Protože zdravých a chutných jídel pro naše spokojená břicha není nikdy dost, přinášíme vám dnes lahodné a neotřelé knižní tipy. Tři výtečné kuchařky zahrnou své čtenáře recepty na syrovou stravu, zdravé šťávy i sladké dezerty s chřestem! Cože, s chřestem?! Ne, to není omyl! Čtěte a mlsejte.
Tzv. vitariánství (syrová strava) se ve světe stává čím dál populárnějším. Je to totiž takový způsob stravování, při němž se dbá na co nejmenší úpravu potravin, aby se v pokrmech zachovalo co největší množství vitamínů, minerálů a dalších důležitých látek. Jak na to, vám poradí zkušená propagátorka vitariánství Jitka Adamová.
Raw pro zdraví a krásu
Autorka: Jitka Adamová
Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 240×240 mm
ISBN: 978-80-87049-78-5
Doporučená cena: 499 Kč
Knihu Raw pro zdraví a krásu vydalo nakladatelství Smart Press.
Kuchařská kniha s obsáhlou teoretickou částí RAW pro zdraví a krásu je odpovědí na stále rostoucí trend syrové, nebo také živé či raw stravy. Autorka Jitka Adamová prostřednictvím jednoduchých receptů na polévky, hlavní jídla, dezerty a nápoje ukazuje, jak (ne)vařit rychle, ale přesto výtečně a zdravě. Syrová strava není jen módní záležitostí, je to styl života – života plného energie, pozitivního přístupu, s nímž se pojí krása a duševní pohoda.
Ukázka z knihy: Cuketové lasagne
Co potřebujete:
2 větší cukety
2 čerstvá rajčata
na pesto:
70 g / 1 šálek čerstvých špenátových listů
40 g / 1 šálek čerstvé bazalky
40 g / 1 šálek čerstvého koriandru
1/2 menší cukety
na rajčatovou omáčku:
50 g / 1 šálek sušených rajčat
2 větší rajčata
20 g / 1/2 šálku najemno nakrájené celerové natě
hrst čerstvé bazalky
hrst čerstvého koriandru
na světlou omáčku:
1 menší cuketu
3 lžíce slunečnicových semínek
2 stroužky česneku
1 lžíci droždí tebi
Postup:
Omyjte a osušte všechnu zeleninu a bylinky. Cukety na lasagne nakrájejte podélně na tenké plátky (nejlíp vám poslouží mandolína), rajčata nakrájejte na stejně silná kolečka. Cuketu zlehka osolte a nechte chvíli vyplakat na cedníku. Suroviny na rajčatovou omáčku zpracujte v mixéru do hladka. Stejně umixujte i pesto. Pak mixér ještě jednou umyjte a zapněte na světlou omáčku s česnekem a lahůdkovým droždím. Na talíř rozložte plátky cukety, (dospod můžete dát dvojitou vrstvu) a dále postupujte v pořadí – rajčatová omáčka, světlá omáčka, plátky cukety, pesto, kolečka rajčat, plátky cukety, rajčatová omáčka, pesto, světlá omáčky, plátky cukety. Ozdobte zbytkem rajčatové omáčky a lístky bazalky a servírujte.
Můj tip:
Lasagne lze kromě cukety prokládat i jinou zeleninou, např. kolečky červené cibule. Plátky cuket můžete před přípravou lehce potřít kvalitním olejem pro zjemnění chuti či rozetřeným česnekem pro větší říz.
Jitka Adamová
Jitka Adamová je maminka čtyř dětí a velká propagátorka vitariánství. Ráda cestuje a navštěvuje tamní raw restaurace, fotí gurmánské zážitky z cest a těší se z poznání nových věcí a různých přístupů k životu. Pořádá kurzy živé stravy, připravuje rauty a pohoštění pro jednotlivce i firmy. Jitka našla cestu zpět k přírodě, která je velmi moudrá a dává nám odpověď na všechny naše otázky. Vitariánství je pro ni jakýsi návrat k prapůvodní podstatě.
Informace o autorce byly čerpány ze stránek nakladatelství Smart Press.
————————————————
Šťávy připravené podle Kary Rosenové jsou nejen chutné a osvěžující, ale také velmi zdravé a prospěšné vašemu organismu. Zkuste něco nového, objevujte dosud neznámé a zvláštní příchutě, které vás ohromí a povzbudí.
Šťávy pro zdraví: čistí, léčí a povzbudí
Autorka: Kara Rosenová
Přeložila: Renata Korečková
Počet stran: 144
Vazba: flexi
Formát: 190×235 mm
ISBN: 978-80-7391-232-1
Doporučená cena: 299 Kč
Knihu Šťávy pro zdraví: čistí, léčí a povzbudí vydalo nakladatelství Slovart.
Špatně spíte? Máte šedivou pleť? Cítíte, že vám chybí jiskra? Zastavte se. Pročistěte si tělo. A získejte zpět svoje zdravé já. Kniha Šťávy pro zdraví vám odhalí 50 odborně sestavených výživných receptů na chutné a povzbuzující nápoje. Ať už podstoupíte přísný čisticí program, nebo prostě jen začleníte do svého denního režimu vynikající šťávy, získáte potřebné znalosti k tomu, abyste pomocí odšťavňování dosáhli pročištění těla a zásobili se energií na cestě k fyzické obnově. Čekají vás lákavé nápoje: třeba sladká sexy zeleň, Pepkův drink, zelený ionťák, hadův drink pro Evu, jahodový rebarboráč, řepná pecka nebo kakao z kešú ořechů. Propijte se ke zdraví!
Ukázka z knihy
Prohlédněte si i další ukázky: ukázka4, ukázka5, ukázka6.
————————————————
Chřest. Na první pohled ne právě obvyklá ingredience v našich kuchyních, a přitom se z něj dá připravit tolik zajímavých a výtečných jídel. Napadlo by vás, že z něj můžete uvařit dokonce i sladký dezert? Ne? To je ale chyba. Zkuste ji napravit a přečtěte si knížku Mirky van Gils Slavíkové.
V hlavní roli chřest
Autorka: Mirka van Gils Slavíková
Počet stran: 120
Vazba: vázaná
Formát: 182×240 mm
ISBN: 978-80-249-2981-1
Doporučená cena: 299 Kč
Knihu V hlavní roli chřest vydalo nakladatelství Ikar.
Bílé zlato, královská zelenina, elixír mládí – to jsou synonyma pro voňavé, křupavé chřestové výhonky. Chřest je zdrojem vlákniny, kyseliny listové, ryboflavinu a dalších vitaminů. Snižuje hladinu cholesterolu, upravuje krevní tlak, pomáhá udržet zdravé cévy, srdce. Že znáte jen chřest zapečený se šunkou? Šéfkuchařka vám nabízí 50 neodolatelných receptů na předkrmy, polévky, hlavní jídla, slané koláče, nebo dokonce sladké dezerty. Možná je během krátké chřestové sezony ani nestačíte vyzkoušet.
Ukázka z knihy: Chřestové frikasé
Suroviny
1 lžíce másla
80 g slaniny
6 kuřecích řízků
200 ml bílého vína
700 g malých bramborů
500 g chřestu
sůl
pepř
250 g smetany
hrst petrželové natě
Postup
Kuřecí řízky nakrájíme na kousky, oloupané brambory nakrájíme na čtvrtky. Oloupaný očištěný chřest nakrájíme na větší kousky. Nakrájíme slaninu a orestujeme ji na másle. Na pánev se zlatavou slaninou dáme nakrájené kuřecí řízky, a když jsou jemně zabarvené, přidáme brambory. Vše osolíme, opepříme, zalijeme bílým vínem a podusíme. Přidáme chřest, krátce povaříme, aby byl ještě křupavý. zalijeme smetanou, krátce povaříme a přidáme nasekanou petrželovou nať.
Porce: 4
Složitost přípravy: * *
Prohlédněte si celou ukázku.
Mirka van Gils Slavíková
Mirka van Gils Slavíková je cukrářka českého původu a autorka kuchařských knih, žijící v Nizozemí. Svou kariéru cukrářky odstartovala v roce 1979 v Praze. Mimo jiné byla zaměstnána v hotelu Alcron. Absolvovala stáže na předních cukrářských školách ve Švýcarsku a Francii. Od roku 1989 pracovala v Německu, Jižní Africe a USA. Je držitelkou zlaté medaile z Katovic, Warthu, Basileje, a získala profesionální titul Professeur en Sucre d´Art. Autorčiny dezerty ochutnalo mnoho významných osobností od premiérů a prezidentů až po Karla Gotta, Daniela Craiga a Condoleezu Riceovou. Kromě cukrařiny se Slavíková zabývá psaním článků, knih, pořádá přednášky a výukové programy. Má vlastní příspěvky o vaření s názvem Mom´s Kitchen na YouTube, a v televizi Relax-Pohoda kuchařskou show Maminčina kuchyně. Nejraději modeluje z karamelu a pracuje s čokoládou. Mimo svůj obor ráda maluje olejovými barvami, věnuje se zahrádce a obecně oblibuje kreativní činnosti. Vydala knihy: Cheesecakes,
Dezerty jedna báseň – Makronky, madlenky, financiers a spol.
Informace o autorce byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví bux.cz.
Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete mnoho báječných knih
za skvělé ceny.
Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám
svůj názor v komentářích.
Související knihy
V hlavní roli chřest50 úžasných receptů s královskou zeleninou
van Gils Slavíková, Mirka
Ikar, 2016
Šťávy pro zdraví: čistí, léčí a povzbudíRosenová, Kara M. L.
Slovart, 2015
Raw pro zdraví a krásuVše, co jste chtěli vědět o živé stravě
Adamová, Jitka
Smart Press, 2016
Napsat komentář
Pro přidání komentáře musíte být přihlášeni.