Příběhy z východu

na_vychod_Evropy_a_jeste_dal
Máte rádi příběhy odehrávající se až na „druhém konci světa“? Pak vás potěší dnešní knižní tipy. Představíme vám dvě knihy a dvě audioknihy, které vás přenesou do Íránu, Koreji, Vietnamu a Číny.

Život mladé íránské ženy poznáte prostřednictvím románu Kniha osudu socioložky a psycholožky Parínúš Saníí. Hlavní hrdinku svazují tradice, loajalita k rodině a později také politické události, které se v Íránu odehrály.

Kniha osudu se stala jedním z nejprodávanějších románů v Íránu, přestože ji tamní vláda dvakrát zakázala. Tento silný příběh o přátelství, vášni a naději sleduje osud íránské ženy od dospívání po stáří v průběhu pěti desetiletí, od doby před revolucí v roce 1979 přes období Islámské republiky až po současnost. Masúme je obyčejná dívka s vášní pro učení. Na cestě do školy potká mladého muže, do kterého se zamiluje. Její bratři však objeví jeho dopisy a obviní ji, že na rodinu uvalila hanbu. Po krutém fyzickém trestu jí rodiče rychle domluví sňatek s mužem, kterého nikdy neviděla. V letech, které Masúme prožívá v manželství, probíhají v Íránu zásadní politické změny. Její manžel Hamíd je politickým disidentem a hrozbou pro despotický šáhův režim. Když ho přijde zatknout tajná policie, znamená to počátek děsivého období v Masúmině životě. Její osud, tak dlouho určovaný tradicemi a loajalitou k rodině, je teď svázán s politickými událostmi a proměnou celé země. Kniha osudu je pozoruhodným příběhem a výjimečně zasvěceným pohledem na íránskou společnost.

Kniha osudu

Autorka: Parínúš Saníí
Přeložila: Simoneta Dembická

Počet stran: 496
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7689-368-9
Doporučená cena: 498 Kč

Knihu Kniha osudu vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Vždy mě překvapovalo chování mé přítelkyně Parváne. Nikdy nedbala na otcovu čest a dobré jméno. Na ulici mluvila hlasitě, dívala se do výloh a někdy se dokonce zastavila a ukazovala na věci prstem. Nehledě na to, kolikrát jsem jí řekla: „To se nesluší, pojďme,“ prostě mě ignorovala. Jednou na mě dokonce zavolala z druhé strany ulice, a co bylo horší, oslovila mě křestním jménem. Tolik jsem se styděla, že jsem se modlila, abych se raději na místě propadla do země. Díky Bohu, žádný z mých bratrů nebyl poblíž, jinak kdo ví, co by se stalo. (str. 13)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Parínúš Saníí (* 1949) je socioložka a psycholožka. Pracovala jako vedoucí výzkumného oddělení v Nejvyšší koordinační radě pro technické a odborné vzdělávání Ministerstva školství v Íránu. Její román Sahme Man (Kniha osudu) se stal se mezinárodním bestsellerem přeloženým do 30 jazyků.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Nina Špitálníková zaujala mnoho čtenářů svým románem Severka. Vypráví o hrdince, která se sice narodila v Severní Koreji, ovšem žije v Jižní. Svobodně? Možná… Poslechněte si příběh plný pochybností, prohřešků a tajemství z minulosti v audio verzi.

Románová prvotina koreanistky Niny Špitálníkové, autorky Svědectví o životě v KLDR a Mezi dvěma Kimy.

Předobrazem hlavní hrdinky Severky je mladá žena, kterou autorka zpovídala pro svou knihu hovorů s uprchlíky ze Severní Koreje Svědectví o životě v KLDR. Fabulované vyprávění teď líčí její strastiplnou cestu do Jižní Koreje, problémy a pochybnosti, které ji doprovázejí a vypovídá také o jejích prohřešcích. Je Severka oběť, nebo viník? A jak se k ní zachová země, která ji jako uprchlici přijala?

Severka (audiokniha)

Autorka: Nina Špitálníková
Interpreti: Dagmar Křížová, Viktor Kuzník, Petr Kubes, Ondřej Dvořáček, Šárka Šildová, Barbora Goldmannová, Štěpánka Romová, Martin Siničák a Šárka Šildová

Délka: 4 hodiny 55 minut
Vazba: CD
EAN: 8590236121324
Doporučená cena: 369 Kč

Audioknihu Severka vydalo nakladatelství Radioservis.

Nezapomeňte si poslechnout ukázku.

O autorce

Nina Špitálníková (* 1987) je česká spisovatelka, koreanistka, oblíbila si BDSM, tetování, piercingy, je aktivistkou v oblasti práv žen. Koreanistiku vystudovala na FF UK v Praze. Již od počátku studia se odborně věnovala propagandě KLDR. Své znalosti prohloubila v roce 2011 a 2012 na studijních pobytech na Kim Il-songově univerzitě v Pchjongjangu.

Zdroj informací: Knihcentrum

————————————————

Román o rodinných tajemstvích, ničivých následcích války a potlačovaných traumatech napsala Nguyen Phan Que Mai. Přečtěte si Dítě prachu.

Roku 1969 se sestry Trang a Quynh rozhodnou odejít z rodné vesnice za prací do Saigonu, aby pomohly rodičům splatit dluhy. Zaměstnat se nechají v baru, kde mají flirtovat s americkými vojáky (a sem tam i něco víc) a přimět je co nejvíce utrácet. Netrvá to dlouho a stydlivá Trang se bezhlavě zamiluje do mladého a okouzlujícího pilota vrtulníku Dana. Krutá doba však jejich lásce nepřeje. O několik desetiletí později se Dan vrací do Vietnamu se svou manželkou Lindou. Doufá, že si tak zahojí staré rány a vyřeší i svá tajemství z minulosti. Ve stejné době se Phong, syn afroamerického vojáka a Vietnamky, snaží se svou ženou a dvěma dětmi dostat do USA, kde by rád rodině zajistil lepší život. Sám vyrůstal v sirotčinci, na nějž nemá právě dobré vzpomínky. Byl přece synem nepřítele. Dítětem prachu. Autorka osudy svých postav umně proplétá a postupně čtenáři odkrývá dříve neznámé souvislosti. Protagonisty nechává zpětně čelit rozhodnutím, která učinili za války, a najít to, co je spojuje navzdory rozdílné rase, kultuře či jazyku.

Dítě prachu

Autorka: Nguyen Phan Que Mai
Přeložila: Bronislava Grygová

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7689-382-5
Doporučená cena: 448 Kč

Knihu Dítě prachu vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

„Život je jako člun,“ řekla jednou Phongovi sestra Nhã, katolická jeptiška, která ho vychovala. „Když opustíš svou první kotvu – matčino lůno –, odtáhnou tě nečekané proudy. Dokážeš-li svůj člun naplnit dostatkem naděje, dostatkem sebevědomí, dostatkem soucitu a dostatkem zvídavosti, budeš připraven zdolat všechny životní bouře.“
Phong čekal na americkém konzulátu a cítil ve svých rukou tu tíhu naděje – svoji žádost o americké vízum, a také žádost o vízum pro manželku Bình, syna Tàie a dceru Diễm.
Čekala tu řada Vietnamců, seděli na židlích anebo stáli ve frontě, až na ně přijde řada a budou moci promluvit s jedním z úředníků za skleněnými přepážkami. Někteří Vietnamci se na Phonga zvědavě dívali. Jejich pohledy ho spalovaly. „Míšenec,“ slyšel v duchu, jak šeptají. Po celý život ho nazývali různými jmény – dítě prachu, bastard, afroamerický imperialista, dítě nepřítele. (str. 7)

Podívejte se na celou ukázku.

O autorce

Nguyen Phan Que Mai se narodila roku 1973 v Severním Vietnamu, a když jí bylo šest let, přesídlila s rodinou na jih. Pracovala jako pouliční prodejkyně i na rýžových polích. Poté získala stipendium a studovala v Austrálii. Získala doktorský titul v oboru tvůrčího psaní na Univerzitě v Lancasteru. Dlouhodobě se věnuje podpoře vzdělávání mladých dívek a působí jako mírová ambasadorka organizace PeaceTree Vietnam, která pomáhá likvidovat nevybuchlé bomby ve Vietnamu. V současnosti žije střídavě v Kyrgyzstánu a ve Vietnamu. Je autorkou dvanácti knih básnických sbírek a kratší prózy, za něž se jí v rodné vlasti dostalo mnoha ocenění. Její díla byla přeložena a vydána ve více než dvanácti zemích. Její debutový román – a zároveň také první anglicky psaná kniha – Hory zpívají se dočkal vřelého čtenářského přijetí i několika literárních cen. V roce 2023 vydala druhou knihu Dítě prachu.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

A na závěr tu máme tip na další audioknihu: poslechněte si vyprávění o životních peripetiích jednoho z nejodvážnějších právníků na světě. Kao Č‘-šeng ve své knize Za Čínu spravedlivější odhaluje zkorumpované struktury státního aparátu!

Narodil se v jeskyni, čas mu napovídaly jen hvězdy. A přesto se Kao Č’-šeng dokázal přes veškerou nepřízeň osudu stát jedním z nejlepších právníků v Číně. Pracoval v uhelném dole, musel žebrat o jídlo, vstoupil do armády a začal studovat dálkově práva. I když se nakonec stal úspěšným advokátem, nikdy nezapomněl, odkud pochází, a pomáhal, kde se dalo. Jeho odvážná advokacie si získávala srdce lidí v Číně a přitáhla pozornost právních kruhů v zahraničí. Mezi lidmi se mu začalo přezdívat „Svědomí Číny“. Úředníci komunistické strany se však začali domnívat, že ve své honbě za spravedlností zašel příliš daleko.
Kao se začal vyjadřovat proti porušování lidských práv a kvůli nejděsivějším případům mučení, které páchaly čínské úřady při pronásledování příznivců Falun Gongu, se obracel na nejvyšší představitele země. Bez úspěchu. Když dospěl k závěru, že se v jeho rodné zemi už není možné domoci spravedlnosti, začal posílat zprávy o situaci do zahraničí. Komunistická strana proti němu vyhlásila válku na život a na smrt.

Za Čínu spravedlivější (audiokniha)

Můj zápas jako právníka s největším komunistickým státem
Autor: Kao Č‘-šeng
Interpret: Martin Myšička

Délka: 11 hodin 12 minut
Vazba: CD
EAN: 8590236121522
Doporučená cena: 329 Kč

Audioknihu Za Čínu spravedlivější vydalo nakladatelství Radioservis.

Poslechněte si ukázku.

O autorovi

Kao Č‘-šeng se narodil v chudobě a vyrostl v oblasti, kde lišky dávají dobrou noc. A přece se z něho stal nejvýznamnější právník Číny. Odvážně hledal spravedlnost pro nejohroženější skupiny Číňanů; pro chudé, mrzáky, vdovy po obětech důlních neštěstí, stoupence Falun Gongu. Právníkův věhlas sice rychle dosáhl až do nejvyšších pater komunistické strany, zároveň ale na sebe Kao svým nekompromisním jednáním přivolal pomstu čínské justice a policie. Dnes patří fyzické násilí a policejní sledování ke každodenní realitě života Kao Č‘-šenga i jeho rodiny. V okamžiku, kdy začal být utlačován, Kao s netečností vůči nebezpečí následoval gándhíovskou tradici nenásilného odporu a své požadavky na spravedlnost a lidská práva umocnil iniciováním celosvětové štafetové hladovky. Neotřesitelným charakterem a nezištným přístupem k obhajobě lidských práv si získal srdce milionů Číňanů.

Zdroj informací: Nakladatelství Na Vidžíně

O interpretovi

Herec Martin Myšička studoval jadernou fyziku na Matematicko-fyzikální fakultě UK. Když byl ve druhém ročníku, přihlásil se na DAMU. Obě školy úspěšně dokončil, zvítězilo u něj však divadlo. Přes hostování na různých pražských scénách a angažmá v Národním divadle se v roce 1997 dostal do Dejvického divadla, kde působí dodnes.

Zdroj informací: matfyz.cz


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKniha osudu

Saníí, Parínúš

Jota, 2024

zobrazit info o knizeSeverka (audiokniha)

Špitálníková, Nina

Radioservis, 2024

zobrazit info o knizeDítě prachu

Mai, Nguyen Phan Que

Jota, 2024

zobrazit info o knizeZa Čínu spravedlivější (audiokniha)
Můj zápas jako právníka s největším komunistickým státem

Č‘-šeng, Kao

Radioservis, 2024

Napsat komentář