Ukázka z knihy Moje první opravdová kuchařka

Moje prvni opravdova kucharka
Ája Drahokoupilová je patnáctiletá nadšená kuchařka. V kuchyni se pohybuje už od dětství a nyní připravila knihu receptů sestavenou speciálně pro kluky a holky, kteří by s vařením chtěli také začít.

Přinášíme vám ukázku z knihy Moje první opravdová kuchařka,
kterou vydalo nakladatelství Grada v edici Zdraví a životní styl.

 

Rychlé lívance

Nezapomenu na to, jak máma čekala moji malou ségru, měla různé „chutě“ a jednou v noci se rozhodla usmažit si lívance. Já jsem se vzbudila, pomohla jí ušlehat šlehačku a přesně ve dvě hodiny v noci jsme zasedly ke stolu a pustily se do té hostiny. Dodnes mě někdy uprostřed noci popadne chuť na lívance. Ne, nejdu je hned smažit, ale ráno vstanu dřív, udělám si těsto a vytáhnu pánvičku. Musím ale počítat s tím, že vůně vyláká z postelí i ostatní členy rodiny, takže těsto dělám rovnou z dvojnásobné dávky… :-)

Moje prvni opravdova kucharka_ukazka1

Co budu potřebovat:

na lívance

  • 200 g hladké mouky
  • 2 lžičky kypřicího prášku
  • špetku soli
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 menší vejce
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 1 lžíci másla
  • máslo nebo slunečnicový olej na smažení

na dozdobení

  • řecký jogurt, zakysanou smetanu, datlový nebo javorový sirup, ořechy a ovoce

Ještě si připravím: větší pánev

Moje prvni opravdova kucharka_ukazka2
Jak na to:

  • Nejdřív promíchám v míse odváženou mouku, kypřicí prášek, špetku soli a vanilkový cukr.
  • Mléko naliju do plecháčku, přidám do něj lžíci másla a mírně je zahřeju na sporáku, aby se máslo rozpustilo.
  • Do mističky rozklepnu vajíčka, rozšlehám je vidličkou a přiliju k nim vlažné mléko s máslem. Pak všechno promíchám.
  • Do mísy s moukou postupně vlévám tekutou směs z mléka, másla a vajíček. Míchám rychle, aby se netvořily hrudky, a nepřestávám, dokud nevytvořím husté těsto.
  • Na větší pánvi si rozehřeju oříšek másla (to je asi tolik, kolik naberu na lžičku od čaje) nebo kapku oleje, naběračkou na pánev nalévám lívancové těsto a tvořím malé lívanečky. Vůbec nevadí, když nemají zrovna ideální kulatý tvar.
  • Z těsta na pánvi začnou postupně utíkat bublinky – je vidět, jak se v něm tvoří dírky a pracuje kypřicí prášek. Když už jsou okraje lívanečků nahnědlé a povrch hodně „dírkovaný“ od bublinek, lívanečky opatrně podeberu dřevěnou obracečkou, otočím je na druhou stranu a nechám je krátce opéct. Stačí tak jedna minuta, pak už lívance přendám z pánve na talíř. Pánev potom opět potřu máslem nebo olejem a postup opakuju, dokud nespotřebuju všechno těsto.
  • Hotové lívance nechávám na velkém talíři, odkud si každý bere, kolik chce. Navrch si dáváme kopeček zakysané smetany nebo hustého jogurtu, poléváme je javorovým nebo datlovým sirupem a posypáváme ořechy nebo borůvkami.

Moje prvni opravdova kucharka_ukazka3

————————-

Prolistujte si celou ukázku.


Knihy s logem Grada vycházejí v České republice již od roku 1991. Nabídka společnosti pokrývá široké spektrum odborné literatury z nejrůznějších oblastí lidské činnosti. Vydává např. tituly s právní tematikou, ekonomické, z oblasti financí a účetnictví, psychologické, zdravotnické, s počítačovou tematikou, o architektuře a stavebnictví atd.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMoje první opravdová kuchařka

Drahokoupilová, Ája

Grada, 2019

Napsat komentář