Co by to bylo za Mikuláše, kdyby dětem nedonesl nějaké dobroty. Ale co dospělí? Ti většinou před sladkým perníkem upřednostní kachnu se zelím a knedlíkem. Někdo si ji připraví podle tradičního českého receptu, jiný by rád vyzkoušel třeba francouzskou kuchyni.
Rádi byste vařili podle tradičních českých receptů a vnesli do své kuchyně trochu z umu našich babiček? Sáhněte po kuchařce Recepty našich babiček z Karmelitánského nakladatelství a uvařte si z tuzemských surovin a bez nutnosti zapínat mikrovlnku.
Recepty našich babiček

Autor: Jaroslav Vašák
Počet stran: 336
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-7195-760-7
Vydalo Karmelitánské nakladatelství
Jídla našich babiček byla rychlá, chutná a v neposlední řadě i levná! V této době, nelehké pro naše peněženky, rádi zavzpomínáme na jejich kuchařské umění a nápaditost. Babičky neznaly moderní vymoženosti, jako jsou mrazáky, mikrovlnné trouby nebo tzv. parní systém, takže beze zbytku zpracovaly všechno, co se urodilo na polích a na zahrádce. Nejen jejich hospodárný přístup, ale i neustálá snaha vymýšlet stále nová jídla z běžně dostupných a levných surovin nám mohou být zajímavou inspirací, od přepestré nabídky bramborových a zeleninových jídel přes podomácku vyrobené likéry, křupky nebo moučníky. Vyberte si proto ze sbírky receptů našeho předního kulinářského odborníka a potěšte svou rodinu dobrou večeří za pár korun!
––––––––––––––––––––––––
Přejete si ochutnat něco z toho, co jedí Hejlovi ze seriálu Ulice? Lákají vás pamlsky, na kterých si pochutnávají televizní hrdinové? Můžete si je připravit podle receptů z nové kuchařky Ulice vaří s vámi, kterou vydalo nakladatelství Fragment.
Ulice vaří s vámi
Autorka: Miroslava Kuntzmannová
Počet stran: 112
Vazba: vázaná
ISBN: 978-80-253-2376-2
Vydalo nakladatelství Fragment
Už desátým rokem je Ulice nedílnou součástí podvečerů mnoha domácností. Nahlédněte společně s velkou seriálovou kuchařkou do kuchyní známých hrdinů, kteří vám prozradí recepty na svá neoblíbenější jídla.
Máte chuť vyzkoušet něco z české klasiky podle Hejlových a jako dezert upéct třeba některou ze sladkých dobrot z pekařství Vilmy Nyklové? Nebo chcete konečně ochutnat některou z proslulých specialit z hospody U Henryho? Pak je tato kniha určena právě vám!
Přečtěte si reportáž ze křtu kuchařky. A uvařte si hovězí stroganov, na kterém si pochutnává Lubomír Nykl.

––––––––––––––––––––––––
Nevíte, jak zacházet s filetovacím nožem? Pokud chcete vybrousit svoje kulinářské umění práce s noži a toužíte po vedení skutečných profesionálů, vyzkoušejte příručku Nože v kuchyni od nakladatelství Fragment. Díky podrobným návodům s fotografiemi zaručeně nebudete tápat.
Nože v kuchyni
Autor: Ondřej Slanina
Počet stran: 224
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-253-2241-3
Vydalo nakladatelství Fragment
Obdivujete profesionály v kuchařských show a to, jak skvěle umí zacházet s nožem? Není to tak složité, jak to na první pohled vypadá. S touto knihou se i z vás stane přeborník v krájení!
- jak filetovat a vykosťovat různé druhy masa a ryb
- jak rychle, úhledně a správně krájet
- jak loupat a zdobit ovoce a zeleninu
- druhy nožů a na co je používat
- jak o nože správně pečovat
Všechny postupy jsou nafoceny a přehledně popsány krok za krokem.
Nahlédněte do ukázky z knihy, která vás naučí, jak očistit a nakrájet humra.

––––––––––––––––––––––––
Přáli jste si někdy napodobit Francouze a jejich umění žít a užívat? Pak rozhodně sáhněte po knize Umění francouzské kuchyně od nakladatelství Jota a začněte se rozmazlovat pokrmy připravenými podle receptů Julie Childové. Tato kuchařka dokonce inspirovala filmové scénáristy – vaří podle ní hlavní hrdinka filmu Julie a Julia, ve kterém si zahrála Meryl Streep.
Umění francouzské kuchyně
Autorka: Julia Childová
Počet stran: 896
Vazba: pevná s přebalem
ISBN: 978-80-7462-441-4
Vydalo nakladatelství Jota
Umění francouzské kuchyně je úctyhodně objemná, mimořádně podrobně, ale zároveň přehledně zpracovaná příručka nabízející celkem pět set dvacet čtyři receptů, které osobně prověřila sama Childová a s ní několik generací amatérských i profesionálních kuchařek a kuchařů z celého světa – ale zdaleka nejen to. Najdete v ní detailní rady, jak správně používat jednotlivé suroviny a ingredience, jak vybírat a připravovat zeleninu, ovoce, ryby i červené maso, jak jídlo sladit s přílohami a nápoji. Childová ukazuje, jak francouzští mistři kuchařského umění krájí a porcují, jaké používají nádobí, jak doslova kouzlí s vínem.
POTAGE PARMENTIER
[Bramborová polévka s pórkem nebo cibulí]
Bramborová polévka s pórkem nádherně voní, dobře chutná a velmi snadno se připravuje. Současně může posloužit jako základ pro řadu dalších polévek. Stačí přidat trochu řeřichy a máte řeřichovou polévku. Pokud do ní přimícháte smetanu a podáváte ji studenou, získáte polévku vichyssoise. Základní recept se dá ale měnit i dalšími způsoby: podle vlastní chuti můžete přidávat mrkev, fazolové lusky, květák, brokolici nebo v zásadě jakoukoliv zeleninu, která se podle vašeho názoru do polévky hodí. Stejně tak je možné podle vlastního uvážení měnit i poměry.
Pokračujte ve čtení ukázky a připravte si polévku podle receptu Julie Childové.
Tato kuchařka je se svými bezmála 900 stranami skutečně monumentálním dílem, které stále sklízí kladné ohlasy, a to i přesto, že je tomu již přes padesát let od prvního vydání.
Jedna z nejúchvatnějších příruček dvacátého století, která ovlivnila několik generací nejen amerických kuchařek.
– The New York Times
Budete na svátečním stole servírovat tradičního kapra, nebo raději vyzkoušíte nějakou specialitu, za kterou by se nemusela stydět ani Julie Childová? Podělte se s námi o vaše tipy!
Nejen tyto knihy, díky nimž můžete překvapit své blízké chutnými kulinářskými výtvory,
můžete vydražit v našich aukcích!
Související knihy
Recepty našich babičekVašák, Jaroslav
Karmelitánské nakladatelství, 2014
ULICE vaří s vámi...už 10 let
Kuntzmannová, Miroslava
Fragment, 2014
Nože v kuchyniJak krájet, filetovat a vykosťovat...
Slanina, Ondřej
Fragment, 2014
Umění francouzské kuchyněChildová, Julia - Bertholleová, Louisette - Becková, Simone
Jota, 2014
Napsat komentář
Pro přidání komentáře musíte být přihlášeni.