Různé pohledy etologie

lide_nejsou_mravenci_vlk_pes_clovek
V dnešních knižních tipech si představíme dvě knihy, které se zabývají studiem chování. První z nich se zaměřuje na chování vězňů v koncentračních táborech. Druhá je zcela z jiného soudku: zkoumá chování vlků, psů a člověka.

První knižní tip potěší všechny příznivce psychologie. Bruno Bettelheim patřil k lidem, kteří na vlastní kůži zakusili život v koncentračním táboře. Ve své knize rozebírá (na základě vlastního pozorování) chování vězňů a dozorců v tomto příšerném prostředí. Jak se to, čemu museli čelit, projevilo na jejich hodnotách?

V letech 1938–1939 byl psycholog Bruno Bettelheim uvězněn v koncentračních táborech v Dachau a Buchenwald. Aby přežil a zachoval si lidskost, začal analyzovat chování vězňů a dozorců, které popisuje až s mrazivou věcností. Lidé nejsou mravenci, aby se vždy ochotně podřídili systému. Extrémní podmínky v nacistických lágrech, cíleně vytvářené technologicky přesnými postupy, však mohou člověka přimět, aby se v zájmu přežití své lidskosti zřekl. Jen menšině se podařilo zachovat si integritu, a než aby se jí vzdali, dobrovolně se vydali vstříc smrti. Nechybí zde ani analýza předválečného Německa a možné odpovědi na často kladenou otázku: Jak se mohl velký kulturní národ podvolit tak zrůdné ideologii? Díky této detailní analýze života v koncentračním táboře a tlaku totálního státu můžeme lépe pochopit, jak člověk v takové extrémní situaci reaguje, co jej dokáže připravit o autonomii a integritu a vést k jeho depersonalizaci a ztrátě identity.

Lidé nejsou mravenci

Postřehy psychoanalytika z koncentračního tábora
Autor: Bruno Bettelheim
Přeložila: Miroslava Kopicová

Počet stran: 222
Vazba: brožovaná
Formát: 130×198 mm
ISBN: 978-80-262-1846-3
Doporučená cena: 449 Kč

Knihu Lidé nejsou mravenci vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

Ještě předtím, než se vězni uchýlili k tomu, aby se organizovali, si dal každý vězeň dohromady své vlastní obranné mechanismy, aby ho chránily před dopadem, který na něj koncentrační tábor měl. Bylo již zmíněno, že členové různých sociálních a ekonomických skupin reagovali na šok z uvěznění odlišně. Je pochopitelné, že nejprve sáhli po psychologických mechanismech, které jim dodávaly pocit bezpečí v minulosti. A zde se již na samém začátku mnozí vězni, obzvláště ti ze střední třídy, se zlou potázali. Snažili se na stráže udělat dojem důležitými posty, které dříve zastávali, nebo tím, jak přispěli společnosti. Každá podobná snaha však SS vyprovokovala k dalším urážkám.
SS koneckonců zcela vážně chtělo vytvořit jinou společnost. Jejich hluboká nespokojenost s předhitlerovskou společností byla zčásti důvodem, proč se vůbec k SS přidali. Sdělit jim, že byl člověk pilířem této nenáviděné společnosti, a žádat z toho důvodu o respekt, byla nejen naivní snaha, ale u průměrného esesmana vzbudila silnou nevraživost. Někteří vězni ze střední třídy potřebovali opakovanou zkušenost, než se tuto lekci naučili. Zpočátku se drželi víry, že jen ten konkrétní esesman nechápe, že oni si zaslouží lepší zacházení nebo více úcty za to, čím byli nebo co udělali. (str. 83)

Přečtěte si celou ukázku.

O autorovi

Bruno Bettelheim byl rakousko-americký psycholog a psychoanalytik. Zabýval se zejména problematikou dětské psychologie. Za druhé světové války byl jakožto Žid vězněn v koncentračních táborech Dachau a Buchenwald. Po válce přesídlil do USA a stal se profesorem psychologie a psychiatrie na Chicagské univerzitě. V Portálu vyšla také jeho kniha Za tajemstvím pohádek (2017).

Zdroj informací: nakladatelství Portál

O nakladateli

Portál byl založen v r. 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí: psychologie, pedagogika, sociální práce, média, populárně psychologická literatura, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu, rozhovory se zajímavými osobnostmi, knihy pro děti a také 4 periodika: Psychologie dnes, Děti a my, Rodina a škola, Informatorium 3–8. Portál pořádá také odborné semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče.

————————————————

Druhý knižní tip ocení příznivci přírody a zvířat – zejména milovníci psů a vlků. Kurt Kotrschal se ve své knize zabývá tím, čím se od sebe tato zvířata odlišují a jak se vyvíjel vztah mezi nimi a člověkem.

Uznávaný etolog Kurt Kotrschal nám ve své knize pomůže nejen lépe pochopit pradávné zaujetí vlkem, ale také nás naučí, jak správně přistupovat k našemu věrnému společníkovi – psovi. Kniha odpovídá na otázku, v čem se od sebe tito dva blízcí příbuzní liší, a zároveň poskytuje cenné poznatky o soužití člověka a jeho nejlepšího přítele.
Jak se ze zlého, samotářského, ale nesmírně fascinujícího vlka, který se od nepaměti objevuje v mýtech a pohádkách, stal nejlepší přítel člověka? Proč kulturní vývoj lidstva ve všech epochách svorně doprovázeli zrovna vlci a psi? Jak se náš nejednoznačný vztah k vlkům stal hnací silou lidské spirituality? A proč nás tak dojímá pohled našeho psího parťáka?
Publikace získala rakouské ocenění Vědecká kniha roku v oblasti medicína a biologie.

Vlk – Pes – Člověk

Příběh tisíciletého vztahu
Autor: Kurt Kotrschal
Přeložila: Lenka Pučalíková

Počet stran: 256
Vazba: vázaná
Formát: 125×200 mm
ISBN: 978-80-7670-030-7
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Vlk – Pes – Člověk vydalo nakladatelství Kazda.

Ukázka z knihy

Vztah a postoj k vlku i psu odráží – v dávnověku stejně jako dnes – stavy lidských společností. Vlci i psi jsou „společenští tvorové“ a slouží jako důležité projekční plochy pro představy lidí. Tato skutečnost je jednou z nejzajímavějších stránek čtyřnohých partnerů a také jedním z hlavních důvodů, proč tuto knihu píšu. Mluvíme-li a píšeme-li o vlcích a psech, můžeme se pokusit zohledňovat výlučně tzv. „zaručená fakta“, tedy novější poznatky vědy, a můžeme tak vytvořit velmi neúplný obraz. Nebo se odvážíme  navrhnou takové scénáře, jež se budou zakládat na kombinaci ověřených poznatků, zkušeností, historek a intuice rozvíjené desítky let – a ani tento způsob samozřejmě nemusí být správný. Nakonec je tato kniha jakýmsi pokusem posvítit si na vlky a psy a jejich vztah k lidem, respektive vztah lidí k nim. Opravdu „porozumět“ vlkům a našim vzájemným vztahům s vlky a psy a chtít je v úplnosti vysvětlit – to by bylo příliš troufalé.  Psát o vlcích bez toho, že bychom se zabývali také psy a lidmi, takřka nemá smysl. (str. 13)

Nezapomeňte si přečíst celou ukázku.

O autorovi

Kurt Kotrschal (* 1953) je rakouský biolog a etolog, emeritní profesor na Vídeňské univerzitě. Celý svůj profesní život pozoruje zvířata (havrany, vlky, opice, psy) a dlouhodobě zkoumá jejich chování. V roce 2008 nedaleko Vídně spoluzaložil Wolf Science Centre (WSC). V tomto unikátním zařízení se svými kolegy sleduje, jak se domestikovaní psi liší sociálně a mentálně od svých divokých předků – vlků. Aby bylo možné je srovnávat, přistupují tu k oběma druhům stejným způsobem – díky tomu je Wolf Science Centre celosvětově jedinečné. Centrum je možné navštívit, ocitnout se dokonce i v bezprostřední blízkosti vlků a dozvědět se o jejich životě víc.

Zdroj informací: nakladatelství Kazda

O nakladateli

Nakladatelství KAZDA přináší čtenářům výjimečné knihy o přírodě, udržitelnosti, netradičním cestování a umění. Filozofií nakladatelství je přinášet kvalitní české a zahraniční tituly, které zajímavým obsahem čtenáře vnitřně obohatí, podpoří jejich vztah k přírodě a přispějí k formování udržitelnější budoucnosti. V nabídce najdete populárně-naučné knihy pro všechny generace – od leporel přes příběhy inspirované přírodou, osudy zvířat i lidí, cestopisy, inspiromaty či atlasy, až po náročnější čtení od předních světových biologů, jakými jsou britský ornitolog Tim Birkhead nebo mykolog Merlin Sheldrake. Nejoblíbenějším autorem nakladatelství je známý německý lesník a ochránce přírody Peter Wohlleben. Knihy, které mají smysl v Nakladatelství KAZDA vychází od roku 2014.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLidé nejsou mravenci
Postřehy psychoanalytika z koncentračního tábora

Bettelheim, Bruno

Portál, 2021

zobrazit info o knizeVlk – Pes – Člověk
Příběh tisíciletého vztahu

Kotrschal, Kurt

Kazda, 2021

Napsat komentář