Nenechte si ujít v týdnu od 27. března do 2. dubna

nenechte_si_ujit
Pokud se na vás podepisuje jarní únava, či byste se chtěli příjemně odreagovat, máme pro vás řešení. Načerpat energii totiž můžete v knihovnách na mnoha poutavých literárních akcí. I příští týden bude rozhodně z čeho vybírat.

Poslední březnový týden bude opět plný zajímavých křtů knižních novinek, ale také besed s autory či dalších neopakovatelných akcí, které vám možná dodají tolik potřebnou energii. Ani děti nepřijdou zkrátka, mohou se těšit například na Noc s Andersenem.

Hned v pondělí 27. března se v pražském Paláci knih Luxor odehraje křest knihy Farmagedon aneb skutečná cena levného masa od Phillipa Lymberyho. Autor je výkonným ředitelem mezinárodní organizace pro ochranu hospodářských zvířat a společně s Isabel Oakeshott sepsal publikaci, která své čtenáře bere za zavřené dveře zemědělského průmyslu, a to napříč celým světem. Autorovým cílem je změna výroby potravin a stravovacích návyků lidí. Zaujalo vás toto téma? Neváhejte, křest začíná v 17.00.

V pondělí 27. března se podíváme do Městské knihovny v Třebíči, kde připravili pro návštěvníky přednášku o Josefu Čapkovi, českém malíři a spisovateli, který se narodil před 130 lety. Jeho život i dílo připomene Kristina Váňová, ředitelka Památníku Karla Čapka. Pokud se chcete o Josefu Čapkovi dozvědět něco nového, rozhodně si přijďte přednášku poslechnout, začíná v 10.00.

V pondělí 27. března opět zavítáme do Rodinného centra Rolnička v Brně. Tentokrát si děti poslechnou čtení z knížky O díře z trychtýře. Kniha přivádí své malé čtenáře do zdánlivě obyčejné kuchyně. Zdání však klame. Kuchyňské předměty totiž žijí své životy, stejně jako jedna Díra z trychtýře, která se vydá za velkým dobrodružstvím. Dětem se kniha bude líbit nejen pro svou fantazii a krásné ilustrace (ilustrátorka je držitelkou Zlaté stuhy), rodiče určitě zaujmou půvabné slovní hříčky. Součástí bude i tvoření, ovšem tentokrát si děti své výrobky budou moci sníst… Čtení začíná v 16.00.

V úterý 28. března se v pražské kavárně Musaion v Letohrádku Kinských bude křtít kniha Jana Zrzavého, Hynka Burdy, David Storcha, Sabine Begallové a Stanislava Mihulky Jak se dělá evoluce. Cílem této publikace je přiblížit čtenářům současnou evoluční biologii jako vědu, která staví na exaktních faktech, nikoliv na planých spekulacích. Kmotrem knihy bude profesor Cyril Höschl. Křest začíná v 17.30, nenechte si ho ujít.

Zajímavý program pro nejmenší si ve středu 29. března připravili v Knihovně Jiřího Mahena v Brně na pobočce ve Starém Lískovci. Rodiče s dětmi od dvou do pěti let si mohou přijít poslechnout Čtení pro nejmenší. Tentokrát se bude číst z knížky Knihovnické pohádky od Zuzany Pospíšilové, která děti zavede do tajů knihovny. Co všechno se na tomto místě děje v noci? Čtení začíná v 16.30.

Ve čtvrtek 30. března zavítáme do ostravského Domu knihy, kde se od 16.00 odehraje beseda a autogramiáda Janiny Černé, která nedávno vydala kuchařku Cukrfree. Autorka se v ní snaží dokázat, že život bez cukru je možný a nemusí vás vůbec omezovat. Recepty, jež čtenářům předkládá, jsou nejen nízkofruktózové, ale současně i bezlepkové. Ať už o vynechání cukru ze své stravy uvažujete, nebo ne, rozhodně vám kniha či beseda mohou být zajímavou inspirací.

Ve čtvrtek 30. března nadejde chvíle pro milovníky švédské literatury. V Paláci knih Luxor v Praze se od 16.00 uskuteční křest knihy švédské vycházející hvězdy Hanny Lidberg Stockholm –Přísně tajné. Kniha vypráví příběh ze současnosti hlavního města Švédska, tématem je honba za uznáním a láskou. Děj se odehrává v prostředí luxusních klubů. Knihu, která se hned po vydání stala mezinárodním bestsellerem, představí sama autorka a zájemcům ji i podepíše.

V pátek 31. března se koná v knihovnách po celé republice Noc s Andersenem, děti od 7 do 12 let mohou navštívit například Knihovnu Karla Dvořáčka ve Vyškově, kde prožijí báječný večer a noc ve společnosti pohádek slavného Hanse Christiana Andersena. Malí čtenáři budou jistě odcházet nadšení, plní dojmů a nové inspirace k četbě. Akce začíná v pátek v 19.00, pro své ratolesti si pak můžete přijít v sobotu 1. dubna v 8.00. Podrobnější informace o akci a další místa konání najdete na stránkách projektu.

Týden zakončíme také další zajímavou akcí. Na neděli 2. dubna se mohou těšit všichni ti, kteří budou mít cestu do Severočeské vědecké knihovně v Ústí nad Labem. Právě tam se totiž odehraje další Listování, tentokrát knihou Život k sežrání od Mikäela Olliviera. Kniha vypráví příběh mladíka Bena z předměstí Paříže, který má jediný problém –svoji váhu. Má asi o dvacet kilo víc než jeho spolužáci, a proto se mu ostatní neustále vysmívají. Ben se rozhodne se svou váhou něco udělat a začne hubnout. Potká také svou první lásku. Scénické čtení Listování začíná v 18.30.

Pokud jste si z této nabídky nevybrali, další inspiraci naleznete v našem Kalendáři akcí.

Doporučení:
Share

Napsat komentář