírá i řada jiných autorů, ale ve výše zmíněných titulech se věnuje třeba dárcovství orgánů a posttraumatické stresové poruše. Obdobný motiv (posttraumatickou stresovou poruchu), ale v originálním zpracování najdete i v románu Letní nebe.

Hlavní hrdinka Morag pracuje jako pilotka dopravního letadla. Pro ženu jde o neobvyklé povolání. Její rodina má létání v krvi: po několik generací se vždy našel někdo, kdo pilotoval letadlo. Morag svou práci miluje. Respektive milovala – do jednoho osudného okamžiku…

Byl to den jako každý jiný: Morag měla naplánovaný obyčejný let z Anglie do španělského Alicante s natěšenými dovolenkáři – seděla na pravém sedadle jako první důstojník (na levém sedadle seděl první pilot). Vše probíhalo naprosto normálně. Až do chvíle, kdy jejich dopravnímu letadlu zkřížilo cestu malé práškovací letadlo. Pak se zřítilo k zemi – dvoučlenná posádka přišla o život.

Morag a její kolega však udělali vše správně. Nyní probíhá vyšetřování nehody. Po jeho ukončení by se Morag ráda ke své práci vrátila. Jenže to nejde… Má strach. Zdá se, že ji nehoda přece jen poznamenala.

To, že si všichni myslí, že jsem způsobilá k létání, vůbec nic neznamená. Dřív jsem se domnívala, že ano. Byla jsem přesvědčená, že jejich důvěra ve mě nějak dokáže změnit, co skutečně cítím. Jenže se to nestalo. (str. 49)

Nakonec učiní nečekané rozhodnutí: na čas se vrátí ke své rodině do Skotska. A převezme některé z povinností svého nemocného dědečka – majitele malé rodinné letecké společnosti zajišťující přepravu mezi ostrůvky táhnoucí se na sever od skotské pevniny. Zase bude létat, ovšem s malým letadlem a jen jako kopilot. To určitě zvládne! Nebo ne?

Jenny Colganová opět zvolila téma, které mě zaujalo. Mnoho lidí může bojovat s podobným problémem jako Morag – jen v souvislosti s jinou situací (například se stanou účastníkem autonehody a kvůli tomu už nechtějí řídit auto). Morag se snaží svůj strach potlačit, ale nedaří se jí to. Lže ostatním lidem (během vyšetřování nehody tvrdí, že je v naprostém pořádku), ale nedokáže obelhat samu sebe (uvědomuje si své obavy z létání). Autorka vám tedy názorně ukazuje, že nikdo nedokáže svůj strach překonat ze dne na den. Člověk musí postupovat po malých krůčcích a doufat, že v určitém okamžiku se zase dokáže vrátit k činnosti, kterou dříve tolik miloval.

Nejsem si jistá, jestli dokážu s tím letadlem vzlétnout. (str. 67)

Pokud nemáte pozitivní vztah k létání, nejspíš vás nepotěší autorčiny barvité popisy s ním spojené. A nebo si možná díky nim létání nakonec oblíbíte? Musím se přiznat, že jsem měla tendenci takové popisy přeskakovat, protože jsem v nich nenacházela nic důležitého. Naopak jsem se těšila na další pasáže, které popisují, jak hlavní hrdinka se svým strachem pracuje.

Jak u Jenny Colganové bývá zvykem, ani v tomto románu nechybí romantická linka: Morag se přesvědčí, že všechno zlé je pro něco dobré. Do nehody věnovala veškerý svůj čas práci. Žila sama, doma trávila minimum času, nerandila, scházela se jen s kolegy – o vztah s nimi však neměla zájem. Po návratu ke své rodině se její život úplně změní. A narazí na muže, se kterým by mohla být šťastná…

Autorčini příznivci ani tentokrát nebudou zklamaní. A román určitě ocení i čtenáři, kteří se nacházejí v podobné situaci jako hlavní hrdinka – potřebují překonat svůj strach.

Knihu Letní nebe vydalo nakladatelství Argo.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLetní nebe

Colganová, Jenny

Argo, 2024

Napsat komentář