Jiný svět

za_carou
Do šumavské vesnice kousek od hranic s Německou spolkovou republikou vás ve svém románu zavede Daniela Šafránková. Představí vám Miloše: dobráka od kosti se zlatýma rukama, který se jednoho dne ocitne v jiném světě – Za čárou.

Miloš píše básně. Miloš je zedník. Miloš umí spravit každé hodinky. Miloš žije v šumavské vesnici kousek od hranic s NSR, tedy s Německou spolkovou republikou – a jsou 80. léta 20. století. Každý se snaží protloukat, jak se dá, většinou pod heslem „kdo nekrade, okrádá rodinu“. Miloš je ovšem jiný než většina jeho sousedů a kamarádů, vyčnívá nad panoptikum chlapíků, kteří večer co večer v hospodě cucají své pivo a opakují stále stejné fórky. Miloš je dobrák, a kdyby nebyl i kus mužského, posmívali by se mu do očí. A pak jedné bouřlivé noci v lese u domu zvaného Pazderna uklouzne po blátě a sjede jako Alenka králičí norou do jiného světa. Není ale ani v kraji divů, ani za zrcadlem, nýbrž… za čárou.
Daniela Šafránková rozvíjí mírně bizarní příběh z dob, kdy naše obýváky zdobily plechovky od coca-coly a okresní estébáci viděli ideovou diverzi i ve fialové krávě.

Za čárou

Autorka: Daniela Šafránková

Počet stran: 272
Vazba: vázaná
Formát: 135×205 mm
ISBN: 978-80-257-4342-3
Doporučená cena: 488 Kč

Knihu Za čárou vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Obrátí na něho své unavené oči. „Vohřeju ti polívku. A ty bedly ti udělám na sádle, co říkáš? Slyšels už o Palečkovi?“ pokračuje od plotny.
Miloš neznatelně kývne. „Jo, kluci v hospodě o tom mluvili.“
„To je nadělení, viď? Přišli k nim domů včera v noci a odvezli ho pryč. Bez věcí, jen tak, jak byl, v pyžamu a papučích. Co si chudák ta ženská teď bez něho počne? Kdo ví, jestli ji vůbec nechaj v kravíně! Všechno jim doma prohrabali. Prej něco pašoval, povídali.“
„Co na to říkal táta?“
Máma rozhodí ruce. „Co by asi říkal? Měli ve škole stranickou schůzi, vyloučili Palečka ze strany, to říkal, že pro takový, jako je on, mezi nima není místo.“ Fňukla a rychle se otočila zpátky k zamoučněnému válu. „Ve sklepě je domácí sádlo, přinesl ho Hrbek, dojdi pro něj, namažu ti ho na chleba. Dostala jsem dneska ještě teplej.“ (str. 13)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorce

Daniela Šafránková (*1974) nejprve v Praze na DAMU vystudovala divadelní produkci a později v USA na California State University obor pedagogika a výtvarná výchova. Pracovala jako prodavačka, uklízečka, zahradnice, učitelka angličtiny, výtvarné výchovy a divadla, s manželem provozovala literární kavárnu a také byla výtvarnice na volné noze. V roce 1994 se zúčastnila spisovatelského workshopu pod vedením Arnošta Lustiga. Debutovala „americkým minirománem“ Anísa (2015), v němž všechny své (nejen) profesní zkušenosti promítla do jedné z hlavních postav. Následovaly prózy Bydlim v Nuslích (2016) a Fína (2018). Daniela Šafránková žije se svým americkým mužem střídavě v Praze, kde učí angličtinu, a v jižních Čechách, kde píše a maluje.

Zdroj informací: nakladatelství Argo


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992 a vydalo více než dva tisíce titulů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZa čárou

Šafránková, Daniela

Argo, 2024

Napsat komentář