Od Bolta k teorii relativity, nebo naopak?

cisla uvod
Někteří fyziku milují a pro některé je noční můrou. Přitom může být i zábavná a zajímavá. Může jí rozumět každý z nás? Třeba stačí jen použít správné příklady… Přesvědčte se, jak je to s fyzikou a čísly doopravdy!

Autorovi se podařilo napsat knihu o moderní fyzice velmi netradičním způsobem, jeho podání je neuctivé, mate čtenáře, nahlíží své téma z neobvyklých úhlů, odborníky dráždí tím, jak se záměrně vyhýbá „správné“ terminologii. Za pomoci několika velkých i nepatrných čísel představuje význačné momenty fyzikálního bádání. Od úvah o rychlosti Usaina Bolta se dostává k teorii relativity, od čísla tak velkého, že by ho náš mozek nebyl schopen pojmout, zase k černým dírám. Dojde na nekonečný vesmír i na kvantový svět, na příklady zdánlivě přemrštěné i zcela všední, to vše v příznačně odlehčeném podání.

Fantastická čísla a kde je nalézt

Kosmická výprava od nuly k nekonečnu
Autor: Antonio Padilla
Přeložili: Jiří Dolejší, Jan Klíma

Počet stran: 292
Vazba: vázaná
Formát: 165×240 mm
ISBN: 978-80-257-4303-4
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Fantastická čísla a kde je nalézt vydalo nakladatelství Dokořán ve spolupráci s nakladatelstvím Argo.

Ukázka z knihy

Prozatím se omezíme na Einsteinovu speciální teorii relativity. V našem případě tudíž předpokládáme, že Bolt, gepard, antilopa i světlo se pohybují vůči sobě konstantní rychlostí. Tyto rychlosti jsou různé, ale v čase se nemění a co je nejdůležitější, navzdory jejich rozdílnosti, každý z nich vnímá, že světlo se pohybuje rychlostí 299 792 458 m/s. Jak už jsme viděli, toto univerzální vnímání světla porušuje naši každodenní zkušenost, že relativní rychlosti získáme, když prostě jednu rychlost odečteme od druhé. To je ale jenom důsledek faktu, že nejsme přímo zvyklí cestovat po světě rychlostí blížící se rychlosti světla. Kdyby ano, dívali bychom se na relativní rychlosti zcela jinak. Problémem je čas.

K dispozici máte kompletní ukázku.

O autorovi

Antonio Padilla je význačný teoretický fyzik a kosmolog působící na univerzitě v Nottinghamu. V roce 2016 spolu se svým týmem získal Buchalterovu cenu za kosmologii za práci o kosmologické konstantě. Popularizaci fyziky se věnuje také na internetu, stal se hvězdou kanálu Numberphile na YouTube – jeden z jeho příspěvků, věnovaný rozboru Rámanudžanova součtu všech kladných celých čísel, nasbíral přes osm milionů zhlédnutí.

Zdroj informací: Dokořán


dokoranNakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 1 000 titulů, z nichž asi 1/3 tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeFantastická čísla a kde je nalézt
Kosmická výprava od nuly k nekonečnu

Padilla, Antonio

Dokořán, 2024

Napsat komentář