Nenechte si ujít v týdnu od 13. do 19. května

nenechte_si_ujit
Ani příští týden nebudou chybět zajímavé literární akce. Chystá se například beseda se spisovatelkou Lenkou Chalupovou či diskuze s několika oblíbenými českými spisovatelkami o možnosti žen umělecky tvořit a uplatňovat se.

Knihovna Jiřího Mahena pořádá v pondělí 13. května manga anime klub. Setkání je určeno všem čtenářům mangy starším 13 let. Na své si však přijdou i milovníci anime či obecně japonské kultury. Buďte v 16.00 v ústřední knihovně na Kobližné.

Na úterý 14. května připravila Knihovna Jiřího Mahena v Brně čtení pro nejmenší čtenáře: tentokrát inspirované knihou Velké čištění zubů v ZOO od německé autorky Sophie Schoenwaldové. Dozvíte se, co se stane, když si zuby přestane čistit celá ZOO! Program pro děti do 3 let začíná v ústřední knihovně na Kobližné v 10.00 a pro děti od 3 do 6 let v 16.30.

Ve stejný den, tedy v úterý 14. května, si do Knihovny Jiřího Mahena v Brně můžete před večeří přijít poslechnout pohádku. Akce potěší především děti s šikovnými ručičkami, protože si budou moci nakreslit tematický obrázek či něco vyrobit. Čtení začíná na pobočce Jehnice v 16.30.

Do Karviné můžete v úterý 14. května dorazit na besedu se spisovatelkou Lenkou Chalupovou. Píše romány i detektivky, z její tvorby můžete znát např. knihy Páté jablko, Kyselé třešně, Začátek či Liščí tanecPokud si chcete s autorkou popovídat, nenechte si besedu ujít (mezitím si můžete přečíst i náš rozhovor s autorkou). Beseda začíná v Regionální knihovně Karviná v 17.00.

A přesuneme se do Prahy, kde se ve středu 15. května koná diskuze na téma vlastního pokoje, tedy možnosti žen umělecky tvořit a uplatňovat se. Toto téma před sto lety otevřela již Virginia Woolf – samozřejmě v kontextu tehdejších společenských očekávání. Pozvání do diskuse Barbory Baronové přijaly např. Jana Poncarová (napsala romány Podbrdské ženyEugenie, Alžběta a NinaCyklistka Herečka), Pavla Horáková (autorka knih jako Teorie podivnostiHrobaříci v podzámčí či Tajemství Hrobaříků) a Michaela Klevisová (autorka detektivní série s inspektorem Josefem Bergmanem – např. Ostrov šedých mnichů, Zmizela v mlzeSněžný měsíc). Přijďte do Knihovny Václava Havla v 19.00.

V pátek 17. května můžete využít jedinečnou příležitost setkat se s americkým historikem Michaelem Kimmagem, který v Praze představí svou novou knihu Collisions: The Origins of the War in Ukraine and the New Global Instability. Zamýšlí se např. nad tím, zda jsou dnes vztahy mezi Západem a Ruskem horší než během studené války a zda začalo válkou na Ukrajině období nové světové nestability. Diskuze proběhne v angličtině bez tlumočení do češtiny a začíná v Knihovně Václava Havla v 19.00.

Pokud víte o nějaké další zajímavé literární akci, podělte se o ni s námi v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář