Kousavý Joseph Heller

Gold za vsechny penize
Román plný sžíravého humoru a smyslu pro absurditu. Tak by se dala definovat třetí kniha Josepha Hellera, ve které se zaměřil na vládu a byrokracii. Hlavní hrdina Bruce Gold dostane nabídku pracovat pro americkou vládu a nechá se poblouznit mocí. Podaří se mu překonat pocit vlastní důležitosti, nebo ho semele vládní mašinérie?

Román o stárnutí, který sám vůbec nestárne!
Gold za všechny peníze z roku 1979 je třetí knihou amerického prozaika Josepha Hellera (1923–1999), jehož protiválečný román Hlava XXII (1961) se dodnes řadí mezi nejčtenější díla 20. století. Se stejně sžíravým humorem a smyslem pro absurditu, s jakými ve své prvotině napadal nelidskou krutost válečné mašinerie, se Heller v Goldu za všechny peníze opírá do světa vládní byrokracie a vysmívá se korumpující touze po penězích, slávě a vlivu.
Bruce Gold je vysokoškolský profesor anglické literatury, který si přivydělává psaním knih a článků do novin. Poté co zveřejní recenzi na prezidentovu knihu, dostane se do hledáčku Bílého domu. Ozve se mu bývalý spolužák s nabídkou, aby začal pracovat pro americkou vládu ve vysoké úřední funkci. A přestože Gold lidi od politiky považuje vesměs za bandu nekompetentních idiotů, nechá se svést představou vlastní důležitosti. Jeho koketování s mocí je pochopitelně plné absurdních situací, v nichž se odráží omezenost a cynismus vládního aparátu, ale až tragická událost v rodině Golda vytrhne z dočasného poblouznění…
Do češtiny román přeložil Michael Žantovský.

Ukázka z knihy

Golda mnohokrát žádali, aby napsal o židovské zkušenosti v Americe. Není to tak docela pravda. Byl požádán pouze dvakrát, naposledy jednou ženou ve Wilmingtonu ve státě Delaware, kam jel za honorář předčítat ze svých esejů a knih a na přímou žádost také ze svých básní a povídek. (str. 11)

Další ukázky zpřístupnil nakladatel na svých stránkách: kapitola 3, kapitola 4, kapitola 5, kapitola 6, kapitola 7, kapitola 8.

Gold za všechny peníze

Autor: Joseph Heller
Přeložil: Michal Žantovský

Počet stran: 392
Vazba: vázaná
Formát: 135×207 mm
ISBN: 978-80-259-0619-4
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu Gold za všechny peníze vydalo nakladatelství Plus.

O autorovi

Joseph Heller (1923–1999) je americký spisovatel, který studoval na newyorské Kolumbijské univerzitě a v anglickém Oxfordu, pracoval v reklamních agenturách, vyučoval na několika školách a do roku 1975 byl mimořádným profesorem angličtiny na City College v New Yorku. Debutoval knihou Hlava XXII (1961), v níž zúročil své zkušenosti ze služby u bombardovacího letectva za druhé světové války, o třináct let později vydal román Něco se stalo a poté následovaly prózy Gold za všechny peníze (1979), Bůh ví (1984) a Nemalujte si to (1988). V roce 1986 napsal společně se svým přítelem Speedem Vogelem nebeletristickou knihu Neveselá záležitost, pojednávající o těžkém neurologickém onemocnění, jež Hellera upoutalo nejprve na nemocniční lůžko a poté přechodně i na invalidní vozík. Roku 1994 publikoval dílo Zavíráme!, které je volným pokračováním kultovní Hlavy XXII. Poslední spisovatelův román, nazvaný Portrét umělce v pokročilém věku, byl vydán posmrtně, stejně jako soubor kratších textů Hlava nehlava. Joseph Heller je rovněž autorem knihy vzpomínek Tehdy a teď (1998) a úspěšné divadelní hry Bombardovali jsme New Haven (1967).

Zdroj informací: bux.cz


Nakladatelství Plus obohacuje portfolio společnosti Albatros Media a.s. o literaturu pro dospělé. Jeho ediční plán se zaměřuje na kvalitní mainstreamovou literaturu všemožných žánrů – od lehčích, čtivých románků či humoristického čtení přes závažnější psychologické či společenské romány, hororové či sci-fi povídky po historické romány –, se zvláštním důrazem na angloamerickou a českou prózu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeGold za všechny peníze

Heller, Joseph

Plus, 2017

Napsat komentář