Ten pravý

troufala_vasen
Snad každá žena by po svém boku chtěla mít muže, který pro ni bude tím pravým…

Touží po tom i Jordan – hlavní hrdinka románu Troufalá vášeň, který napsala Penelope Douglasová. Původně pracovala jako učitelka, nakonec se však našla v psaní – na svém kontě má řadu erotických románů pro ženy přeložených do mnoha jazyků. Několik z nich vydalo i nakladatelství Ikar: čeští čtenáři mohou znát její román Láska na hraně, dvoudílnou sérii Fall away a nejnověji také již zmíněný román Troufalá vášeň. Z názvu je zřejmé, že hlavní hrdinové budou prožívat nějakou formu zakázané lásky. O co tedy jde?

Hlavní hrdinka Jordan, devatenáctiletá studentka oboru krajinářský design, která si kvůli napjatému rozpočtu po večerech a nocích přivydělává jako barmanka. Žije v pronájmu se svým přítelem Colem Lawsonem. Hodně toho společně prožili a překonali, takže Jordan se domnívá, že našla svého životního partnera. Ovšem když se s Colem nastěhuje k jeho otci, začne o svém rozhodnutí pochybovat….

Pike Lawson, Coleův otec, je charismatický muž. Když se s ním Jordan setkala poprvé, netušila, že jde o otce jejího přítele. Okouzlil ji, okamžitě našli společnou řeč a objevila se mezi nimi i vzájemná přitažlivost… Pokud by Jordan nebyla zadaná, určitě by mu dala šanci!

Pořád nemůžu uvěřit, že ten chlapík je jeho otec. Přála bych si, abychom se setkali za trochu jiných okolností…(str. 28).

Zakázaná láska se v různých formách objevuje v mnoha románech. Než jsem se do čtení Troufalé vášně pustila, měla jsem obavy, že bude plná klišé. Z anotace jsem věděla, že hlavní hrdinka se zamiluje do otce svého přítele. Dokážete si takovou situaci představit v reálném životě? Upřímně: já ne. Jsem přesvědčená, že bych nikdy nic takového nedopustila. Obávala jsem se, že tento pohled na věc mi zabrání vcítit se do hlavních hrdinů a knihu si užít. Ale víte co? Spletla jsem se a Penelope Douglasová si plně získala mou pozornost.

Ačkoli je Jordan pouhých devatenáct let, uvažuje rozumně. Ví, co od života chce. Zásadní roli jistě hraje fakt, že prožila komplikované dětství. Brzy se musela postavit na vlastní nohy a v podstatě neměla nikoho, o koho by se mohla opřít. Spoléhala jen sama na sebe. Ani Cole jí nebyl příliš velkou oporou, způsobil hned několik problémů, které následně museli vyřešit – právě on je oba dostal do situace, kdy se ze dne na den ocitli bez střechy nad hlavou… Naštěstí Cole okamžitě našel nouzové řešení: budou nějaký čas bydlet u jeho otce – zadarmo. Pomohou mu s domácími pracemi a budou si šetřit na nové bydlení. Jenže v tu chvíli ani jeden z nich netušil, jak se vše zkomplikuje…

Vždycky se vynoří nějaká překvapení, co se vás pokoušejí vyvést z míry. (str. 47)

Pokud by autorka vůbec nezmínila Jordanin věk, měla bych dojem, že jde o mnohem starší ženu. Právě tím Penelope Douglasová ukazuje, že věk je skutečně jen číslo. Nezáleží na tom, kolik let od sebe partnery dělí, ale co od života očekávají, jaké mají priority, cíle… Když jsem Jordan lépe poznala, najednou jsem si ji po boku osmatřicetiletého Pikea dokázala představit.

Mé srdce opět dělá tu věc, kdy mám pocit, jako by mi v hrudi plulo na rozbouřeném moři. (str. 41).

Cole na mě naopak působil velmi nevyzrále. Samozřejmě v devatenácti letech má člověk ještě nárok na nějaký přešlap… Nicméně Jordan spíše jen přidělával starosti. Navíc o něj pečovala, jakoby by skutečně byla jeho matkou. Ona pracovala přesčas, aby zaplatila účty. Vykonávala veškeré domácí práce a místo něj dokonce i pomáhala Pikeovi na stavbě! Zatímco Cole se někde poflakoval s přáteli…

Čím víc pro někoho děláš, tím méně dělá on pro sebe. Cole nedospěje, dokud ho k tomu něco nepřinutí. (str. 187)

Nakonec mě tedy bavilo sledovat, jak se Jordan a Pike postupně poznávají a sbližují. Oba si uvědomovali, že se ocitli v zakázané zóně – ani ne kvůli téměř dvacetiletému věkovému rozdílu, ale kvůli tomu, že Jordan chodila s Colem. Hlavně proto se oba pokoušeli své city potlačit. Já jsem během čtení zapomněla na veškerá svá přesvědčení a přála si, aby dostali šanci. Díky autorčině vyprávění jsem naprosto přestala vnímat reálný svět. A to je přesně to, co od knih očekávám.

Kapitoly jsou psané z pohledu obou hlavních hrdinů, netýkají se jen současnosti, ale vrací se i do minulosti. Jordan vzpomíná na dětství a svou rodinu, od které se nyní raději drží dál (až na sestru, se kterou má hezký vztah). Pike vám odhalí, proč je jeho vztah se synem tolik komplikovaný. Autorka se tak dotkla i dalšího důležitého tématu: jak moc ovlivní dítě rozchod rodičů. A co všechno člověk prožívá, když se mu narodí potomek v brzkém věku (Pike se stal otcem v devatenácti letech).

Pokud jsem zpočátku vnímala ústřední motiv románu jako kontroverzní, teď už tomu tak není. Nakonec tedy musím přiznat, že Troufalá vášeň má čtenářům co nabídnout.

Knihu Troufalá vášeň vydanou nakladatelstvím Ikar můžete zakoupit v knihkupectví Luxor.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTroufalá vášeň

Douglasová, Penelope

Ikar, 2024

Napsat komentář